hirdetés

Trump eltünteti a kormányzati honlapokról a klímaváltozást

A Fehér Ház oldaláról már leszedette a klímaváltozásról szóló szekciót Donald Trump, az amerikai Környezetvédelmi Hatóságot pedig hasonló lépésre szólította fel. De a felháborodás miatt az utóbbitól eltekintett.
hirdetés

Az amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) alkalmazottai ugyan utasítást kaptak, hogy ne beszéljenek a sajtónak, mégis többen közülük megkeresték a Reuterst, és kiszivárogtatták, hogy a főnökség parancsot kapott a Fehér Házból: távolítsák el a klímaváltozásról szóló anyagokat a szervezet honlapjáról.

Donald Trump a saját (fehér) háza táján már elvégezte a törlési műveletet. Ha a Fehér Ház oldalán beírjuk a keresőbe, hogy climate change, csak két dokumentum jön elő. Egyik sem tartozik a témához, mivel a két szó külön-külön szerepel a mondatokban. Ha csak a climate szót írjuk be, az egyetlen releváns dokumentum, amit kiad a website, az a Trump-adminisztráció „America First Energy Plan”-je. Ebben is pejoratív értelemben fordul elő a klímaváltozás szó: „Trump elnök elkötelezett az iránt, hogy eltöröljön olyan káros és szükségtelen szabályozásokat, mint a Klíma Akcióterv vagy az USA vizei szabályozás.”

Donald Trump és Rick Perry, akit energiaügyi miniszternek szán az új elnök. Perry alá tartozik majd az EPA.
Fotó: Governor Rick Perry/flickr

Nemcsak a széles közönség számára hozzáférhető online adatok forognak veszélyben, hanem a tudósok adatbázisai, dokumentumai, fájljai is. Ahogy arról korábban írtunk, klimatológusok (többek között a Climate Mirror és az Environmental Data and Governance Initative keretén belül dolgozók) már javában végzik az adatmentést nem kormányzati szerverekre, illetve másolatokat mentenek el független adathordozókra.

Miután híre ment, hogy Donald Trump nyomást gyakorol az EPA-ra a szervezet honlapjának tartalmát illetően, és közvélemény egy részében felháborodást keltett az akció. Az E&E News arról számolt be, hogy Trumpék leálltak tervük keresztülvitelével. Pontosabban az történt, hogy amikor két EPA-alkalmazott a neve elhallgatását kérve beszélt a Reutersszel, s a hírügynökség megkereste a kormányt, Trump stábja tagadta, hogy ilyen kérést közvetítettek volna a Környezetvédelmi Hivatal felé. Mindössze annyit ismertek el, hogy elemzik az EPA honlapját.

Az egyik anonim informátor azt is kiszivárogtatta, hogy konzultáció folyik az EPA főügyvédjével arról, mit lehet legálisan elmozdítani a honlapról, és mi az, aminek a jogi előírások értelmében muszáj maradnia.

A National Public Radio azt jelentette, hogy az EPA munkatársainak tudományos dolgozatait egyenként fogják elbírálni a feletteseik, hogy közzétehetők-e nyilvánosan, vagy sem. Ami nyilvánvalóan a cenzúra egy fajtája, és aggasztó, különösen, hogy az irományokat az adófizetők pénzén készítik el, tehát közérdek lenne közzétenni őket, a bennük levont következtetések jellegétől függetlenül.

Az oldal jelenleg így néz ki.

Forrás: Reuters, endgadget.com, whitehouse.gov

Lázadnak a brit klimatológusok is
Január közepén 100 brit tudós juttatott el közös levelet Theresa May angol miniszterelnök asszonynak, felszólítva, hogy helyezzen nyomást Trumpra, mert megválasztása „potenciális veszélyt” jelent  a brit nemzetérdekekre nézve, amibe valószínűleg beleértették a szigetország kitettségét a szélsőséges időjárásnak, amit a klímaváltozás okoz. (Angliát erős árvizek sújtották a közelmúltban.)
Trump és az általa kinevezett vezetők „figyelmen kívül hagyják a világ vezető szakértő testületeinek, köztük a IPCC-nek és az Amerikai Tudományos Akadémiának az állításait és tanácsait”– áll a levélben.
Kampányígéretétől eltérően, miszerint kivonja az USA-t a párizsi klímaegyezmény hatálya alól, november 22-én – tehát megválasztása után – Trump azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy „nyitott” e kérdésben.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo