hirdetés

Nem úri huncutság az etikett: viselkedni tudni kell(ene)

A jó modor nem afféle úri huncutság, hanem a sikeres érvényesülés feltétele. Rugalmasság és magabiztosság, amitől mások jobban érzik magukat a társaságunkban, miközben mi uraljuk a terepet. Jogászként csinált karriert Erdős Zsuzsanna etikett-coach, de érezte, nincs a helyén. Sokáig nem ismerte fel a vágyott új utat, bár, mint mondja, mindig is érezte, hogy „ott van az orra előtt”.
hirdetés

Erdős Zsuzsa, etikett-coach, Kép: PP, Fotó: Hatlaczki Balázs

Az etikett a lételemem, egész életemben sokat segített. Mindig éreztem, hogy könnyebben megnyíltak előttem ajtók, sokáig nem tudtam viszont, hogy ez minek köszönhető. Az „aha élmény” egy fogadáson ért, ahol rádöbbentem, hogy sokan azért nem tudják megfelelően megoldani a helyzeteket, mert nincsenek birtokában a szükséges ismereteknek. Az élet más területén esetleg amiatt vannak zavarban, mert úgy érzik, nem uralják a terepet, vagy épp nem érzik magukat nőiesnek vezetőként, de nem tudják, hogyan kéne változtatni ezen. Amikor hat éve – ahogy fogalmaz – az élet úgy hozta, hogy lehetősége nyílt karrierváltásra, egyértelmű volt számára, hogy etikettel fog foglalkozni.

– Évek óta tudatosan bővítettem a tudásomat ezen a területen. Tíz év nemzetközi, diplomáciai környezetben töltött vezetői múlt mellett coach és borakadémiai végzettséget szereztem, valamint valószínűleg az ország egyik legnagyobb etikett-szakkönyvtárával rendelkezem. Nagyon sokat segített, hogy a saját bőrömön tapasztaltam meg, mivel küzdenek a vezetők. A legjobb érzés, amikor egy-egy házi feladat után az ügyfeleim felhívnak, hogy kipróbálták az értekezleten a tanultakat, és – bár maguk sem hittek benne – a dolog működött. De több olyan köszönőlevelet is kaptam már, amiben valaki arról írt, hogy a tanultaktól megváltozott az élete.

Zsuzsa azt vallja, az etikett akkor ér valamit, ha van haszna – a vállalkozók számára üzleti haszna –, szó sincs tehát úri huncutságról. A viselkedéskultúrának fontos szerepe van a személyes márkaépítésben, de „legendás szolgáltatásnyújtás”, vagyis kiváló ügyfélélmény-szerzés sem elképzelhető a viselkedési szabályok ismerete nélkül. A programok személyre szabottak: más ismeretre van szüksége az értékesítéssel is foglalkozó mérnöknek, mint a szállodai személyzetnek.

– A lényeg nem az, hogyan kell szépen ülni, hanem, hogy miért. Az etikettszabályok mögött gyakran a szociálpszichológia által is igazolt összefüggések vannak. Például azt tanítjuk, hogy beszéd közben tilos az arcunkhoz érni, a kutatók pedig bebizonyították, hogy ha valaki így tesz, hiteltelennek érezheti őt a hallgatóság. Az üzletemberek többsége természetesen az alapokkal már tisztában van. Az én feladatom, hogy a jóból kiválót faragjak: azzal foglalkozom, hogy a viselkedéskultúra tudatos használatával hogyan tudja valaki önazonosan és a másikat tiszteletben tartva érvényesíteni az érdekeit.

A jó modor valójában azt a rugalmasságot jelenti, amivel elérjük, hogy mások jól érezzék magukat a társaságunkban. Hogy mindeközben hogyan tartjuk a poharat a kezünkben, az csak a hab a tortán Zsuzsanna szerint, de ismernünk kell a szabályokat, hogy eldönthessük, egy adott helyzetben betartjuk-e őket, vagy sem.

A vállalkozás ismertségét előadások hozzák meg, amelyeken a közönség jellemzően jól szórakozik, az igazi változáshoz azonban gyakorlásra van szükség, amelyre a kiscsoportos tréningek, illetve többhetes egyéni program nyújt igazi lehetőséget.

A jövő
Erdős Zsuzsanna hisz abban, hogy itthon is, külföldhöz hasonlóan egyre természetesebbé válik a viselkedéskultúra ismerete.
– Az első perctől hosszú távra terveztem, hiszek a jó modor erejében. Bár a konkrét terveimről kabalából nem beszélek, nem titok: a tréningek mellett szeretnék olyan könyveket írni, amelyek érthető közelségbe hozzák az etikett szabályrendszerét. A VOSZ felkérésére írt Üzleti Etikett Kisokos ezek előfutárának is tekinthető, és talán egyszer megvalósul a nagy álmom, egy „etikettenciklopédia” is.
 
hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo