Nagyon jó oka van annak, hogy egy matracon pattog az Európai Bíróság

A fogyasztókat az online vásárlás esetében megillető elállási jog azon matracra is vonatkozik, amelynek védőfóliáját a szállítás után eltávolították – ezt az ítéletet hozta szerdán az Európai Bíróság. Ez, az első pillantásra triviális ügy komoly következményekkel jár majd a webshopokra nézve.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Első pillantásra triviális ügyben hozott döntést szerdán az Európai Bíróság, kimondták ugyanis, hogy egy online vásárolt matracnál akkor is megilleti a vásárlót az elállási jog, ha a matrac védőfóliáját – csomagolását – eltávolította. Mint azt a bíróság kimondta ugyanis, feltételezhető, miként egy ruhanemű esetében is, hogy a kereskedő a matracot tisztítást vagy fertőtlenítést követően újra értékesíthetővé tudja tenni, az egészség vagy a higiénia követelményeinek megsértése nélkül.

Visszakérhető a behajthatatlan követelések áfája?
Nagy port kavart szakmai berkekben az Európai Bíróság két áfa témában hozott, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos döntése. Az egyik ítéletben megfogalmazott bírósági álláspont megalapozott reményt adhat a nagy összegű behajthatatlan követeléssel rendelkező magyar vállalkozások számára is az áfakötelezettség megítélése kapcsán.
Bár ez az ítélet első pillantásra nem tűnik fontosnak, a valóságban komoly következményei vannak az online kereskedőkre nézve.

A matrac-ügy Németországban pattant ki: S. Ledowski a slewo nevű német online kereskedőnél vásárolt egy matracot. Az áru átvételekor eltávolította a matracot védő fóliát. Ezt követően visszaküldte a matracot a slewonak, az 1094,52 euró vételárnak és a visszaszállítás költségeinek megtérítését kérve.

A slewo szerint S. Ledowski nem gyakorolhatja az elállási jogát, amely a fogyasztót rendes körülmények között online vásárlás esetén tizennégy napig megilleti. Szerinte ugyanis a fogyasztók jogairól szóló irányelv kizárja az elállási jogot az

„olyan lezárt csomagolású áruk <…> esetében, amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból a csomagolás kiszállítást követő felbontása után nem küldhetők vissza”.
A jogvitában eljáró Bundesgerichtshof (szövetségi legfelsőbb bíróság, Németország) az irányelv értelmezését kérte az Európai Bíróságtól. Különösen arra vártak választ, hogy egy olyan áru, mint a matrac, amelynek a védőfóliáját a fogyasztó a kiszállítást követően eltávolította, az irányelvben rögzített kivétel hatálya alá tartozik-e.

Tisztítható, tehát vissza kell venni - Kép: Pixabay

A szerdán kihirdetett ítéletében a Bíróság e kérdésre nemlegesen válaszol. Következésképpen egy interneten vásárolt matrac védőfóliájának fogyasztó általi eltávolítása nem akadályozza őt az elállási jogának gyakorlásában.

Hogy jobban megértsük, miért fontos ez, fontos tudnunk, hogy az elállási jog célja a fogyasztó védelme a távollevők közötti adásvétel sajátos esetében, amikor a szerződés megkötése előtt a fogyasztónak nincs lehetősége arra, hogy ténylegesen megtekintse az árut. E jog tehát a távollevők között kötött szerződésből eredő, a fogyasztóra nézve hátrányos helyzetet egyenlíti ki, megfelelő gondolkodási időt biztosítva számára, mialatt lehetősége van a megvásárolt áru megvizsgálására és kipróbálására az áru jellege, tulajdonságai és működése megállapítása céljából.

Salamoni ítélet: az étel ízét nem lehet levédetni
Egy élelmiszer íze nem részesülhet szerzői jogi védelemben – mondta ki az Európai Bíróság. A szerzői joggal kapcsolatos talán legérdekesebb ítéletre egy holland zöldfűszeres krémsajt kapcsán került sor.
A szóban forgó kivételt illetően az árunak a jellege indokolhatja a csomagolásának egészségvédelmi vagy higiéniai okokból történő lezárását. Egy ilyen áru csomagolásának felbontása tehát megfosztja az árut az egészségvédelmi és higiéniai garanciáitól. Miután a fogyasztó felbontja a csomagolást, és az nem nyújt a továbbiakban egészségvédelmi és higiéniai garanciát, fennáll a kockázata, hogy ezen áru nem képezheti már harmadik fél általi használat tárgyát, és így nem tehető újból értékesíthetővé.

A Bíróság szerint az alapügyben szóban forgóhoz hasonló matrac, amelynek védőfóliáját a fogyasztó a kiszállítást követően eltávolította, nem tartozik az említett, elállási jog alóli kivételek közé. Egyfelől ugyanis az ilyen matrac, az esetleges használat ellenére, nem válik csupán ezen okból véglegesen alkalmatlanná arra, hogy harmadik fél általi új használat vagy újbóli értékesítés tárgyát képezze. E tekintetben elegendő különösen arra emlékeztetni, hogy egy és ugyanazon matracot használnak a szállodák egymást követő vendégei, hogy létezik használtmatrac-piac, valamint hogy a használt matracok képezhetik mélytisztítás tárgyát.

Másfelől az elállási jogot illetően a matrac egy ruházati termékhez hasonlítható, amely kategória tekintetében az irányelv kifejezetten előírja a próbát követő visszaküldés lehetőségét. Egy ilyen összehasonlítás annyiban lehetséges, amennyiben ezen áruknak még a testtel való közvetlen érintkezése esetén is feltételezhető, hogy a kereskedő ezeket a fogyasztó általi visszaküldést követően – valamiféle kezelés, például tisztítás vagy fertőtlenítés után – egy harmadik fél általi újbóli használatra, és ebből következő újbóli értékesítésre alkalmassá képes tenni, az egészség vagy a higiénia követelményeinek megsértése nélkül.

A Bíróság kiemeli ugyanakkor, hogy az irányelv értelmében a fogyasztó felelősséggel tartozik az áru minden olyan értékcsökkenéséért, amely az árunak a jellege, tulajdonságai és működése megállapításához szükségestől eltérő kezelés miatt következett be, anélkül azonban, hogy emiatt elvesztené az elállási jogát.

Ha valaki az interneten hirdet, még nem lesz kereskedő
Az olyan személy, aki egy internetes oldalon bizonyos számú értékesítési hirdetést tesz közzé, nem minősül automatikusan „kereskedőnek”. E tevékenység abban az esetben minősülhet „kereskedelmi gyakorlatnak”, ha az adott személy a kereskedelmi, ipari, kézműipari vagy szakmai tevékenységével összefüggő célok érdekében jár el – mondta ki az Európai Bíróság.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo