Néhány tipp az egyszerűbb transzferárazásért

A transzferárazással kapcsolatban az egyik leggyakrabban hallott probléma a könyvelőktől az, hogy bonyolultnak és időigényesnek találják munkájuknak ezt a részét. Az Adó Online szakértőjének segítségével néhány gyorsan hasznosítható tippet mutatunk be az átláthatóbb és gyorsabb megoldáshoz.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A legtöbb vállalkozásnál már most elkezdődnek az évzárási folyamatok, beadásra kerültek az utolsó tavalyi bevallások, indítható a főkönyvi ellenőrzés és ezt követően az adók előkalkulációja. Sok – főként nemzetközi hátterű – cégnél ebben az időszakban végleges zárásokat is készítenek. A záráshoz fontos, hogy tisztában legyenek a könyvelők a tárgyévi transzferárakkal, és felmérjék, szükséges-e a társasági adóalapot módosítani amiatt, hogy a transzferárak eltérnek a piaci áraktól.

Kép: Freestock

Melyek azok a feladatok, amelyeket célszerű egy évzárás keretében megtenni a transzferárazás területén?

  • Kapcsolt vállalkozásokkal kötött adott évi ügyletek beazonosítása
  • Kapcsolt vállalati szerződések, szerződésmódosítások ellenőrzése
  • Kapcsolt vállalkozások bejelentésének ellenőrzése
  • Adóévre vonatkozóan a vállalati kategória megállapítása
  • Transzferár nyilvántartás készítési kötelezettségek felmérése
  • Kapcsolt vállalkozással megvalósult ügyletek árazási módszerének megállapítása
  • Transzferárak tesztelése
  • Adóalap-növelő és –csökkentő tételek megállapítása
  • Jegyzőkönyvek felvétele
  • Transzferár nyilvántartások összeállítása
Következzen a fentiekben felsorolt feladatokhoz egy-egy olyan tipp, mely egyszerűbbé és gyorsabbá teheti a könyvelők munkáját az Adó Online szakértőjének, Lakatos Zsuzsannának segítségével
A transzferár a vámra is hatással van
A kapcsolt vállalkozásoktól importáló gazdálkodóknak a transzferár kialakítása és annak változása során a számvitel, transzferár és az importáfa kezelésén túl, figyelniük kell vámfolyamataikra is, kiemelten a vámfizetési kötelezettségekre.
Könyvelés ellenőrzése

Minden transzferárazási mulasztás, hiányosság és bírság elkerülésének a legalapvetőbb feltétele, hogy az adott évi kapcsolt vállalkozásokkal megvalósult ügyletek, tranzakciók hiánytalanul beazonosításra kerüljenek.

A kapcsolt vállalkozások megállapítása egy külön feladat (Tao. tv. 4.§. 23.), így ha ez még nem történt meg, ezzel kell kezdeni a munkát. Ha viszont már rendelkezésre áll a kapcsolt vállalkozások listája, akkor a könyvelésből érdemes olyan listákat Excel formátumban előállítani, ahol a főkönyvi számlarend alapján az 1-től 9-ig terjedő számlakartonokból kapcsolt vállalkozásonként elindítunk egy lekérdezést. A listákban szereplő tételeket következő lépésben csoportosítsuk tranzakciónként / ügyletenként / szerződésenként, és foglaljuk azokat táblázatba, például a következő módon:

Miért fontos, hogy a főkönyvi számlákon egészen 1-től 9-ig végigmenjünk? Mert lehetnek olyan tranzakciók, melyek nem érintenek eredményszámlákat, mégis lehetséges, hogy transzferár nyilvántartást kell készíteni rájuk vonatkozóan (pl. osztalékfizetés nem pénzben, tárgyi eszköz vásárlás, stb.).

Miért jó, ha Excel formában kérjük le az adatokat? Ha így teszünk, akkor a táblázat végére egy utolsó oszlopot beszúrva beírható az adott számlasorhoz, hogy az mely szerződéshez, tranzakcióhoz tartozik, és ebben a formában könnyebb megállapítani a tranzakciók összértékét, és a szükséges összevonásokat is.

Időzített bombák ketyegnek a vállalatoknál
A kapcsolt vállalkozásokra számos jogszabály tartalmaz előírásokat, amelyek miatt számos buktatóval szembesülhetnek a cégek. Azt a néhány legfontosabb kockázati pontot mutatjuk be, amelyek a legmagasabb mulasztási bírság tétellel járhatnak és valóságos időzített bombaként ketyegnek a cégek könyvelésében.
Szerződések ellenőrzése

A fenti minta táblázatból is látható, hogy fontos nyilvántartani azt is, hogy az adott tranzakcióhoz készült-e szerződés, és volt-e szerződésmódosítás. Ha nincs szerződés, pedig szükséges lenne (pl. éves 200.000 Ft feletti szolgáltatásoknál), akkor itt kiderül, és utólag írásba lehet foglalni a szerződést. Ha volt szerződésmódosítás, akkor lehet ellenőrizni, hogy a számlázás ennek megfelelően történt-e. Ha nem volt szerződésmódosítás, de a számlázás változott, felderíthető, hogy szükséges a szerződést módosítani.

Ha van szerződés, akkor az árak alátámasztásánál vélhetően könnyebb dolgunk lesz. Ha elvileg kellene lennie szerződésnek és nincs, emellett az ügyletre transzferár nyilvántartás kell készíteni, akkor mindenképpen fel kell kutatni a szerződést, mert arra vonatkozóan kötelező elemei vannak a nyilvántartásnak.

Kapcsolt vállalkozások bejelentésének ellenőrzése

Ezt célszerű minden évben legalább egyszer megtenni, mivel elmaradt (illetve pótlólag benyújtott) bejelentésenként 500.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírság szabható ki. Ne felejtsük el, hogy a bejelentések határideje az első kapcsolt tranzakciót követő 15 nap, illetve a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnésétől számított 15 nap.

Mit lehet elrontani a transzferár-nyilvántartásban?
Különösen időszerű átgondolni azokat a szempontokat, melyeket a nyilvántartás elkészítésekor fontos figyelembe venni, elkerülendő ezzel a mulasztási bírságot egy későbbi adóhatósági ellenőrzés során.
Ez a bírság minden hazai vállalkozást, vállalkozót érint, mérettől és vállalati kategóriától függetlenül! Ha év közben elmaradt egy-egy új kapcsolt vállalkozás bejelentése, vagy a kapcsolt vállalati jogviszony megszűnésének bejelentése, legalább pótolni javasolt. A már bejelentett kapcsolt vállalkozások a www.magyarorszag.hu oldalon ügyfélkapus bejelentkezéssel tekinthetőek meg, az adatokat a Törzsadatok között találjuk.

Adóévre vonatkozóan a vállalati kategória megállapítása

Több okból is fontos, hogy az adóév utolsó napjára (jellemzően 12.31-ére) megállapításra kerüljön az adott vállalkozás kategóriájának besorolása (mikro-, kis-, közép- vagy nagyvállalkozás), például a KKV kedvezmények igénybevételéhez, pályázatokhoz, stb. Viszont ez az alapja annak is, hogy kiderüljön, a vállalkozásnak az adott évre vonatkozóan keletkezik-e transzferár nyilvántartás készítési kötelezettsége. Transzferár nyilvántartást annak a vállalkozásnak kell készíteni, mely az adóév utolsó napján nem minősül kisvállalkozásnak.

Tehát az alábbi mutatószámokat teljesíti: létszám eléri az 50 főt vagy árbevétele és mérlegfőösszege eléri a 10 millió eurót.

A csavar ott rejlik, hogy ezeket a mutatószámokat nem az adott vállalkozásnak kell teljesítenie, hanem a cégcsoport összes vállalkozásának együttvéve, pontosabban össze kell számítani az adott vállalkozás mutatószámait a vele partnervállalkozási és kapcsolódó vállalkozási viszonyban lévő cégekkel. Jellemzően az anyavállalattal, leányvállalattal, testvérvállalattal, stb.

De legyünk figyelemmel a következőkre: a kapcsolódó vállalkozás fogalma bővebb a kapcsolt vállalkozás fogalmánál, előfordulhat, hogy olyan céget is be kell vonni a számításba, mely nem minősül kapcsolt vállalkozásnak.

Több ezer magyar cég kerülhet bajba Romániában
Csaknem 10 ezer magyar-román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság az OECD új Transzferár Irányelve alapján, amennyiben elmulasztják benyújtani a transzferár dokumentációjukat a hatóság felé, mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A bírság mértéke akár az egymillió forintnak megfelelő összeget is elérheti.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo