Ettől nő Amerika emissziója: Trump felfüggeszti a metánkibocsátás szabályozását

A metán az olajfinomítóknál és a földgázkitermelésnél kerül a levegőbe, s 84-szer erősebb üvegházhatású, mint a széndioxid. Obama egyik törvénye ennek kibocsátását szabályozta, ám Trump most elengedi ezt a kötelezettséget a fosszilis szektor cégeinek. Az emberi eredetű klímaváltozás 25 százaléka a metánnak köszönhető.

A Reuters hírügynökség betekintést nyert az amerikai Belügyminisztérium egy olyan hivatalos iratába, mely kimondja, hogy azoknak a cégeknek, melyek a szövetségi kormány által birtokolt területeken termelnek ki fosszilis energiahordozókat, nem kell megfelelniük a szóban forgó előírásnak. Pontosabban az történik, hogy Trumpék felfüggesztik a szabályozásnak való megfelelés határidejét. Magyarán nem kell betartani.

Persze a dolog nem ilyen egyszerű. Amerikában nagy sport megtámadni a kormány új törvényeit, s az ellenérdekeltek a bíróságon igyekeznek igazolni, hogy az miért alkotmányellenes. A 2016 novemberében kibocsátott szabályozás jelenleg egy wyomingi bíróságon hever, ahol még nem született döntés, hogy per legyen-e a jogszabályt megtámadó keresetből - amíg ez ki nem derül, Trump függeszti fel a törvény betart(at)ását.

A törvényt iparági érdekvédelmi szervezetek és a szövetségi kormányhoz tartozó területeken kitermelő cégek egyaránt megtámadták keresetben, arra alapozva, hogy a metánemisszió megakadályozása túl nagy pluszköltséget jelentene nekik.

A metánemisszió másik forrását a szeméttelepek jelentik: a rothadó hulladékból is metán szabadul fel. Az agráriumnak is nagy a metánvonzata, főleg a szarvasmarhák esetében, mert náluk nagy mennyiségű az ürülékképződés (a zöldek ezért szoktak metánmentes hamburgert emlegetni, amikor a vegetáriánus étrendet politikai és ökolóigiai elhatározásnak tartják, amivel segíthetünk a környezeti terhek csökkentésén.) A szibériai és alaszkai fagyott talaj - permafrost - felolvadása a globális felmelegedés miatt ezért rejt nagy veszélyeket. A földben ugyanis ott nagy mennyiségű metán lapul, ami a felolvadáskor kiszabadul a levegőbe, óriási ÜHG-emissziója (ÜHG=Üvegházhatást okozó gázok) miatt már-már lehetetlenné téve a klímavédelmet és a klímapolitikát.

Négy lábon járó metángyár

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal múlt héten azt is bejelentette, hogy Obamáék egy másik metánkibocsátást szabályozó rendeletére - mely a metánszivárgásoknak vette volna elejét - két éves türelmi időt szabnak ki. Vagyis 24 hónapig háborítatlanul és büntetlenül okádhatják a vállalatok ezt a káros gázt a légkörbe, nem kell felderíteniük a szivárgásokat azokon a lelőhelyeken és létesítményeken, ahol olajat finomítanak vagy földgázt termelnek ki.

Forrás: Reuters, Environmental Defense Fund, whatsyourimpact.org

Egy kis metán-matek
  • A metán tulajdonképpen a földgáz egyik alkotóeleme, a leggyakrabban rossz állapotú földgázkutakból szivárog a levegőbe.
  • Az emberi eredetű - tehát a mi légszennyezésünk által okozott - klímaváltozás 25%-a a metánnak köszönhető, állítja az amerikai Environmental Defense Fund.
  • A teljes globális metánemisszió 36%-át természetes források adják , 64%-ot viszont az emberi civilizáció.
  • Az elmúlt 800 000 évben a légkör metánkoncentrációja 350-800 ppb (parts per billion) között mozgott. Az ipari forradalom utáni időkben azonban ennél két és félszer nagyobb lett.
Honnan jön az emberi eredetű metán?
  • 33% a fosszilis üzemanyagok kitermeléséből, gyártásából és forgalmazásából
  • 27%-ban az állattenyésztésből
  • 16%-ban a szeméttelepekről
  • 11%-ban a biomasszaégetésből 9%-ban a rizstermesztésből 4%-ban a bioüzemanyagokból

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo