Szek.org: ki a piacról az adócsaló webshopokkal!

Kiebrudalnák a magyar online kereskedelmi piacról azokat a webshopokat, amelyek a külföldi, előnyösebb áfakulcsot kihasználva tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon.

Sokszor áfamentesen értékesítenek - kép: SXC

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), a hazai e-kereskedelmi piac szakmai szervezete szerint kiemelt fontosságú a piaci verseny tisztaságának megvédése. Az utóbbi időben elharapóztak az olyan magyar nyelven működő, de külföldi webshopok, amelyek az egyes európai országokban érvényes, néhol jelentősen, akár közel 20 százalékkal alacsonyabb áfa-kulcsot szabálytalanul kihasználva, vagy esetenként akár áfa-mentes értékesítést folytatva, tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon, ezzel nehéz helyzetbe hozva a szabályosan működő cégeket. (Egyes szakértők szerint az áfacsalások ellen csak az áfa megszüntetésével lehet harcolni.)

„Igyekszünk a lehető legtöbb eszközzel fellépni a jelenség ellen, nem csak a hazai e-kereskedők, hanem a fogyasztók védelmében is. Tevékenységünk részeként a hazai piacon működő ár-összehasonlító oldalak számára ajánlást fogalmaztunk meg a webshopok árainak listázásával kapcsolatban.” – írta közleményében a szakmai szervezet. (Nem csak az áfával trükköznek karácsonykor a webshopok.)

Mivel az internetezők leggyakrabban az ár-összehasonlító oldalakról értesülnek a hazai átlagos áraknál, az eltérő áfa alkalmazásának köszönhetően, jóval alacsonyabb áron értékesítő e-kereskedőkről, ezért a szervezet fontosnak tartaná, hogy a listázott webshopok között ne szerepeljenek olyanok, amelyek az általuk adott kedvező árakat az alacsonyabb áfa-kulcsok szabálytalan alkalmazásával érik el!

Fentiek miatt a következő ajánlást fogalmazták meg az ár-összehasonlító oldalak üzemeltetői  számára: csak az alábbi feltételek fennállása esetén listázzanak be bármely magyar nyelven is elérhető, a hazai piacot megcélzó webshopot az oldalukon:

Csalások melegágya a hazai áfa rendszer?
Egyszerű módszerekkel megszüntethetők lennének az áfacsalások felismerve az áfa lényegét. Az adószakértők többek között az áfa-visszaigénylés megszüntetését, a gépi számlázás kötelezővé tételét, és a készpénz-helyettesítő fizetési módok kedvezményes áfa-kulccsal és állami kényszerrel való elterjesztését javasolják.
a webshop a jogszabályokban előírt módon egyértelműen feltünteti a fogyasztói árat, amely tartalmazza az áfát és annak mértékét is

a webshop bejelentkezett a magyar áfa hatálya alá és a Magyarországon érvényes áfa-kulcsokat használja

a weboldalon pontosan megállapítható, hogy ki az áruház üzemeltetője, egyértelműen, a magyar jogszabályoknak megfelelően fel vannak tüntetve az üzemeltető elérhetőségei

az üzemeltető adatainál megtalálható a cég magyar adószáma

Javasolják, hogy a fenti feltételek bármelyikének hiánya esetén az adott webshop listázását szüntessék be, illetve tagadják meg!

Az ajánlást a SzEK.org minden magyarországi ár-összehasonlító oldal figyelmébe ajánlja. Javasolják az oldalakat üzemeltető cégeknek, hogy szerződési feltételeiket a fentiek szellemében módosítsák, ezzel is hozzájárulva a piaci verseny tisztulásához.

Karácsonyra akcióznak a webshopok
A legnagyobb hazai e-kereskedők részvételével közös kedvezményrendszert indított a SzEK.org. Az öt héten át tartó „Vedd a neten!” akcióban résztvevő webshopok bár-melyikében vásárolva, ha bankkártyával fizetünk, jelentős kedvezményekre jogosító utalványokat kapunk, amelyeket valamely másik partnernél válthatunk be – online és azonnal.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo