Újra olcsóbb lehet a tankolás

A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján, valamint a június 17-i, pénteki 2 forintos benzin árcsökkentést követően június 20-án, hétfőn a benzin ára 2-3 forinttal, a dízel ára 3-4 forinttal csökkenhet.

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 45-50 dollár között ingadozott, heti átlagban közel három dollárral, 6%-kal esett az ár. A spot olajár négy napon át mérséklődött, majd pénteken közel egy dollárral drágult. A heti átlagos árcsökkenést a héten az angol EU-tagsággal kapcsolatos népszavazás feltételezett kimenetele befolyásolta, a vélemények szerint a kilépés gazdasági visszaesést hozhat. A hét végén a dollár gyengülése, valamint a "Brexit" esélyének csökkenése okozta az áremelkedést. A kőolajpiacokon továbbra is jelentős a túlkínálat, bár bíznak a kereslet-kínálat kiegyenlítődésében. A héten a készletező társaságok jelentései szerint az Egyesült Államokban a tárolt kőolaj mennyisége kicsit csökkent, de a benzinkészletek emelkedtek.  Európában nőtt a benzinkészlet és kissé csökkent a dízel mennyisége – írta a GKI Energiakutató kft. heti előrejelzésében.

A forint árfolyama a június 13 - június 17-i héten 279 Ft/dollár körül ingadozott, több mint négy forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forint-árfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten csak kicsit gyengült. A forintárfolyam változása ezen a héten mérsékelte a dollárban számított átlagos árak csökkenését.

A piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 2-3 forintnyi árcsökkenést jelentettek. A gázolaj forintban mért árak esetében a piacok 3-4 forint csökkenést jeleznek. A hét második felében a forintban számolt árak mindkét üzemanyagnál tovább mérséklődtek. Hétfőn, június 20-án, várhatóan a benzin árát 2-3 forinttal, a dízel árát 3-4 forinttal csökkenthetik, figyelembe véve a múlt heti, pénteki árdöntést is.

A benzin ára 340 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 338 Ft/liter körüli szinten változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolaj ára 10%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 24%-kal több benzint és 20%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.
 

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo