hirdetés

Mentőprogramok a bajba jutott cégeknek - így segíti a Hiventures

221 milliárd forintra pályázhatnak azok, akik működését a koronavírus-járvány megakasztotta.
hirdetés

(Fotó: depositphotos.com)

A 221 milliárdból a legnagyobb, 150 milliárd forintos részt a Krízis I. Tőkeprogram keretében tesz elérhetővé az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Ennek keretében olyan, a járvány miatt bajba jutott stratégiai cégek kaphatnak tőkét ahhoz, hogy hazai és külföldi cégeket vásároljanak fel, valamint ingatlant vegyenek, továbbá képesek legyenek fejleszteni.

Három fő célja van a tőkeági finanszírozásnak:

  1. Restrukturálási. Vagyis, hogy az ebben az évben nehéz helyzetbe került nem pénzügyi vállalkozások – kkv-k és nagyvállalatok – ismét növekedni tudjanak.
  2. Tranzakciós. Olyan belföldi vagy külföldi felvásárlási, ill. összeolvadási (M&A) tranzakciók finanszírozása, amelyben vagy a felvásárló társaság legalább többségi magyar tulajdonban van (kkv és nagyvállalat), vagy az összeolvadás révén létrejövő vállalat (kkv vagy nagyvállalat) többségi tulajdona magyar kézben marad.
  3. Gazdaságfejlesztési. Tőke nyújtása olyan beruházásokhoz, amelyek valamely okból nem finanszírozhatók kizárólag önerőből és hitelből (például nincs elegendő önerő, a megtérülés túl hosszú, a beruházás/fejlesztés magas kockázatú, innovatív megoldást is tartalmaz stb.), ugyanakkor a megvalósulásuk nemzetgazdasági szempontból fontos.
Egy vállalkozás legalább 500 millió, legfeljebb 15 milliárd forintra pályázhat. A forrás felhasználható hitelkiváltásra, forgóeszköz finanszírozásra, beruházásra, részesedésvásárlásra, fejlesztésfinanszírozásra, forgótőke finanszírozásra. A Hiventures kisebbségi tulajdonrészt köt ki magának, ugyanakkor lehetőséget ad az alapítóknak, hogy 7-10 év múlva kivásárolják az MFB-leányt. Amely a tőkebefektetésétől évi 5-15 százalékos hozamot vár el.

A 41 milliárd forintos kkv-mentőprogram a koronavírus miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő cégeken kíván segíteni tőkével, amelyek ugyan alapvetően nyereségesek és életképesek, viszont nem, vagy nem elégséges mértékben jutnak hitelhez vagy más forráshoz. Olyan kkv-k jelentkezését várják, amelyek legalább 100 millió forint árbevétellel rendelkeznek, az előző 2 üzleti év adatai alapján nyereségesen működnek, 2020. március 1. előtt nem álltak jogerős csőd-és felszámolási eljárás alatt és igénybe veszik a hiteltörlesztési moratóriumot (amennyiben arra jogosultak).

E kör tagjai 50-250 millió forintos befektetési összeget igényelhetnek, de maximum a 2019-es árbevételük felét. Ez forrás felhasználható a válság hatásaként felmerült/jelentkező tartozások rendezése (kifizetetlen bérek, adók, szállítók), következő hónapok negatív működési cash-flow-jának a fedezése, fennálló esedékes hitel és kamat törlesztésre és indokolt esetben beruházásra is. A Hiventures 1 százalékos tulajdonrészt köt ki, elvárt hozama évi 5,1 százalék. A tőkebefektetés legfeljebb 8 évre szólhat, míg az ahhoz igényelhető tagi kölcsön lejárata 7 év lehet. Az alapítók a folyósítást követően, a 7. év végéig vásárolhatják ki az MFB-leányt, míg az utóbbi a 7. év végétől a 8. év végéig szállhat ki.

A Startup Mentőprogram 30 milliárd forintos keretéből egy meghatározott ideig (például 6-12 hónapig) lehet olyan gyors befektetési konstrukcióhoz jutni, amely lehetővé teszi, hogy a válság miatt nehéz likviditási helyzetbe került startup vállalkozások gyors finanszírozásban részesüljenek, így elkerülhetővé válik, hogy ezen innovatív, magas hozzáadott értékű, tudásintenzív vállalkozások tönkremenjenek.

Olyan startupok kaphatnak kockázati tőkét, amelyek korábban már effajta forrásban részesültek, így ebből a szempontból már érettebbnek számítanak. A mini csomagban a már 50 millió tőkebefektetést kapott startupok maximum 65 millió forint tőkére és fedezet nélküli tagi kölcsönre pályázhatnak. A már legalább 100 milliós tőkében részesült, validált üzleti modellel és meghatározott számú felhasználóval rendelkező, a legutolsó lezárt évben a finanszírozandó termékből/szolgáltatásból legalább 10 millió forint árbevételt termelt startupok a midi csomagban 100 millióhoz juthatnak. Míg a minimum 50 éves forgalmú, teljeskörű menedzsmenttel és validált sales és marketing csatornákkal rendelkezők a maxi csomagban 150 millióhoz. E forrás felhasználható személyi jellegű ráfordításokra, anyag- illetve operációs költségek fedezésére. A Hiventures itt is 1 százalékos tulajdonrészt kap, amelyet évi 5,1 százalékos hozam mellett vásárolhatnak vissza az alapítók és a céltársaságok.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo