Kétszer durvább lehet a globális felmelegedés, mint gondoltuk

A ma használatos számítógépes klímamodellek alábecsülik a hosszútávú változásokat. Három korábbi felmelegedési korszakból azonban az a tanulság: kétszer erősebb lehet a felmelegedés, mint amiről a klímapolitika beszél.

Tizenhét ország tudósai együttműködtek abban a kutatásban, melyben a Föld történetének három korábbi melegedését vizsgálták.

  • 5000-9000 évvel ezelőtt következett be a holocén kor legmelegebb időszaka.
  • 129 000-116 000 éve az utolsó interglaciális korban szintén felmelegedés volt tapasztalható. Ezt a kettőt a Föld keringési pályájában beállt "megjósolható" változások okozták.
  • 3,3-3 millió éve a közép-pliocén korban a légkör magas üvegházgáztartalma miatt jött létre felmelegedés. Akkor a levegő szén-dioxid-koncentrációja 350-450 ppm (parts per million) körül lehetett, ami hasonló a mostanihoz.
Ezekben az időszakokban a földi légkör 0,5-2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint ami az ipari forradalmat megelőző klíma volt a 19. században.

A svájci University of Bern, az amerikai Oregon State University, az ausztráliai University of New South Wales kutatói azt állítják közös tanulmányukban, hogy az vártnál kétszer erősebb lehet a globális felmelegedés, legalábbis erre utalnak az említett korszakokból maradt leletek.

E múltbéli változások körülményeiről viszonylag bőséges leletanyag tanúskodik A tudósok a sarkköri jégrétegeket, üledéket és fosszilis maradványokat tanulmányoztak.

Kép: SXC

Az ökoszisztémák korabeli viselkedése meglehetősen drámai volt, a jégtakaró jelentősen csökkent mindkét sarkkörön, a tengerszint legalább 6 méterrel nőtt, a tengeri planktonok változása egész tengeri ökoszisztémákat módosított, a szahara bezöldült, az erdei fajok 200 kilométerrel arrébb vándoroltak (a két sarkkör felé, tehát hidegebb, az Egyenlítőtől távolibb övezeteket keresve), a tundra is ugyanígy elmozdult, a magas területeken élő fajok száma csökkent, a mérsékelt égövi erdők kiterjedése úgyszintén, a mediterrán éghajlatú területeken a gyakori tüzek közepette is életképes növények maradtak meg.

Mindezekből a jövőre vonatkozóan ezekre a megállapításokra jutottak a szakemberek:

  • Ma sokkal gyorsabban melegedik a földi légkör, mint a három említett korszak bármelyikében. Ráadásul a légszennyezésünk nem csökken.
  • A tengerszint 6 méterrel vagy nagyobb mértékben is emelkedhet, még akkor is, ha a nemzetközi közösség tartja magát a vállalt emissziócsökkentésekhez és 2 Celsius-foknál fékezi meg a globális felmelegedést.
  • A szaharai sivatag zöld növényeknek adhat otthont.
  • A trópusi őserdők szélei tűzvészek által sújtott szavannákká válhatnak.
  • Sokkal kisebb a karbonbüdzsénk, vagyis az az üvegházgázmennyiség, amennyit még kibocsáthatunk, mint amiről a klímapolitika és a tudomány fősodra beszél.
  • Még ha ma beszüntetjük mindenféle ÜHG-emissziónkat, akkor is évszázadokba telhet, míg a légkör egyensúlya, korábbi állapota helyreáll.
  • Akár 1000 évig is tarthat a tengerszint emelkedése.
Ez utóbbi azt is jelenti, hogy az emberiség infrastruktúráinak nagy része érintetté válik és a világgazdaság tevékenységére is súlyos hatással lesz a tengerszintemelkedés.

A tudósok figyelmeztetnek: a legtöbbet idézett modellek szerintük alábecsülik a sarkköri melegedés hatását, ami a globális felmelegedést erősítő visszacsatolásként hat.

A jelenlegi klímamodellek leginkább abban hasznavehetők, hogy a rövid távú, 2100-ig tartó változásokat tudják modellálni és viszonylagos biztonsággal megjósolni, a hosszabb távú folyamatokat nem - ezért folyamodtak 17 ország tudósai a fennmaradt leletek és minták alapos átvizsgálásához.

(Nature Geoscience)

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo