Az online bevásárlás megrendeléseinek kiszállításához az áruházlánc mostantól csak az élelmiszerbiztonsági szempontból indokolt termékeket, így például a lédig péksüteményeket, a pultos csemege- és húsárukat, illetve a lédig aszalványokat, magvakat csomagolja műanyag zacskóba. A meghámozható zöldségek és gyümölcsök, valamint a fagyasztott áruk ezentúl plusz csomagolás nélkül érkeznek a vevőkhöz.
Ha másként nem jelzik, a vásárlók csomagolás nélkül kapják kézhez a megrendelt tételeket, de papírzacskóban is kérhetik a kiszállítást. A papírtáskák újrahasznosított anyagból készülnek, és többször felhasználhatók. A vásárlást követően egyébként a házhozszállítást végző kollégák igény esetén vissza is veszik a papírtáskákat újrahasznosításra.
A lépéssel közel 60 százalékkal tudják csökkenteni a műanyagszatyrok évi mintegy 1 millió darabos mennyiségét.
A helyettesítő termékeket a Tesco továbbra is jól megkülönböztethető, kék műanyag zacskókban szállítja házhoz, ezeket azonban a rendelés átadása után vissza is viszik a kiszállítók, hogy más rendeléseknél újra tudják használni.
Akiknek egyszerűbb és kényelmesebb a megrendelések személyes átvétele, azok feladhatják rendelésüket áruházi átvétellel, kiválasztva a számukra ideális átvételi pontot. Az így vásárolt termékekre ugyanazok a csomagolási elvek érvényesek, mint házhozszállítás esetén.
Hol tart a többi áruházlánc?
A Spar nemrég jelentette be, több intézkedést is tettek a műanyagok visszaszorítása érdekében.
Az Aldi október végén közölte, hogy kivezetik kínálatukból a műanyag bevásárlótáskákat: a jelenlegi készletek kifutása után a jövőben egy biológiailag lebomló anyagból készült táska lesz a helyettesítő termék
Néhány hónappal ezelőtt pedig átfogó cikkben jártuk körbe, hogy a hazai kiskereskedelem szereplői milyen lépéseket tesznek a műanyagok ellen. Cikkünk >>>
Hogyan lehet megelőzni, hogy teljesen ellepjen minket a műanyagszemét? Milyen kísérletek vannak a probléma orvoslására, és mit tesznek a legnagyobb szennyezők a válság enyhítése érdekében? A Privátbankár.hu cikksorozatának első és második részét itt és itt olvashatják.