Egy fürdés a tengerben felér egy hormonterápiával

Női felfedezőcsoport kutatja a csendes-óceáni szemétszigetet. Most vannak tizedik túrájukon, de még az expedíció tagjait is meghökkenti, mennyire óriási a hulladékmennyiség és milyen mértékben nő a szennyezettség.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha már Oprah Winfrey tette világhírűvé beszélgetős műsorában a Csendes-óceánban összeálló műanyaghulladék-szigetet, akkor stílszerűen legyen egy csak nőkből álló tudóscsoport is, amely expedícióra indul oda. Az angol Emily Penn húsz tagú stábbal kerekedett fel kutatni a Csendes-óceánt. A csapat tagjai a világ minden tájáról származnak, állampolgárságuk is változatos, akárcsak szakmai hátterük. Az utazás célja, hogy adatokat szerezzenek a műanyag-szennyezésről éppúgy, mint a mérgező vegyi anyagok jelenlétéről az óceánban. A közvélemény az elmúlt egy-két évben az előbbi problémára ébredt rá leginkább, de

A csapat 5550 kilométert tett meg az óceánon a 22 méter hosszú Sea Dragon (Tengeri sárkány) nevezetű hajó fedélzetén. Hawaii-tól indultak, végcéljuk ezúttal Seattle. Az expedíció az eXXpedition North Pacific nevet viseli, a dupla x utalás a női kromoszómára. Az ENSZ Tiszta Tengerek Kezdeményezése is támogatja a projektet, bár arról nem szól a fáma, hogy ez erkölcsi támogatás, tudományos együttműködésben merül-e ki, vagy anyagi dotálásban is.

Műanyaghulladékból összeállt sziget az óceánban Fotó: Flickr/Bo Eide

A Hawaii-tól Kanada partjaiig tartó utat már megtették, jelenleg Észak-Amerika partszakaszán folytatja a kutatást a csoport. A GreenBiz-nek adott interjújában Penn egészen konkrét benyomásokkal hozta emberközelbe a szennyezettség problémáját. Elmondta például, hogy tíz másodpercenként akad egy-egy műanyag tárgy, ami elúszik a hajójuk mellett. Ilyen sűrű a hulladék előfordulása. Ráadásul ez alatt felismerhető, egészben maradt tárgyakat ért, például egy italos palackot, egy ételhordó konténert, egy felmosó vödört, egy öngyújtót. Mindezek a partoktól többszáz vagy akár többezer kilométeres távolságra hömpölyögnek az áradatban.

Időzített bomba ketyeg a Csendes-óceánon
Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget – derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a vízfelszínen úszó, nagyméretű hulladékok „ketyegő bombát” jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyagszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhetnek a táplálékláncba.
A másik probléma, hogy amikor a vízből vesznek mintákat, rögtön előkerül a szomorú valóság: a vízben a széttöredezett mikroplasztik található meg hatalmas mennyiségben. A hajó női legénysége úgy tapasztalta, valahányszor mintát vesznek a vízből, legalább 500 darab műanyag található benne.

A laikusoknak is nyilvánvaló, a szennyezettség olyan mértékű, hogy felmerül a kérdés: képesek leszünk valaha megtisztítani az óceánokat? Az biztos, hogy éveken át tartó munka lesz és az áradásokat kihasználó tisztító gátakat kell majd létesíteni - mint amilyen például a 22 éves holland "csodagyerek" által javasolt megoldás.

A csendes-óceáni szemétsziget, mely angol szövegkörnyezetben két néven ismeretes (Great Pacific Garbage Patch és North Pacific Gyre) szintén azért jött létre, mert az áramlatok egyre helyre terelték a szemetet. A cél mindenképpen az lenne, hogy már a hulladékképződés korábbi fázisában beavatkozzon a lakosság és a piaci szereplők - mindezt a körforgásos gazdaság megvalósításával, melyben javul az újrahasznosítási arány, sőt egyre nagyobb mértékben küszöbölik ki a műanyag használatát is.

Az expedíció tagjait meglepte, hogy az elmúlt évek utazásaihoz képest is szemmel láthatóan nagyobb a szemétmennyiség. Fontos probléma még, hogy óceánjaink tele vannak vegyi anyagokkal, nemcsak a víz felszíne, hanem a mélyebb rétegei is. A használati tárgyainkról vagy éppen az ipari szennyvízből eredő kemikáliák bekerülnek a testünkbe is. A tengerekben gyulladásgátlók, gyomirtó szerek és más mesterséges kémiai anyagok molekulái találhatók. És ha ezeket a vízzel együtt megisszuk -márpedig ez történik ha nem is a sós vizek esetében, de az édesvizű folyók környékén-, akkor a nők testében felhalmozódnak a vegyi anyagok, s ezeket adják tovább megszületendő gyermekeiknek is.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo