hirdetés

Vállalkozási kényszerpályák - mit okozott a járvány a magyar cégvilágban az ősszel?

Októberben több mint 3 ezer cégalapítás történt Magyarországon, több mint 6 éve nem láttunk ilyen magas havi cégbejegyzési értéket. Közben a cégekre a kivárás a jellemző, miközben a végrehajtások száma tovább növekedhet.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

3057 cégalapítás került közzétételre hazánkban 2020 októberében, ami nemcsak hogy idei rekord, de az elmúlt 6 év legmagasabb cégbejegyzési értékének számít.

„A 2020 októberi cégalapítási érték már-már a 2010-es évek elején regisztrált adatokra hasonlít, egy olyan időszakra, amikor még jóval lazább cégalapítási követelmények jellemezték a cégvilágot” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.
A számok mögött

A körülményeket ismerve azonban ez csak a látszat. A 2010-es év elején a cégjogi környezet még jóval megengedőbb volt a cégalapításokra nézve. A korlátolt felelősségű társaságok magasabb tőkekövetelménye, az adóregisztrációs eljárás bevezetése és a szigorúbb személyi nyilvántartás végérvényesen egy alacsonyabb – és egészségesebb – cégalapítási szintet állított be az országban.

„Az októberi magas cégbejegyzési értékek részben a nyári alacsony cégalapítási érték korrekcióját jelentik, részben pedig a koronavírus miatti vállalkozási kényszerpályáknak köszönhető” – mondja az Opten szakértője.
Az újonnan induló vállalkozások magas októberi száma ellenére a cégalapítások 6 havi mozgóátlaga még a 2019-es értékek alatti szintet mutatja, így távolról sem lehet egyelőre cégalapítási hullámról beszélni. A koronavírus miatti gazdasági válság pedig sok vállalkozást és sok magánszemélyt terel kényszerből vállalkozói pályára, ez a trend viszont vélhetően nem marad majd tartós.

Kevés vállalkozást töröltek 

A magas célalapítási számokhoz rendkívül alacsony cégtörlési érték társult októberben, mindössze 1756 cégtörlés volt, ami az augusztusi mélypontot leszámítva az elmúlt 5 év legalacsonyabb értékének számít. A magas cégalapítás és az alacsony cégtörlési érték együttesen a cégbázis növekedését eredményezi, ami szintén ellentétes az elmúlt kb. 7 év trendjével. Jelenleg mintegy 514 ezer cég működik az országban, a csúcs az 2012 környékén volt, amikor több mint 600 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo