Van húsz alkalmazott? Akkor választani kell közülük

Még 2016 nyarán változott a munkavédelmi törvény, és a 20 fő feletti foglalkoztatotti létszámmal működő cégeknek is kötelezővé tette a munkavédelmi képviselő választását. A törvény által megállapított új munkavállalói létszámhoz kötött kötelezettség teljesítését a módosítás hatálybalépésétől számított fél éven belül kellett elvégeznie a munkáltatónak, mely 2017. január 7-én lejár.

Kép: FreeDigitalPhotos.net/scottchan

A változás értelmében munkavédelmi képviselőt kell választani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább 20 fő.  A választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége. A korábbi szabályozás szerint csak abban az esetben terhelte ez a kötelezettség a munkáltatót, ha legalább 50 munkavállalót foglalkoztatott.

A munkavédelmi képviselő a munkavállalói érdekvédelem munkavédelemben megjelenő formája. A munkavédelmi képviselő jogosult meggyőződni a munkahelyek, a munkaeszközök, egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról, az egészség megóvására és a balesetek megelőzésére tett intézkedések végrehajtásáról, részt vehet a munkáltató munkavédelmi intézkedéseinek előkészítésében, a munkabalesetek kivizsgálásában, tájékoztatást kérhet, vagy éppen kezdeményezheti a szükséges intézkedés megtételét a munkáltatónál.

Munkavédelmi képviselőnek az a cselekvőképes munkavállaló választható, aki – az újonnan alakult munkáltatót kivéve – legalább hat hónapja a munkáltatóval munkaviszonyban áll, és az adott telephelyen dolgozik. Ugyanakkor nem választható munkavédelmi képviselőnek, aki munkáltatói jogot gyakorol (munkáltatói jognak minősül a munkaviszony létesítése, módosítása és megszüntetése), a vezető hozzátartozója, a választási bizottság tagja, illetve a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el.

Számokkal bizonyítjuk, hogy megéri a munkavédelem
A munkavédelemre leginkább szükséges rosszként tekintenek a hazai munkáltatók. Ez abból is látszik, hogy a cégek 80 százaléka nem tartja be a szabályokat. Pedig a biztonságos és egészséges munkahely anyagilag is megéri. Mindenkinek.
Amennyiben a foglalkoztatottak száma eléri a 20 főt, a választás megtartása kötelező, és nem lesz megfelelő kimentésre az a munkáltatói védekezés, hogy a munkavállalók a választási jogosultságukkal nem kívántak élni. A választást ilyen esetben is meg kell tartani, igaz, a választás érvényességét és eredményességét, ezen körülményre tekintettel kell majd megállapítani.

„Ha a munkáltatónál nem került sor a munkavédelmi képviselők választására, de a munkáltató megfelelően igazolni tudja, hogy a munkavállalókat tájékoztatta arról, hogy a választás kötelező, és a munkáltató által lebonyolított választás ennek ellenére érvénytelen vagy eredménytelen volt, egy esetleges a munkavédelmi ellenőrzés során nem marasztalhatják el, hiszen a munkavédelmi törvényben foglalt kötelezettségének eleget tett” – hívta fel a figyelmet Máriás Attila, a BDO vezető munkaügyi tanácsadója. A munkavédelmi képviselő választása abban az esetben érvényes, ha azon a részvételre jogosultak fele részt vett. Ugyanakkor a választás érvényes, de eredménytelen, ha a minimálisan szükséges 30 százalékos támogatást nem kapta meg egyik jelölt sem a szavazás során.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo