hirdetés

Mikrochippel kémkedhetett a kínai titkosszolgálat amerikai techcégeknél

30 nagy tech-céget, köztük az Apple-t és az Amazont hackelték meg egy mákszem méretű chippel a Bloomberg riportja szerint. Az amerikai történelem legnagyobb ipari kémkedési ügyére derülhetett fény.
hirdetés

A Bloomberg hatósági forrásokra hivatkozva csütörtökön hosszú cikket közölt arról az apró mikrochipről, amelyet amerikai techcégek Kínából rendelt eszközeiben találtak. A lap szerint a közelmúltban az amerikai titkosszolgálatok hosszas nyomozást folytattak, amely során kiderült, hogy a chipeket valakik azért építették be informatikai eszközökbe, hogy a segítségével meg tudják kerülni a vállalatok biztonsági korlátait, bejussanak a céges rendszerekbe és hozzáférjenek a vállalati szervereken tárolt bizalmas dokumentumokhoz.

A kínai hadsereghez vezettek a szálak

Kockázatos felhőben tárolni a céges adatokat
Egyre költségesebb a kiberbiztonság, a cégek nehezen tudnak lépést tartani a biztonsági szakemberek és a kiberbűnözök közötti fegyverkezési versennyel, sokak szerint egységes szabályozásra lenne szükség a felhőben tárolt adatok védelme érdekében.
A Bloomberg forrásai szerint a kémchip segítségével hackerek legalább 30 cég után kémkedhettek, az áldozatok között van az Apple és az Amazon is.

A cégeknek állítólag három éve tűnt fel, hogy a egyes eszközeikben van egy ismeretlen funkciójú alkatrész, amit jelentettek is a hatóságoknak. Az érintett eszközök, alkatrészek mind a Super Micro kínai gyárából kerültek ki. Ez után titkos nyomozás indult, hogy felderítsék annak célját és eredetét, a szálak a kínai Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hírszerzési egységéig vezettek. Amikor egy amerikai cég informatikai eszközöket rendelt Kínából, valamikor a rendelés beérkezése és a kiszállítás között a hírszerzők is hozzáfértek az árukhoz (mobilokhoz, számítógépekhez), és beépítették a chipet az eszközök alaplapjába. A bepoloskázott eszközökből nemcsak vállalatokhoz, de az amerikai hadsereghez és a titkosszolgálatokhoz is jutott.

Mindenki tagad

A gyanú szerint a chipek beépítése a kínai titkosszolgálatok akciója volt, akik ilyen módon akartak információkat szerezni amerikai cégek és kormányzati szervek tevékenységéről.

A Bloomberg kérdésére egyelőre mind az amerikai hatóságok, mind az érintett cégek, illetve a kínai külügyminisztérium is cáfolta a kémkedés hírét, elmondásuk szerint semmiféle alapja nincs a Bloomberg értesüléseinek (ugyanakkor az állítólagos nyomozással egy időben az Apple váratlanul szerződést bontott a gyanús eszközöket szállító Super Micróval). A lap ezzel szemben nevük elhallgatását kérő nemzetbiztonsági forrásokat idézett, emellett fényképeket és műszaki rajzokat mutatott be az állítólagos kémeszközről.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo