Nem áll le, csak lassít az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 25 bázisponttal az alapkamatot. A testület ezzel zsinórban tizenkettedszer vágta a rátát, amely eredményeként az elmúlt egy évben 7 százalékról 4 százalékra süllyedt a mutató. A piacok hetek óta találgatták meddig tarthat az enyhítés, Matolcsy György jegybankelnök a kamatdöntő ülést követő tájékoztatón adott erről iránymutatást.

Kép: PP archív

A kamatmeghatározó ülés után kiadott közleményében a monetáris tanács hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban az eddig végrehajtott jelentős kamatcsökkentések és a változékony pénzügyi piaci környezet a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének megváltoztatását indokolhatják. Arról, hogy ez pontosan mit jelenthet Matolcsy György beszélt. A jegybankelnök az MTI tudósítása szerint úgy nyilatkozott: várható, hogy kisebb lépésekben, esetleg 10 bázispontonként mérséklik 3-3,5 százalékos szintig a jegybanki alapkamatot.

Változik a monetáris politika kerete

A kamatcsökkentési folyamatban ezután változik a monetáris politika kerete a jegybankelnök beszámolója alapján. Ebben az infláció középtávú alakulása mellett a döntéseket befolyásolják majd a pénzügyi stabilitást jellemző mutatók. Ezek között a jegybankelnök egyebek mellett az államadósságot, a vállalati forint- és devizaadósságot, a folyó fizetési mérleg pozitív változását említette, jelezte továbbá, hogy figyelembe veszik, ha az államháztartás hiánya 3 százalék alatt marad, szempontot jelent az árfolyam, illetve a reálkamatok alakulása, vagy például a bankrendszer tőkemegfelelési mutatója is.

Lehet tere a további enyhítésnek, de vannak kockázatok
Kedvező körülmények esetén lehetségesnek látják az alapkamat további csökkentését az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik azonban a kamatvágás kockázataira is figyelmeztetnek.
Oszlay András, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzési osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 4 százalékos szint elérésével a magyar alapkamat további csökkentése változatlan külső finanszírozási környezet mellett esetleg már vállalhatatlanul felerősítené a pénzügyi stabilitási kockázatokat, mivel jelentős extra nyomást helyezne a forintra.
Hasonlóan vélekedett Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank makroelemzője kiemelte, hogy a számottevő külső adósság miatt szükség van bizonyos szintű kamatprémiumra. Jelezte továbbá: bonyolítja a helyzetet, hogy újabb devizahiteles programon gondolkozik a kormány, és ez megbolygathatja a piaci nyugalmat.
Az EKB-t például véve a reálgazdaság alakulását is a mostaninál jobban követik majd, így azt reméli a jegybankelnök, hogy a monetáris politika révén is megerősödik a gazdasági növekedés. Mindezzel együtt az MNB a jövőben is óvatos, konzervatív monetáris politikát folytat majd a jegybankelnök iránymutatása alapján.

Alacsony marad az inflációs nyomás

A júliusi kamatcsökkentő döntést azzal indokolta a tanács, hogy az elmúlt hónapban a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesült, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A testület a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon. (A KSH legutóbbi gyorsjelentése szerint a májusi 1,8 százalékról 1,9 százalékra gyorsult júniusban az infláció.) Az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat, így a 3 százalékos inflációs cél elérését lazább monetáris politika is biztosítja.

A globális pénzügyi környezet ugyanakkor az elmúlt időszakban változékonyan alakult - figyelmeztet a közlemény, hangsúlyozva, hogy a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. Ezen a területen - a monetáris tanács értékelése szerint - jelentős ingadozása volt jellemző az elmúlt hónapban a globális pénzügyi piacokon. A hazai kockázati mutatók azonban ilyen nemzetközi pénzügyi környezetben is mérséklődtek, és jelentős hazai eszközeladások nem voltak. A globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása és a világgazdasági növekedési kilátások bizonytalansága továbbra is kockázatot jelent, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja a testület közleménye alapján.

Kikerülhetünk az idén a recesszióból

A monetáris tanács helyzetértékelése szerint idén a magyar gazdaság kikerülhet a recesszióból. A növekedést meghatározó alapfolyamatokban egyelőre nem történt érdemi elmozdulás: a globális konjunkturális kilátások gyengék, miközben a belföldi kereslet bővülését az óvatossági megfontolások korlátozzák. A növekedés tartós élénkülése az év végétől, az exportpiacok keresletének javulásával párhuzamosan várható.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo