Nincs értelme a sarkköri olajkitermelésnek?

Persze amíg a székében volt, ezt ilyen nyíltan nem mondhatta ki Christiana Figueres, aki a párizsi klímaegyezmény tető alá hozásáért is felelős. Három okot sorol fel, amiért el kéne felejteni az Északi-sark megbolygatását.

A volt Costa Rica-i diplomata Oslóban azon véleményének adott hangot, hogy a sarkköri olajkitermelés ésszerűtlen. A következő az érvei:

  • Nem gazdaságos, ezért az olajmezők feltárása is értelmetlen.
  • Óriási szennyezést okozhat a kitermelés, részben azért, mert évekbe telhet mire találnak bármit is.
  • A párizsi klímaegyezmény kibocsátásmérséklési céljaival nem egyeztethető össze a sarkköri olajkészletek hasznosítása.
A párizsi klímaegyezményt 200 tagország kompromisszumaként létrehozó ENSZ-ügynökség, az UNFCCC egykori főtitkára most azt tartja küldetésének, hogy amellett kampányoljon, a nemzetgazdaságok légszennyezése 2020-ban tetőzzön, s utána világszerte megkezdődjön az emissziócsökkentés.

Figueres az etikus üzletvitelt hirdető Üzlet a Békéért Alapítvány rendezvényén vett részt Oslóban, amikor a Reuters elérte telefonon. A hírügynökségnek úgy magyarázta, a feltárásra fordítandó tőkét szerinte hasznosabban hasznosíthatnánk az olajcégek, ha inkább nap- és szélenergiás projektekbe invesztálnák, amik elősegítik a gazdaság dekarbonizációját, a légszennyezés csökkentését.

Több kormány azonban híve az északi-sarki olajkitermelésnek. A terület fennhatóságán potenciális olajkitermelés tekintetében a skandináv országok, valamint Oroszország, Kanada, és az USA osztoznak.

Kép:Greenpeace

Az olajvállalatok már nyomulnak

Áprilisban a Trump-adminisztráció ökológiai hatástanulmányokat rendelt arról, mivel járna, ha az USA-hoz tartozó sarkköri Wildlife Refuge-ban olaj- és földgázkitermeléshez kezdenének.

Norvégiában a Statoil és más vállalatok is tervezik, hogy feltárást végeznek a Barents-tengerben, mely a golf-áramlatnak köszönhetően minden évben hosszabb ideig marad jégmentes, mint a sarkkör ennyire északra elhelyezkedő többi régiója.

A Statoil eddig 100 helyen végzett már fúrást a régióban, s a cég szóvivője szerint ezek során nem történt szennyezés. A Johan Castberg-mezőn elvileg a 2020-as évek elején megkezdődhet a kitermelés, mely hordónként 31 dolláros költséggel már kivitelezhető.

Ez cáfolni látszik Figueres érvelését a gazdaságosságról, még akkor is ha ebben az összegben nincs benne a szállítás és a finomítás.

(Reuters)

Elindult a Piac & Profit Online Akadémia!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo