Van, aki örülhet a gyenge forintnak

Noha a gyenge forinttal kapcsolatos hírek többsége negatív, az exportra termelő kis- és középvállalkozások számára nem várt többletnyereséget hozhat a drágább külföldi értékesítés. Ugyanakkor az export-expanzió is rejteget pénzügyi és bizalmi kihívásokat a banki szakértő szerint. Az importőrök látszólag most a vesztesek közé kerülhettek, de közülük a felkészültebbek szintén elkerülhették a veszteséget.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A tartósan gyenge forint nemcsak magasabb exportbevétekkel kecsegtet, de a vállalkozók fejében most felveti a piacbővítés, vagy akár az új piacokra lépés lehetőségét is. Léteznek persze kockázatok, amiket ilyen esetben kezelni kell: például az expanzióhoz többségében hitel szükséges, de az üzleti bizalom megteremtése sem megy könnyen egy idegen országban, megfelelő banki háttér nélkül – fejtette ki Simon Csaba, a Sberbank kereskedelemfinanszírozási szakértője.

A gyenge forint miatt jobban fogynak a magyar használtautók
Nőtt a külföldi vevők érdeklődése a fiatal, keveset futott magyarországi használt autók iránt a kereskedők tapasztalatai szerint, a gyenge forint hatására – ismerteti a DasWeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Simon hozzátette: a hazai pénzintézetek leginkább hitelezéssel, határidős deviza-ügyletekkel és az export-import tevékenység mögött álló banki kötelezettségvállalással tudják most legjobban segíteni a külpiacon kereskedő magyar vállalkozásokat.

Többletfinanszírozásra szorulhatnak az importőrök?

Nem minden vállalkozás tartozik feltétlenül a nyertesek közé. Az importban utazó cégeket érzékenyen érinti az elmúlt hónapokban látványosan gyengülő forint. Minden vállalkozásnál léteznek üzleti tervek, amelyek számolnak bizonyos kockázatokkal. Ezeket a mostani helyzet valamennyire felülírhatja. Akik csak átmeneti időt követően tudják az áruk, szolgáltatások árába beépíteni a növekvő kiadásaikat, többletfinanszírozásra szorulhatnak, hogy fenn tudják tartani a normális üzletmenetüket. Számukra szűkebb a pálya, de létezik olyan megoldás, amely mérsékli a kockázatokat, hogy az árfolyamváltozáson ne veszítsenek, sőt, akár nyereséget érjenek el az importon, mondja a közép- és kelet-európai, köztük az orosz piacon kiterjedt hálózattal bíró hitelintézet szakembere.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo