hirdetés

Segítség a nehéz időben: mire szerezhetnek pénzt a cégek mostanában?

Számos kedvezmény segíti a kis- és középvállalkozásokat, naponta jelennek meg újabb és újabb támogatások. A könnyebb eligazodás érdekében most ezeket gyűjtöttük össze egy cikkbe.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Vállalatok munkaerő támogatása

Júniustól kibővült a program, amelybe nyártól minden legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat, az eddig öt hónapos támogatási időszak hat hónapra hosszabbodik meg. Minden legalább egy hónapja regisztrált, vagy 25 év alatti álláskereső könnyebben juthat újra munkához a program segítségével. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A támogatásra folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció itt érhető el.

Önfoglalkoztatók támogatása

A támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak nélkül nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget, azaz 219 ezer forintot kaphatnak. Az igényléseket június 8-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira. Az egyoldalas kérelem elérhető itt és itt.

NHP Hajrá után: Go!

Júliustól az újraindítási hitelprogramok váltják a cégek likviditásának megőrzését támogató kríziskonstrukciókat a Széchenyi-kártya-programban. A Go! elnevezésű konstrukcióival továbbra is kedvező, fix 0-0,5 százalékos kamatozású, államilag támogatott kölcsönhöz juthatnak a kis- és középvállalkozások. Július 1-jétől négy új konstrukciót vehetnek igénybe a vállalkozások, szeptembertől pedig újabb kétféle termékkel bővül a Széchenyi-kártya-program. További részleteket ebben és ebben a cikkünkben talál.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára nemrég azt közölte, a következő másfél éves újraindítási periódusban mintegy 2600 milliárd forint áll rendelkezésre kkv-knak. Ebből 600 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás és 2000 milliárd forint az a kedvezményes, csaknem nulla százalékos kamatozású hitel, amelyet az állam kamattámogatással támogat.

Szolidaritási alap

Néhány napja már lehet pályázni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara #újranyitvaBP elnevezésű eseményfinanszírozó programjának támogatására. A program keretében budapesti vendéglátóhelyek pályázhatnak olyan 10-50 fős közösségek vendéglátására, akik a pandémia mindennapjaiban hősiesen helytálltak az ország működésének fenntartása érdekében, például az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartók, a pedagógusok, a szülők, a kereskedelmi dolgozók vagy az áruszállítók. A nyertes pályázatok eseményfinanszírozási támogatása fogyasztási kuponok formájában valósul meg. Az induló keretből 10 ezer fő egyszeri 5 ezer forintos vendéglátóipari fogyasztását fedezi majd így a BKIK a tavasszal bejelentett Szolidaritási Alapjából, 50 millió forintnyi induló kerettel.

GINOP Plusz

A 2021-2027-es időszakban a vállalkozásoknak szóló egyik legfontosabb program a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program lesz, amelynek új elnevezése GINOP Plusz. Ez a 2014–2020 között végrehajtott GINOP folytatásának tekinthető. Fontos változás, hogy míg a GINOP (2014-2020) pályázatokból a Pest megyében működő cégeket teljesen kizárták, addig az új GINOP Plusz pályázatokban ezt a korlátot eltörölték. Összesen 587 milliárd forint összegben jelennek meg támogatási lehetőségek, 6 felhívás, amelyek közül 5-nél 2021. második negyedévében, egynél pedig a harmadikban várható a felhívás meghirdetésének tervezett ideje. További részleteket ebben a cikkünkben talál.

Kutatás-fejlesztés

A hazai kutatói utánpótlás és minőségi szakemberképzés biztosítása a célja a Kooperatív Doktori Programnak, amely 4,9 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett program a következő tanévben legfeljebb 100 nyertes hallgató tanulmányait és kutatásait segítheti a havi 400 ezer forintos ösztöndíjjal.

Irinyi Terv

A magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését és piacra vitelét támogató iparstratégiai programban 2,2 milliárd forint költségvetési forrás áll majd a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére, amelyre június 28-tól július 11-ig lehet beadni a kérelmeket az elektronikus pályázó tájékoztató felületen.

Pályázatok az agráriumban

Újranyitják az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című pályázati kiírást. A támogatási kérelmek benyújtására július 14-től lesz ismét lehetőség. A támogatási intenzitás főszabályként 50 százalékos, a támogatás összegére vonatkozó feltételek pedig változatlanok: az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimális összege célterületenként eltérően 5 és 100 millió forint között változik, maximum 2 milliárd forint.

Borászoknak június elején jelent meg a minőségrendszerekhez kapcsolódó promóciós pályázat. A támogatás több mint 8 milliárd forint, ebből a borászoknak 3,1-3,2 milliárd forint forrás használható fel az unión belüli és azon kívüli tevékenységre is.

Az elkövetkező hét évben egyébként az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, amelyből 2021-re és 2022-re 1527 milliárd forint új forrás jut. Hogy milyen forrásra lehet pályázni az agráriumban a következő hetekben, hónapokban, arról itt írtunk.

 

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo