Pikk-pakk elpattan a panel

Országszerte hamarabb találnak gazdára a panellakások, mint a téglaépítésű társaik. A panelek eladásához átlagosan 63 nap kell, a téglaépítésű lakásoknál azonban 82 napos az átlagos eladási idő, ami mindkét kategóriában 10 nappal rövidebb az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Kép: MTI

Az országos lakáspiac élénkülése részben az árak emelkedéséből látszik, ám ez csak az egyik tényező, hasonlóan fontos, hogy mennyi idő alatt kel el egy-egy lakás, ez ugyanis alapvetően befolyásolja a lakáseladás és az újabb lakásvásárlás menetrendjét. Az idei adatok szerint a panellakások voltak a legnépszerűbbek a lakáspiacon, átlagosan 63 nap alatt kelnek el, míg a téglaépítésű lakások eladásához átlagosan 82 napra van szükség - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a magánszemélyek hirdetésein alapul.

A lakáspiaci élénkülést mutatja, hogy a panellakások országos átlagos négyzetméterára 31 százalékkal 243 ezer forintra, a téglalakásoké pedig 26 százalékkal 349 ezer forintra nőtt a múlt év első két hónapjához képest. “Leegyszerűsítve minél kisebb egy lakás, annál gyorsabban eladható, különösen, ha panelről van szó. Egy év alatt mintegy 10 nappal csökkent az ingatlanok átlagos értékesítési ideje.” - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette: az általános drágulás valamennyi lakástípusra jellemző, de megmaradt a panelek átlagosan 30 százalék körüli árelőnye, ez pedig főszerepet játszik a népszerűségükben. Szintén a lakáspiac erősödését, ezen belül a kereslet fokozódását mutatja Balogh László szerint az, hogy az idén havi átlagban 1,3 millióan kerestek lakást az ingatlan.com-on, ami 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

Fővárosi slágerek

Az országos piacon belül a fővárosi panelek kelnek el a leggyorsabban, átlagosan 51 nap alatt találnak gazdára. “Annak ellenére gyorsan eladhatóak budapesti a panelek, hogy az átlagos négyzetméteráruk az előző év azonos időszakéhoz képest 30 százalékkal 288 ezer forintra nőtt” - emelte ki Balogh László, utalva a lakáspiaci élénkülést mutató drágulásra.

A budapesti téglaépítésű lakások a paneleknél hosszabb idő alatt, 70 nap alatt találnak gazdára a piacon, átlagos négyzetméteráruk pedig 33 százalékkal 421 ezer forintra nőtt éves összevetésben. “A panelek egyértelműen a lakáspiac slágerei az eladási időt nézve. Ebben főszerepet játszik, hogy jóval olcsóbbak a téglaépítésű társaiknál. Évekkel ezelőtt a panellakások a magas rezsiköltségek miatt nem voltak népszerűek, de mára a fenntartási kiadások alacsonyabbak, ami szintén a paneleknek kedvez” - mondta Balogh László.

Az a kérdés tudunk-e elég lakást építeni
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) megjelenése komoly változásokat idézett elő a hazai építőiparban: már most óriási érdeklődés mutatkozik a lakások és a családi házak iránt is, kérdés azonban, hogy a kínálat és a kivitelezők kapacitása képes-e lépést tartani ezzel a megnövekedett kereslettel.
Vidéken is sláger a panel

Bár a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban az összesített átlagot nézve hosszabb idő alatt kelnek el a lakások, mint a fővárosban; a panelek népszerűsége ezekben a városokban is jól látszik. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a panellakásokat 75-89 nap alatt lehet eladni, szemben a téglaépítésű társaikkal, amelyek átlagosan 99-112 nap alatt találnak gazdára.

Az érintett vidéki nagyvárosokban is egyértelmű a panelek árelőnye: átlagos négyzetméteráruk 153-185 ezer forint volt, míg a téglaépítésűeké 194-218 ezer forintra rúgott az idei év első két hónapjában. Balogh László elmondta, vidéken is nőttek az árak, a paneleknél mérettől és várostól függően 7-34 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, a téglaépítésűeknél azonban visszafogottabb, 1-11 százalékos volt a drágulás.  A szakember közölte: a legkisebb fővárosi panelek kelnek el a leggyorsabban: ezeket átlagosan 44 nap alatt lehet eladni. A másik végletet a vidéki nagyvárosokban lévő téglaépítésű lakások jelentik, utóbbiaknál ugyanis átlagosan 112 nap az értékesítési idő.

Egy lakás Bécsben: bombaüzlet
Bécs a magyarok szemében mindig is kedvelt volt, legyen szó kultúráról, munkalehetőségekről vagy az önmagában is elragadó bécsi életérzésről. 2016-ban befektetésként is érdemes a városra tekinteni, talán jobban, mint valaha.
Hirdetési idő, hitel és a jövő

Balogh László szerint fontos, hogy egy-egy lakáseladás, ha lakásvásárlással, azaz költözéssel párosul, akkor több hónapot vehet igénybe, különösen akkor, ha a továbbköltözéshez hitelre is szükség van.

Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője azt mondta, egy-egy lakáshitelt átlagosan 91 nap alatt folyósítanak a bankok sikeres hitelbírálat esetén. Így a lakáseladás utáni részben hitelből történő lakásvásárlásnál a banki átfutási idővel is számolnia kell. A szakértő szerint a hitelfolyósítás azzal gyorsítható fel, hogy előzetesen tájékozódunk a hitel ajánlatokról - erre jó internetes hitelkalkulátorok vannak - valamint arról,hogy a legjobb hitelekhez milyen szempontoknak kell megfelelnünk. Fontos, hogy a hiteligénylő időben beszerezze a szükséges dokumentumokat és mielőbb megtalálja a kiszemelt ingatlant, bár ma már több banktól igényelhető az úgynevezett hitel-előbírálati igazolást, még azelőtt, hogy megtaláltuk volna a megfelelő lakást. “Az is lényeges, hogy a hiteligénylő tisztában legyen a pénzügyi mozgásterével, hitelképességével. Ha ugyanis kiderül, hogy a kialkudott ár kifizetéséhez mégsem kap elég hitelt a lakásvásárló, akkor nehéz helyzetbe kerül, sőt, akár meghiúsulhat a vásárlás” - mondta Gergely Péter.

A szakértők arra számítanak, hogy a jövőben folytatódhat az élénkülés az országos lakás- és lakáshitelpiacon, ám a bővülés mértékére egyelőre nehéz előrejelzést adni, a piaci helyzet ugyanis nagyban függ attól, hogy az állami lakástámogatások miatt elinduló fejlesztések eredményeként mikor kerülnek piacra nagyobb - több ezres - tételben az új lakások.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo