Kihalás fenyegeti a banánt

Már évtizedekkel ezelőtt azért váltott a piac egy másik banánfajra, mert az addig boltokban lévő típus betegség támadta meg. A nemzetközi kereskedelemben mozgó banán már nemcsak kevésbé édes és ízletes, de klón is. Most ezt is gombafertőzés támadta meg.

A fusarius fungus nagy ellensége a banánnak. Ez a gombafajta megakadályozza a növénynek, hogy folyadékot és tápanyagot vegyen magához. A 60-as évek előtt az emberek édesebb és ízesebb banánt ehettek, ám, mivel ezt támadta meg a gomba, a piac áttért a gros michel fajtáról a cavendish banánra, mely már rezisztens a gombára, csakhogy nem olyan édes, mint a kevésbé ellenállóbb fajta.

Banánültetvény
(fotók: freeimages.com)

A jelenleg tömegesen termesztett cavendish fajtának az a baja, hogy minden egyes darabja klónja a másiknak. Ez fokozottan sérülékennyé teszi őket, mivel genetikai különbözőségük jelentéktelen, és mivel most már ezt a fajt is megtámadta a Panama-betegség, veszély fenyegeti a ma fogyasztói számára ismert banántípust is. A betegség Ausztráliából és Ázsiából indult.

Elfogyhat a kávé – és ez a legkisebb baj
A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is - mondja a WWF jelentése. Egyes termelő országok számár drámai következményekkel jár majd a változás.
A tudósok kidolgozták a géntérképét, hogy módosítani tudják a növény génszerkezetét. Azonban évekbe telhet, mire olyan új génmódosított változatot tudnak létrehozni, mely hatékonyan ellen tud állni a gomba támadásának.

A banántermesztés zöme Dél-Amerikában, Afrikában folyik, bár vannak ültetvények Indiában, s az attól délre fekvő szigetországokban, így Ausztráliában is. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a banán a harmadik világ és az ott élő szegény néprétegek egyik fontos megélhetési forrása. Az elmúlt évtizedekben sokszor túlpolitizált tényező is volt, mert a banánt sújtó vámok és vámkedvezmények kulcsfontosságú kérdés sok millió kisgazda életében. A sajtó akkoriban banánháborúkról cikkezett.

Ezért jegyezte meg Madeleine Albright amerikai külügyminiszter egy WTO-s (illetve GATT-os) szabadkereskedelmi tárgyalássorozat után a 90-es években: "Soha nem hittem volna, hogy egy nap ennyit fogok beszélni a banánról!"

Érdekességek a banánról
  • Az USA-ban 2015-ben a banán volt a legkeresettebb élelmiszer. Legalábbis a 4000 kereskedelmi egységgel bíró Walmart áruházlánc eladási adatai szerint. Összesen 675 millió kilogrammot adtak el banánból.
  • A banán szállítása rendkívül precíz folyamat, mivel romlandó áruról van szó. Dél-Amerikából vagy Afrikából érkezik, még zölden szedik le a fáról, 13,3 Celsius fokon kell tartani és 2-3,5 hétig tart, mire elérik az áruházak polcait. A hírek szerint etilént használnak az érlelésére.
  • A banán olyan anyagokat tartalmaz, ami boldoggá teszi az embert. Ez adagolják a Prozacba is.
  • Ha megeszünk 50 darab banánt, az akkora dózisú sugárzást ad nekünk, mint egy fogászati röntgen. A banánban radioaktív izotópok találhatók. -2 banán állítólag annyi energiát ad a szervezetnek, hogy azzal 90 percig edzhetünk.
  • A banán hatékony gyógyszer a másnaposság ellen. Mert a gyümölcsök közül ebben a legmagasabb a káliumtartalom. De 480 darab banán elfogyasztása kell ahhoz, hogy káliumtúladagolásban meghaljunk.
  • A sárga banán egy mutáns törzs, melyet 1836-ban fedeztek fel. Az ősi banán eredetileg nem volt édes. A színe pedig piros és zöld volt! -Az emberek és a banán génállománya 50 %-ban egyezik.
  • A banánban nincs zsír, koleszterin és nátrium. Van benne viszont C vitamin, kálium, mangán és B6-vitamin. És 75 %-ban vízből állnak.
  • A banán rendszeres fogyasztása csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a rákos megbetegedések esélyét.
  • Ma több mint 100 országban termesztenek banánt. 300 fajtája létezik.
  • A kaliforniai Meccában található a Banana Club Museum, ahol 17 000-féle banánszerű vagy banánhoz kapcsolódó tárgyat lehet megtekinteni. -A Walmartnál 2015-ben megháromszorozódtak az organikus banán eladásai.
Forrás: Business Insider, bestpictureblog.com
 

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo