Nyári tűzvészek és a pofátlan kártevők - ez vár ránk

Az erős szélfúvással kísért hőség katasztrofális hatású volt 2012 nyarán: futótüzeket gerjesztett. Tudósok szerint fel kell készülni rá, hogy ez lesz a nyári rutin. Sajnos a kártevőknek is kedvez a melegedő éghajlat.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tudósok szerint ez a globális felmelegedés igazi arca és már ”new normal”-ról beszélnek, vagyis hogy ez lesz az évszak új rendje. Az enyhébb téli havazás miatt a megszokottnál két héttel hamarabb olvadt el a hótakaró az USA-ban, és ennyivel előbb kezdődött a ”tűzszezon” is. Mivel a fagyott talaj hamarabb kezdett el felengedni, így az jóval melegebb lett a nyári hónapokra.

Colorado államban heteken át dúlt a tűzvész, mely négy halálos áldozatot követelt és otthonok százait rombolta le, írta a Reuters. Montana és Utah államokat sem kerülték el a lángok.

Hosszú forró nyár

A melegebb telek nagyobb mozgásteret és hosszabb időtartamot engednek a fanyűvő kéreg bogárnak (Dendroctonus ponderosa), hogy véghezvigye pusztítását: már nem feltétlenül halna meg télen. A kártevők tevékenysége miatt elszáradt fák aztán tökéletes alanyaivá válnak a nyári tűzvészeknek.

A Climate Nexus aktivista szervezet szerint az erdőtüzek évente 1 milliárd dollárnyi kárt okoznak az USA-nak, a légszennyezésről és az emberi egészségre leselkedő ártalmairól nem is beszélve.

A legmelegebb júniust 1933-ban vészelték át az emberek. Akkortájt sivatagosodott el az az Amerika ”éléskamrájának” számító régió, mely így a Dust Bowl nevet kapta.

Hőmérséklet tekintetében a 2011 májusától 2012 augusztusáig tartó időszak a találtatott legmelegebbnek az 1895-ben megindult amerikai meteorológiai mérések történetében. Washington kivételével az ország összes államában átlagon felüli hőmérsékleteket mértek. Csak 2012 júniusában mintegy 3215(!) meleg-rekord dőlt meg, többségük Texas, Missouri, Colorado, Kansas és Arkansas államokban.

Mindössze ”mérnöki probléma”
Bár az aszályoknak számos oka van, az Oxford University Környezetváltozási Intézetének munkatársai kimutatták, hogy az Angliában 2011 végén tapasztalt szokatlanul meleg időjárás és az ugyancsak 2011-es texasi hőhullámot az emberi civilizációnak köszönhető széndioxid-kibocsátással járó üvegházhatás okozza.
A tavalyi hőség kellős közepén az Exxon Mobil vezérigazgatója, Rex Tillerson „mérnöki problémának” (magyarul a technikai probléma a megfelelőbb kifejezés) nevezte a klímaváltozást és a tengerszint emelkedését, amelyet az új időjárási mintákhoz való alkalmazkodással kell inkább kezelni, mintsem a fosszilis energiahordozók használatának és az ezzel járó légszennyezésnek mérséklésével.
Mondani sem kell, kijelentése nagy felháborodást keltett zöld körökben. Csekély vigasz, hogy annyi mégiscsak a vállalat javára írható: az éghajlatváltozást tagadó multi ma már elismeri az emberi eredetű klímaváltozás tényét és támogatja a karbonadó gondolatát.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo