Van, ahol a főnök nem zaklathat munkaidő után

Van, ahol kötelesek lesznek a gyerekek otthon segíteni, máshol határt szabtak a derékbőségnek – van jó néhány munkaügyi szabály, amelyet a munkavállalók nem igazán kedvelnek, bár egy részük talán megmosolyogtató.

Olykor furcsa vadhajtásokat növeszt a munkajog – Kép: SXC

Spanyolországban például a gyerekek kötelességei közé tartozhat hamarosan, hogy segítsenek otthon a házimunkában, és tiszteljék szüleiket. Ugyan egyelőre csak törvénytervezet, de tartalmazza azt is, hogy életkoruknak megfelelően, de nemüktől függetlenül kell részt venniük az otthoni kötelességekben, bár büntetés vagy bírság nincs kilátásba helyezve, ha nem tesznek eleget a törvényi előírásnak. Ugyanez a férjeknek már kötelességük, ahogy a gyerekek körüli segítség is az. Persze nem mindenki szerint szükséges mindezt törvényben lefektetni, hiszen a családokon belül megvannak erre a saját szabályok – közölte a BBC cikke nyomán a HR Portál.

Bár Németország mindig is híres volt a munkamorálról, mostanában inkább próbálják könnyíteni az alkalmazottakra nehezedő terheket. Így például egy márciusi szabályozás szerint a felsőbb vezetés, kivételes vészhelyzetektől eltekintve, nem zargathatja munkaidő után a beosztottakat. Van, ahol az e-mail hozzáférést is korlátozzák. Így szeretnék őket megóvni a túlterheléstől, kiégéstől. (Ilyen irányú próbálkozás Franciaországban is terítéken van.)

Nálunk a Munka Törvénykönyve szabályozza ezt a területet, erről itt olvashat részletesebben.

Japánban a derékbőségnek szabtak határt egy 2008-as rendelkezésben a 40–75 év közötti korosztály számára. Ezt évente ellenőrzik is egy foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében. Akik nem felelnek meg az előírásoknak, azoknak fogyókúrát írnak elő, ha pedig nem járnak sikerrel, nagyobb összeggel kell hozzájárulniuk az időskori egészségprogramokhoz.

Van, ahol éppen a szabályozás hiánya jelenthet hátrányt a munkavállalóknak. Az Egyesült Államokban például nem létezik központi szabályozás a kötelező szabadság kiadásáról, betegszabadság mértékéről vagy az ebédszünetről. Így az teljes mértékben a munkáltatótól függ. Ezért van például az USA-ban sok helyen mindössze 10 nap szabadság egy egész évre, de ez sem kötelező.

Felmondás próbaidő alatt: a 7 legfontosabb szabály
Próbaidő kikötése esetén nemcsak a határozatlan, de a határozott idejű munkaviszonyt is meg lehet szüntetni azonnali hatállyal és indokolás nélkül. Ez akkor is igaz, ha a határozott idejű munkaviszony időtartama azonos a próbaidő időtartamával (azaz maximum 3 hónapra jött létre a munkaviszony). Nem mindegy, mi szerepel a felmondásban, és az sem, hogy milyen formában adja ki ezt a kezéből a munkaadó. Egyetlen apró baki, és könnyen megütheti a bokáját a figyelmetlen munkáltató. Összeszedtünk 7 lényeges szabályt, amit be kell tartania!

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo