hirdetés

Munkaidejükben is kutathatnak a Google alkalmazottai

A Google alkalmazottai munkaidejük 20 százalékát olyan, maguk választotta projektre fordíthatják, amelynek nincs köze napi feladataikhoz. A kutatási szabadság fontos eredményekhez vezet – másik célja, hogy a világcég ne veszítse el legjobb erőit.
hirdetés

A Google-nak, amely egyébként három éve az Alphabet Holding tagja, 2017-ben 111 milliárd dolláros forgalma volt, a rendkívül sikeres óriáscégnek több, mint 80.000 ember dolgozik világszerte, köztük fejlesztők, programozók ezrei. Ahhoz, hogy a továbbra is sikeres maradjon, fenn kell tartani az újítói szellemet és a Google ebben is sikeres.

Kép: Pixabay

Az első, az önálló kutatásokat serkentő intézkedés néhány éve az volt, amikor bevezették: rendes munkaideje 20 százalékában, azaz a hét egy napján, a fejlesztők félretehetik rendes feladataikat és általuk szabadon választott, másik projekttel foglalkoztatnak.

Ami persze nem randevút vagy kuglizást jelent, hanem olyan kutatást, fejlesztést, amelynek sikerét a vállalat aknázhatja ki.

Meglepő, de tény: ilyen, szabad kutatásból született a Google News, a Gmail és a Street View. Természetesen nem kötelező a heti, külön kutatónap, de az úttörő vállalat versengő légkörében persze nehéz kimaradni belőle. Mindenki előre akar jutni – s ha maga, vagy kiválasztott kollégáival egíüttműködve tud valami újat nyújtani, nyilván magasabbra is jut a vállalati hierarchiában.

Szívesen keverjük a munkát a magánélettel
Szeretjük, ha több generációval dolgozhatunk együtt, és a főnök életkorával kapcsolatban is rugalmasak vagyunk, derült ki a Randstad kutatásából.

A „20 százalék” munkarend legutóbbi eredménye a Plus Codes – koordinátamodell olyan helyek számára, amelyeknek nincs postai címük. Mint kiderült, az emberiségnek több, mint a fele névtelen utcákban lakik, így nem, vagy csak nehezen találja meg a címzettet a posta, vagy a mentőautó.

A fejlesztők rácsmezőkre osztották a Föld felületét, majd a rácsot fokozatosan kicsinyítve a területet 14x14 m méretű kockákra osztották, s azok hat számjegyből álló kódot kapnak. A település neve és a kód elegendő ahhoz, hogy a világ bármely pontján megtaláljuk a keresett területet. Sikeresek voltak az első kísérletek, a Zöldfoki szigeteken, érdeklődnek a rendszer iránt Nigéria és az Egyesült Államok indián rezervátumai is.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo