hirdetés

Kifizetődő a kkv-knak a környezettudatosság

A kkv-knak kifizetődő a fenntartható működésre való átállás. A harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcs "Profitérdek és környezettudatosság" című szekcióülésen számos vállalkozó igazolta ezt saját pozitív példái ismertetésével.
hirdetés

„A kkv szektor a leginkább alkalmazodó”, vélekedett Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek tulajdonos-ügyvezetője. A környezetbarát megoldások bevezetése elsősorban bizonyos cégméret felett éri meg, hangoztatta Gáspár Péter, a -kínai tulajdonú- Carbon Solutions Global Ltd. képviseletében, ám havi 10 000-15 000 forint fejében már kis cégeknek is lehetséges a szakszerű tanácsadás mellett történő zöldülés.

Ide kattintva részletes beszámolót olvashat a konferencián elhangzottakról, az egyes előadások után elhelyezett linkekre kattintva.

Karbonmenedzsment

Az átalakítás a méréssel kezdődik, hiszen a fogyasztást és a környezeti terhelést számosítani kell, majd a (kibocsátás) csökkentés, a semlegesítés (carbon offset) és az ebből eredő PR-előny learatása, vagyis a zöld státusz kommunikálása teljesíti ki a folyamatot.

Elérhetetlen ideál a karbonsemlegesség, mert ha ez bekövetkezne, akkor nem ennénk, lélegeznénk, közlekednénk stb. Közvetve azonban megvalósítható a légkörre nézve neutrális állapot: amikor egy cég eléri azt az alsó határt, aminél alább nem képes csökkenteni emisszióját, a tevékenységéhez nélkülözhetetlen légszennyezést úgy ellentételezheti, hogy kvótákat vásárol azon harmadik világbeli vállalkozásoktól, melynek fatelepítései vagy megújuló energiás erőművei azonos mennyiségű ÜHG-kibocsátást takarítanak meg.

Mivel a nyugati országok a Távol-Keletre helyezték ki a gyártást, s olcsó kínai termékeket fogyasztunk mindannyian, a földtekéken átnyúló ilyesfajta kooperáció erkölcsi kötelességünk is egyben.

A fogyasztók elérése

Fotó: Fényes Gábor

Lenkey Péter, a NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter menedzsere a tudatos fogyasztók bevonására helyezte a hangsúlyt: a miskolci ökopiac működtetése mellett terméktesztelést, piackutatást is végeznek, s összekötik a vásárlókat a termékekkel, legyen az jurta, zöld irodai megoldások vagy zöld címkés szálláshelyek megtalálása.

A Ricoh például élen jár az elhasznált festék-tonerek begyűjtésében. Saját fejlesztésük a másológépek és más készülékek alapanyagában minél nagyobb arányú bioműanyag beépítése, mondta Skrabik Viktória, a RICOH Hungary Kft. környezetvédelmi és minőségirányítási felelőse. Molnár Bálint, a Trumarker Kft. ügyvezető igazgatója a faalapú plakátkeretek előnyeit ismertette, melyek ugyan drágábbak, mint a nem környezetbarát reklámfelületek, de két-három használat után megtérül a felár. Hasonló faalapú megoldásokat kaphatók már hostess-pultok vagy LED-világítással üzemelő táblák formájában.

Tisztább, mint az ételünk

Molnár Ferenc az édesanyja által alapított Ilcsi Szépítő Füvek sokrétű ökotudatos politikáját taglalta: mivel natúr kozmetikumokat gyártanak és importálnak a világ 45 országába, 13 hektáros biofarmon magyar növényeket termesztenek, s portékáikban 5-50 %-os növénytartalom, ellenben a kozmetikai ipar fősodorbéli termékeinek 2-3 %-os arányával.

A dobozok légüres tereit sem hungarocellel tömik ki, hanem puffasztott (bio)rizzsel. Meghökkentő visszásság, hogy a hazai élelmiszerekbe számos olyan anyagot enged az élelmiszerhatóság, amit a nemzetközi (kozmetikai) minősítés megszerzésének feltételeként az Ilcsi-termékekbe nem szabad berelrakni – vagyis ezek tisztábbak, mint amit a hivatalok jóváhagyásával megeszünk.

Pálmai L. Ákos az Origo Televíziós és Web Üzletága részéről buzdított minden zöld üzletembert, hogy lépjen kapcsolatba a vállalat által üzemeltetett Ozone Networkkel, melynek műsorán bemutatkozási lehetőséget kínálnak környezettudatos technológiákat kínáló vállalkozóknak.

Az ökolábnyomot csökkentő megoldásokhoz azonban egyelőre hiányzik hazánkban a „fenntartható finanszírozás”, vagyis hogy a zöld találmányok, szolgáltatások uniós támogatások nélkül, önfenntartó módon tudjanak működni, mondta Gáspár Péter.

Korszerűtlen hazai viszonyok
A gazdasági növekedéshez fűzött hamis illúziókról beszélt Hajnal Klára, aki az egyedfejlődéssel vont párhuzamot: a biológiai önszabályozásnak köszönhetően a kamaszkorban megáll a növekedés. Ha nem ez történne, hét méter magasra nőnénk és egész napunkat evéssel tölthetnénk.
„Nem arra vagyunk büszkék, hogy 63-as a cipőnk, hanem hogy széles látókörű, színes egyéniségek vagyunk.” A mennyiségi fejlődést tehát minőségi fejlődés váltja fel. A Pécsi Tudományegyetem docense szerint ez érvényes a gazdaság és civilizációnk egészére is. Elértük a (mennyiségi) növekedés határait a véges bioszférában.
Politikai szinten az elvi elkötelezettséget gyakran a mutyizás, a beszállítók részrehajló megválasztása lehetetleníti el. Kohajda László, Kecskemét független önkormányzati képviselője olyan fenntartható gazdasági programot ismertetett, amelyet két képviselőtársával nyújtott be, ám leszavazták. Ennek főbb pontjai közt szerepelt az erőforrástérkép felvázolása, az élelmiszer-önrendelkezés és az energiabiztonság megteremtése.
Néhány képpel illusztrált negatív példát is hozott Kecskemétről:
  • A főutca felújításakor annyi szökőkút épült, amelynek az 56 kW-os csúcs kapacitása 4 falu éjszakai közvilágítását fedezi.
  • városszéli autógyár, mely éppen a legjobb termőföld kellős közepére kapott építési engedélyt – nehezíti az élelmiszer-önrendelkezésre vonatkozó cél megvalósulását;
  • az egy főre jutó igények kielégítését 3-4 hektárnyi föld fedezi (ökolábnyom), míg a  kecskeméti kapacitás átlagosan 0,3 hektár/fő;- a politikus szerint a városoknak szüksége van egy önkormányzati tulajdonú nonprofit pénzintézetre és közösségi pénz bevezetésére.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo