Rugalmasabb és csábítóbb irányba mennek a bankok

Nem csak a szabályozási változások miatt kell alakítani a stratégiájukon a bankoknak. Az új versenytársak, a fintech cégek megjelenésével már most látszik, hogy a céges pénzügyi szolgáltatások színesebbé, vonzóbbá, rugalmasabbá válnak – véli a Bankráció.hu szakértője.

A szabályozási környezet egyre növekvő szorítása mellett a jogi és technológiai fejlődés, valamint a startupként jelentkező kihívók, más néven fintech cégek is formálják napjaink és a jövő bankszolgáltatásait (ld. keretes írásunkat). Ha a bőrükön még nem is, de a jövőképüket latolgatva már egyre inkább érzik ezt a hazai bankok is, így a jövő egyre rugalmasabb és csábítóbb konstrukcióinak első, hagyományos bankszolgáltatásokon túlmutató első fecskéi már elérhetők jelenleg is a cégek számára kínált bankszámla-szolgáltatások között. A BankRáció.hu ebből a kínálatból szemezgetett.

Bankvilág és fintech: együtt könnyebb?
A pénzügyi technológiai startupok, más néven fintech cégek 86 százaléka szorosan együttműködne a hagyományos pénzügyi szolgáltatókkal, mert ők is látják, egyedül nehezebb forradalmat csinálni. Mindkét félnél vannak előnyök, leginkább egymásra lesz szükségük a sikerhez.
Az üzletet segítik

Céges mobil bankszámlához kapcsolódó alkalmazását üzleti ügyfelei bevonásával fejlesztette ki nemrég a K&H Bank. A vállalatvezetők, pénzügyesek vagy könyvelők – a számítógépes banki programok korából ismerősen csengő – K&H Electra24 mobilalkalmazással az irodai környezettől távol is értékhatártól függetlenül írhatják alá a szűrhető, részletezhető, kilistázható megbízáscsomagokat, a tranzakciókat pedig egészen 2011. január 1-ig is visszakereshetik egyetlen mobillal a kezünkben, méghozzá akciósan ingyenes havidíjjal, és – letölthető kuponnal érvényesíthető – akciós féláras számlavezetési díjjal 6 hónapon át, mely új K&H start+, dinamikus+ vagy aktív+ számlacsomag-szerződés kötése esetén vehető igénybe. A hitelintézet azonban nemcsak a kényelmes mobil céges bankolást tűzte zászlajára, hanem a vállalkozások üzlettámogatását is. A „K&H: üzletet ide!” program segítségével a vállalatvezetők új üzleti lehetőségeket kereshetnek az Uzletetide.hu oldal interaktív térképén böngészve, amely azt mutatja, hogy a lakosság milyen üzletet, szolgáltatást hiányol egy adott területen.

Hasonlóan, de a nem fizikai környezetben, hanem az internetes üzletben segíti a kisvállalkozások üzletélénkítését a Budapest Bank. A céges bankszámla mellé ingyenesen jár az egyedi céges honlap vagy akár egy webáruház elkészítése, majd üzemeltetése 1 éven át. A Gyümölcsöző számlacsomagban ezen felül az első évben nem kell fizetni számlavezetésért és éves díjtól mentes a bankkártya is. A céges bankszámlák világában a sok banki díjkedvezmény mellett unikumnak számít a csak ebben a számlacsomagban elérhető 3 százalék, legfeljebb havi 3000 forint visszatérítés az üzleti bankkártyával történő üzemanyag-vásárlás összegéből, két éven át. A Budapest Bank mindemellett maga is példát mutat az internetes üzletben, hiszen honlapján keresztül biztosítja céges ügyfelei számára az elektronikus aláírással hitelesített okiratok, dokumentumok feltöltését többek közt akár a vállalkozói bankszámla-nyitás megkönnyítéséhez is.

Kép: Freepik.com

Speciális tevékenységhez speciális számla

Adószámmal rendelkező mezőgazdasági őstermelők, valamint agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozó ügyfelek számára egészen különleges konstrukciót biztosít az Erste Bank az Erste Agro Számlacsomagjával, melynek egyedisége, hogy az év meghatározott időszakaiban, a mezőgazdasági tevékenységekhez igazodóan szezonális tranzakciós kedvezményt biztosít az év más időszakához képest. Minden év március, április, május hónapjaiban az eseti elektronikus forintátutalási megbízások díjai kedvezőbbek, június, július, augusztus hónapokban pedig a forintszámlára történő pénztári forintbefizetés díjai. A díjcsomag kondícióit ráadásul az Erste Bank idei számlanyitás esetén egészen 2020. március 1-ig biztosítja. Egy másik, az Erste Válogatás Plusz számlacsomag kedvezményeivel azonban már nemcsak az agrárium, hanem bármely más iparág vállalkozói is élhetnek, összeállítva a kedvezmények segítségével behangolt, személyre szabott kondíciókat a kedvező átutalás vagy csökkentett számlavezetési díj, illetve a havidíj-mentes SMS szolgáltatások vagy a kedvezményes havidíjú devizaszámla között.

Az OTP Bank ez év június 30-áig az italkereskedelmi tevékenységet végző társas vállalkozásokat vagy egyéni vállalkozókat támogatja új, vállalkozói számlacsomag-nyitási akciójában azzal, hogy az első évben elengedi a számlavezetési havidíjat. Az akció bármely más vállalkozásra is kiterjeszthető, de csak az első fél évre. A vállalkozói ügyfelei támogatására a legnagyobb hazai hitelintézet OTPbusiness néven külön márkát és ehhez kapcsolódóan külön honlapot is létrehozott.

Közösséget építenek

A Raiffeisen Bank még konkurenseinél is tovább megy a vállalkozók támogatásával, igaz, csak prémium szintű céges bankszámlával rendelkező vállalkozói ügyfelei körében. Az ebbe a körbe tartozó cégvezetők vagy aláírási joggal rendelkező magánszemélyek ingyen léphetnek be a Raiffeisen Üzlettárs Klubba, mely olyan zártkörű rendezvényeket szervez, mint regionális konferenciák, workshopok, pódiumbeszélgetések vagy üzleti reggelik. Az üzletemberek számára ismert sportolók, művészek, speciális szakterületek kiemelkedő képviselői osztanak meg – az üzleti életben is hasznosítható – tapasztalatokat, a klubtagok pedig az adott régióban meghatározó más Raiffeisen-ügyfelekkel, valamint a bank területi vezetőivel is találkozhatnak. A klubtagoknak mindezen felül még partnerkedvezmények is járnak kedvezmények, illetve ingyenes szolgáltatások formájában. A Raiffeisen Üzlettárs Klub rendezvényein a részvétel ingyenes vagy kedvezményes.

A magát „újbankként” definiáló MagNet Banknál a céges bankszámlával rendelkező, a közösségi értékek iránt fogékony céges ügyfelek is beszállhatnak abba az adományozási programba, amely számukra egy fillérbe sem kerül, hiszen a bank nyereségének 10 százalékát oszthatják fel minden évben az általuk támogatni kívánt civil szervezetek között. A Közösségi Adományozási Program 2016 keretében több mint 46 millió forintról döntöttek az ügyfelek tavaly, idén pedig már a 8. alkalommal dönthetnek ugyanerről, hiszen a civil szervezetek pályázatainak beadási lehetősége 2017-re már be is zárult. A bank minden évben levélben tájékoztatja ügyfeleit arról, hogy személyesen mennyi nyereséget realizált általuk, ennek tizedéről dönthet minden egyes ügyfél. Mivel a bank nyereségét végül is az ügyfelek hozzák össze, ezért az ügyfelek – a személyi jövedelemadó egy százalékához hasonló típusú felajánlással – tulajdonképpen a saját kifizetett banki díjaik, jutalékaik banki nyereségre eső 10 százalékáról dönthetnek évről évre. Az elmúlt 7 évben több mint 165 millió forint sorsa dőlt így el a hazai civil szektor támogatása céljából.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo