hirdetés

Még munkaerőhiányban se feledd: egy bolond száz bajt csinál

Amikor már nagyon kell egy ember a cégbe, és hónapok óta nem találsz senkit, akkor úgy tűnik, ez az egyetlen probléma tart vissza a céljaid elérésétől. És már mindegy ki lesz az alkalmazott, csak valaki legyen végre! Az ilyen szituációkban szokott egy probléma helyére száz másik felbukkanni.
hirdetés

Nemes Nagy Szilvia - Kép: Performia

Tehát minden azzal kezdődik, hogy felveszel egy embert, méghozzá a lehető leggyorsabban. A néhány jelentkező közül a legszimpatikusabbat, aki minél előbb tud kezdeni. Már nem válogatsz, mert úgy érzed, nem teheted meg. Nem nézed a minőséget, a referenciái pedig szóba sem kerülnek. Csak legyen keze és lába!

Viszont ha felveszünk egy alkalmatlan embert, hogy legyen végre valaki, azzal éppen nem előrébb vagyunk, hanem egy plusz terhet szereztünk a nyakunkba, mert ez az ember hibázik, figyelmet igényel, rombolja a morált. Ezekkel túlterheli a jó munkatársakat, reklamációkat kapunk miatta az ügyfelektől, rontja a cég hírnevét… Egy probléma - az égető munkaerőhiány - megoldásával százat tudunk csinálni.

Ne add alább a minőséget, veszélyes!

Ezért még a legrosszabb helyzetben sem mindegy, hogy milyen minőségű a munkatárs. Tragikus mértékben le tudja rombolni a céget egy-két rossz munkaerő. Az ügyfeleinktől horror sztorikat hallunk, zsarolják őket a kollégák, még ők érzik úgy, hogy szívességet tesznek azzal, ha egyáltalán befáradnak dolgozni. (És akkor arról még nem is beszéltünk, milyen ha a fejedre nőnek és nem tudod kirúgni sem őket)

Az egyetlen dolog, amiben lejjebb vehetjük az elvárásokat, az az, hogy mennyire legyen képzett és tapasztalt az új emberünk. A tudását lehet a legkönnyebben pótolni, ha minden más rendben van vele. Ha termelni, dolgozni akar, ha becsületes és motivált. Ezért ezek sokkal fontosabb szempontok, mint a képzettség.

Van remény, hogy jó munkaerőt találj

Egy cégvezető megérdemli, hogy a sok extra felelősségért cserébe szorgalmas emberei legyenek. De ez nem jár alanyi jogon, tudni kell megszerezni. A helyzet az, hogy a jó emberek vagy nálad dolgoznak, vagy a konkurenciánál. Hogy nálad kössenek ki, ahhoz tudás kell! Ha megvan hozzá a tudásod, el tudod venni, ami neked jár. Hogy a cégek egyre jobb helyek legyenek, ahol jó dolgozni. Így pedig könnyű lesz új munkatársakat találni.

Aki fejleszti magát a személyzet és a toborzás területén, az el tudja kerülni az egy problémából százat generálás receptjét.

Egyet ne feledj: MINŐSÉG! Nem szabad megalkudni, még akkor sem, ha nehéz embert találni. Válogass, még ínség esetén is. Mert csak jó minőségű munkaerőbe érdemes időt, energiát, pénzt belefektetni.

Szerző:

Nemes-Nagy Szilvia

Személyzeti és vezetési szakértő

Performia Hungary Kft.

Építsd fel a csapatod!

Szerzőnkről:
Nemes-Nagy Szilvia vezetési és toborzási specialista. Összesen harmincnégy éve oktat, amiből több mint húsz éve az üzleti világban. Tizenhét éve konzultáns, szervezetfejlesztési és vezetői képzéseket tart Magyarország mellett már Romániában is. Képzésein több mint hatezer vezető vett részt kb. ezerötszáz cégtől. 2010-től a Performia Hungary és Exelect Hungary tulajdonos ügyvezetője. Küldetése, hogy a vezetők képzettek legyenek a szervezés, a toborzás és a személyzetkezelés terén úgy, hogy növelni tudják a cég termelékenységét és ezáltal a morált. Célja, hogy egyre többen megtapasztalják, hogy lehet örömteli a vállalkozás.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo