hirdetés

Öt mondat, amit kerüljünk az önéletrajzban!

Öt mondat, amit feltétlenül ki kell hagyni az önéletrajzokból és később a személyes állásinterjúkon is. Elkoptatott közhelyek és lerágott csontnak számító töltelékszavak, amik miatt egy szempillantás alatt hullhat ki a rostán az önéletrajz.
hirdetés

Kép: Pixabay

Ma már álláskeresési tréningeken is bevett gyakorlatnak számít a hallgatóságot 4-500 db A4-es papírlapból álló irattömbbel riogatni szemléltetésként: többnyire nagyjából ilyen álláskeresői tömeg CV- i és motivációs levelei közül kellene kiemelnie magát a pályázóknak. Elkoptatott közhelyekkel és lerágott csontnak számító töltelékszavakkal viszont egy szempillantás alatt hullhat ki a rostán az önéletrajz és veszhetnek vele együtt kárba a csinosítgatásával eltöltött órák. Együttműködő partnerünk, a Monster.hu összegyűjtötte azt az öt mondatot, amit semmiképpen ne használjunk se önéletrajzban, se állásinterjún és, hogy mit használjunk helyettük.

"Szeretek emberekkel foglalkozni/dolgozni"

Ez a megállapítás valóban értékes jellemvonásokról és szimpatikus egyéniségről tanúskodhat. A gond csak az, hogy a kifejezést gyakori használata mára banális közhellyé koptatta - ráadásul a gyorséttermi dolgozótól az ügyfélszolgálati vezetőig gyakorlatilag mindenkire igaz lehet. Tanácsos helyette inkább arra utalni, hogyan simítottunk el különböző problémákat vagy győztük meg egy kollégánkat egy probléma másfajta megoldásáról.

"Motivált vagyok"

Ez részben rendben is lenne, mert senki nem dolgozik szívesen egy motiválatlan, láblógató munkatárssal, aki már délben az óráját lesi és alig várja, hogy mihamarabb távozhasson az irodából - de önmagában még sajnos közhelyes és kevés. A legjobb, ha a motiváltságot eredményekben, számszerűsítve is prezentáljuk a CV- ben: ha például leírjuk, munkánk hány milliós profitot termelt az előző munkahelyen vagy hány százalékkal javítottunk az ügyfélszolgálat hatékonyságán, mindjárt beszédesebb az eredmény.

Így írjunk tökéletes álláshirdetést
Látszólag könnyű álláshirdetést írni, ugyanis mindössze az elvárásokat és a cég által kínált előnyöket kell írásos formába önteni. A valóságban azonban az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. HR-szakemberektől gyűjtöttünk néhány megfigyelést és jó tanácsot.
"Csapatjátékos vagyok"

Ez a toborzással - kiválasztással foglalkozók számára az egyik legrettegettebb közhely, ami csak létezik: mert túl sokat akar sugallni, miközben semmi konkrétumot nem mond. Így aztán a további információk hiányában nehéz kitalálni, hogy a pályázó a "csapatjátékosság" alatt az iroda mókamesterét, a készséges, mindenkinek kávét hozó gentlemant érti-e, vagy azt a lelkiismeretes szakembert, aki kérés nélkül siet a feladataikban nyakig merülő, éppen túlórázó kollégái segítségére.

"Nagyon kreatív vagyok"

Ez az önjellemzés is leginkább "vörös posztó" kategória a munkavállalókra vadászók szemében. Az utóbbi néhány évben ezt is rongyosra koptatták - ráadásul sok személyzeti tanácsadó ezt hallva attól is tart, hogy a pályázó egyből inkább a "maga útját" szeretné járni és választani a cég által meghatározott keretek helyett. A kreativitás szemléltetésénél is inkább a korábbi rázós helyzetekre adott, találékony válaszok felelevenítése lehet a célravezető.

"Kiváló a problémamegoldó képességem"

A "problémamegoldókat" mindenki nagyon szereti - ennek köszönhetően vált ez a kifejezés az egyik legsablonosabb és legsemmitmondóbb álláskeresői frázissá az elmúlt években. Ha nem szeretnénk, hogy a CV- nk gyűrött papírgombócként landoljon a szemétkosárban, állásvadászként ez a kifejezés is jobb, ha inkább indexre kerül.

További kerülendő kifejezéseket itt olvashat!

Tanulság: a fenti klisék alapvetően pozitív tulajdonságokat hordoznak, de tömeges használatuk miatt az utóbbi időkben közhelyekké váltak. Személyes állásinterjún célszerű mindig kézzelfogható, konkrét, az életből vett munkahelyi példákkal, történetekkel, számadatokkal alátámasztani az elhangzottak hitelességét.

Hét ok, amiért nincs cégnév az álláshirdetésben!
Az álláskeresők egyik legnagyobb bosszúsága, hogy sok álláshirdetésben nincs feltüntetve, mely cég is keres új munkavállalót. A munkaadók vagy semmitmondó email címek vagy munkaerő-közvetítők mögé bújnak.
hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo