hirdetés

Öt tévhit a webáruházakról

Míg a kiskereskedelmi forgalom inkább stagnál hazánkban, addig az interneten folytatott kereskedelem mindinkább növekszik. Sok kereskedő még mindig nem, vagy rosszul használja ki az internet kínálta lehetőségeket. Szakértőnk rámutat néhány pontra, amelyek a siker gátjai lehetnek!

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Egyre többen vásárolnak az interneten keresztül

Egyre kevesebb a vevő – ezzel a problémával találkozik mostanság a kereskedők többsége, és sokan ezért az internetet teszik felelőssé. A legtöbb kereskedő számára világos, hogy az internet szerepe folyamatosan nő a kereskedelemben. Míg a nem internetes kiskereskedelem volumene stagnál, vagy néha csökken, addig az internetes kereskedelem 2012-ben bő 14 százalékot tudott növekedni, és idénre is hasonló növekedést várnak. Ennek ellenére a legtöbb kereskedő nem, vagy nem jól használja ki az internetben rejlő lehetőségeket. Szakértőnk bemutat öt tipikus tévhitet, amelyek a jövőbeli sikerek gátjai lehetnek!

1. Az internetes értékesítés nem nekem való

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az internetet ki lehet kerülni. Majd más foglalkozzon vele, ha akar, de én maradok a jól bevett módszereknél. Sajnos a tapasztalat ezzel szemben az, hogy az internetes értékesítés hatásai elől nem lehet elbújni, már a kereskedelem legtradícionálisabb szegleteibe is egyre jobban beférkőzik az internet. Ha az Ön területén még úgy véli, hogy nem jelentős a szerepe, ne tévessze meg – inkább előbb, mint utóbb ott is meg fog jelenni. Helyette tekintse ezt lehetőségnek: itt egy piac, ahol Ön még az elsők között lehet, akik kihasználják az internet lehetőségeit – és elsőnek lenni mindig jó dolog.

2. Csak annak jó egy webáruház, aki interneten akar értékesíteni

A magyar népességnek most már túlnyomó többsége rendszeresen internetezik. Ugyanakkor az internet használóknak még viszonylag kis része vásárol az interneten (kb. a harmada), ezzel szemben 90 százalékuk használja az internetet vásárlás előkészítésre!

Mit jelent az a gyakorlatban? Hogy az a vevő, aki nem akar interneten vásárolni, az is kutakodni fog az interneten egy kicsit, rákeres az Ön termékeire, és végül annak a boltjába fog bemenni és megvenni a kívánt terméket, akit megtalált! Ha az Ön boltja és termékei nem találhatóak meg az interneten, akkor a nem interneten vásároló vevők száma is folyamatosan csökkenni fog!

3. Bármit el lehet adni interneten keresztül

Mitől bízik meg bennünk egy vásárló?
Még ha a potenciális vevő rá is talál a weboldalunkra, és elégedett is azzal amit lát, az utolsó pillanatban mégis visszariadhat a vásárlástól, amikor a bankkártya adatait kell megadnia. Hogyan építhetünk bizalmat a vásárlónkban?
Az internetes értékesítés nem csodafegyver, itt sem lehet bármit eladni. Ha az ajánlatunk gyenge (rossz a termék, túl drága, stb.), akkor az internet sem tud csodákat művelni. Továbbá vannak termékek, főleg nagyobb értékkategóriánkban, melyeket nem szívesen vásárolunk az interneten keresztül. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem is tájékozódunk az interneten ezekkel a termékekkel kapcsolatosan! Az előző pontban leírtak itt is igazak, sőt különösen igazak: a vevőnek meg kell találnia minket ahhoz, hogy nálunk vásároljon, és ennek leghatékonyabb módja ma már az internet!

4. Egy webáruház elindítása drága dolog

Ez pár éve még talán igaz volt, de ma már egy webáruház elindítása hasonlóan egyszerű és olcsó, mint egy új telefon-előfizetés megkötése. Manapság már havi 5 ezer forinttól kezdődően lehet teljes funkcionalitású, profi webáruházakat üzemeltetni – és ezért a havidíjért a teljes informatikai háttér meg van oldva, Önnek nincs más dolga, mint árulni! Természetesen lehet ennél többet is költeni egy webáruházra, lehet hozzá egyedi kinézetet készíteni és akár egyedi funkciókat leprogramoztatni, de ezt már csak akkor érdemes, ha látszik, hogy működik, és kitermeli ennek a költségeit!

5. Egy webáruház magától működik

Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy elindítanak egy weboldalt, vagy webáruházat (úgy gondolják, hogy ezzel a dolog „le van tudva”), és utána várják tőle a csodát. Sajnos az internetes értékesítés sem működik munka nélkül, itt is meg kell dolgozni a sikerért – csak épp jobbak az esélyeink, mint egy nem internetes boltnál.  Egy internetes bolt olyan, mint egy eldugott pincehelyiségben lévő bolt. Tenni kell azért, hogy a vevők megtaláljanak és végül nálunk vásároljanak  - ezt pedig marketinggel tudjuk elérni!

Zajdó Csaba A szerző a webáruházak  készítésével foglalkozó ShopRenter.hu Kft.  ügyvezetője. ShopRenter.hu Kft.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo