hirdetés

Nem „lila köd” zöldnek lenni!

A világot kis lépésekben lehet megváltani, kezdjük tehát otthon! A zöldebb élet ráadásul elsősorban takarékosságra tanít, vagyis nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a pénztárcának is.
hirdetés

Kép:PP archív

Ha lekapcsoljuk a villanyt, amikor kimegyünk a szobából, az a legalapvetőbb zöld cselekedet. Miként az is, hogy ne hagyjunk semmilyen gépet „standby” üzemmódban, és húzzuk ki a telefontöltőt a falból, ha már nem használjuk. Apróságnak tűnik mindez, de ha sokan és rendszeresen tesznek így, az az áramszámla mellett a Föld szempontjából is számít.

Építés, javítás

A leghatékonyabban persze építészeti jellemzőkkel, tájolással csökkenthető egy ház világítási és fűtési igénye, a modern gépészeti megoldások pedig a víz- és áramtakarékosság új szintjeit teszik lehetővé. De nemcsak az építészek, mi magunk is sokat tehetünk az energiahatékonyabb otthonért. A magasabb páratartalom például emeli a hőérzetet, így kevesebb energiát kell fűtésre fordítani. A gyakori, rövidebb szellőztetéssel frissebb – és egészségesebb – lesz a lakás levegője, ami a légkondicionáló használatát is sok esetben feleslegessé teszi. Ahogyan az is, ha lehetőség szerint fehérre festjük a lakóépület tetejét. Utólag is lehet gondoskodni az árnyékolásról, ami szintén csökkentheti a hűtésre fordítandó energiát és pénzt.

Mostanában viszont inkább a hideg ellen kell védekezni. Az utólagos hőszigetelési eljárások – például speciális festékek – alkalmazásával egy eredendően nem éppen „passzívház közeli” jellegzetességekkel bíró épület hőtartó képessége is növelhető, ahogyan sokat számíthatnak a fűtőtestek mögé, láthatatlanul elhelyezett hővisszaverő lapok is, mert így a megtermelt hőnek nagyobb része terelődik a szoba felé. Hosszabb távon, futónövények telepítésével a természetes szigetelési megoldásokban is gondolkodhatunk. Lombhullató fajták esetén a dekorációnak sem utolsó ültetvény télen átengedi a napsugarakat, így fűt, míg nyáron árnyékával hűti a falakat.

Egyes globális trendek az üzleti életre is hosszú távú hatással lesznek. Itt olvashatja, melyek azok, amelyek várhatóan befolyásolják a jövő üzletét.

LED-es jövő
A hagyományos izzók helyett ma már csak energiatakarékos típusok kerülnek forgalomba, amelyek ugyan drágábbak, de alacsonyabb fogyasztásuk és hosszabb élettartamuk miatt nem járnak rosszabbul velük a háztartások. A jövő bizonyára a LED-lámpáké: a hagyományos izzókhoz képest mintegy 85 százalékos energiamegtakarítást ígérnek, és – mivel nincs bennük izzószál – harmincötször hosszabb élettartamot.
A berendezés is lehet környezetbarát. Amellett, hogy jó minőségű, hosszú élettartamú bútorokat és gépeket választunk, ezek sorsával az esetleges leselejtezés után is foglalkozni kell. Számos gyártó használ fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagot, és újrahasznosított műanyagból készülő termékekkel is mind több területen lehet kiváltani a korábban elterjedt tárgyakat. Az pedig már nem is kérdés, hogy a lehető legjobb energiaosztályba tartozó gépeket vásároljuk meg, ha a régieket cserélni kell.

Szokás dolga

Meglepően nagy hatású, ha megváltoztatjuk apró szokásainkat. A palackozott víz és üdítők elhagyása a legfontosabb dolog, amit a bolygónkért tehetünk. A csapra szerelhető vagy kancsóként működő vízszűrőkkel bízhatunk a csapvízben is! Hogy a zuhanyozás a környezetbarát megoldás, azt már talán mindenki tudja, de a technológia itt is tartogat további lehetőségeket. A modern csaptelepek a vizet oxigénnel dúsítják, így feleannyi víz folyik át a csapon, miközben a vízsugár ereje változatlan. A víztakarékos mosogatógépek, vécétartályok további sok-sok liter és forint megtakarítást jelentenek.

Hogyan legyen fenntartható a vállalkozás?
A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) koordinálásával üzleti vezetők és fenntarthatósággal foglalkozó szakemberek alapelveket tartalmazó ajánlást fogalmaztak meg közösen. Ezek támpontot adnak a hazai vállalatok első embereinek a fenntartható fejlődést komplexen értelmező üzleti stratégia kidolgozásához és megvalósításához. Itt olvashat erről bővebben.
A legnehezebb talán a vásárlás során figyelni a környezettudatosságra. Annyit azonban bárki megtehet, hogy magával visz egy kosarat vagy újrahasználható bevásárlótáskát. A következő, hasonlóan fontos kislépés a felesleges csomagolás megvásárlásának csökkentése. Ha lehet, válasszuk a csomagolás nélküli vagy nagy kiszerelésben kapható termékeket. Nemcsak a hulladékot csökkentjük ezzel, de amit nem veszünk meg, azért nem is fizetünk.

Mindezek természetesen csak kiragadott példák a lehetőségek hatalmas tárházából, annyit azonban mindenképpen segítenek belátni: az alapvetően környezetbarát élet kifejezetten racionális döntés.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo