Még mindig százezer cég van veszélyben

Közel százezer kft. adós még a törzstőke megemelésével a március 15-i határidőig. Ezek a cégek sokak kockáztatnak, mivel a Cégbíróság komoly pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik elmulasztják teljesíteni ezt a kötelezettséget.

Kép: PP Archív

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. minimum 3 millió forintban határozta meg a kft.-ék törvényileg előírt jegyzett tőkéjét. Ennek következtében a Magyarországon jelenleg működő kft-ék kb. 90%-ának, vagyis közel 130 ezer kft.-nek kell jelentős törzstőke-emelést végrehajtania legkésőbb 2016. március 15-ig.

„Fontos tudni, hogy a cég törzstőkéjén felüli vagyonból is lehet tőkét emelni, ha a vagyon erre fedezetet nyújt. Ebben az esetben a tőkeemelésről szóló döntés alapja a cég 6 hónapnál nem régebbi éves beszámolója vagy közbenső mérlege lehet. Ilyenkor célszerű, az egyébként is elkészítendő, 2015. december 31-i fordulónapra összeállított mérleget erre a célra felhasználni. Ehhez azonban szükséges, hogy a mérlegkészítés időpontja március 15. előtti legyen. Ha ez a dátum eddig március 15. utáni volt a cég számviteli politikája szerint, akkor a 2015. év végi mérleg felhasználásához a számviteli politika még 2015. évi módosítása szükséges”– hangsúlyozta Kőszegi Anna, a Baker Tilly Hungária könyvvizsgálati szolgáltatásokért felelős partnere. „A módosítással kapcsolatos március 15-i határidőre azért is érdemes odafigyelnie a vállalkozásoknak, mert ha addigra nem teljesítik a törvényi előírásokat, akkor a cégbíróság súlyos pénzbírsággal is sújthatja őket a bejelentési kötelezettség késedelme miatt” – tette hozzá a szakértő.

Mit tegyünk ha nincs pénz?

Amennyiben az érintett vállalkozásnak nincs lehetősége a törzstőke-emelésre, akkor át kell alakulnia egy olyan cégformává – pl. betéti társasággá – ahol már nincs kötelező tőkeminimum. Ebben az esetben viszont a cégnek már számolnia kell az átalakulással járó vagyonmérleg készítési és könyvvizsgálati, valamint közzétételi kötelezettséggel és annak költségeivel.

A cégek a minimálisan jegyzett tőkéjüket a már fent említett mód mellett külső forrásból is megemelhetik. Ezek közül a legegyszerűbb eljárás a tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulása (apport).

Nemcsak készpénzzel lehet megoldani a tőkeemelést
Nemcsak a tőke tényleges befizetésével lehet megoldani a március közepéig esedékes kötelező tőkeemelést, mutatjuk milyen más módozat lehetséges. De azonnal lépnie kell az érintett társaságoknak.
Ugyancsak népszerű és egyszerű megoldás még a tagi hitel tőkévé konvertálása. Ez az eljárás viszont a magánszemély egy elengedett követelésének fog számítani, ami az illetékfizetési kötelezettség miatt nem a legolcsóbb megoldás.

„A cégeknek minden esetben figyelembe kell venniük, hogy a cégbírósághoz benyújtott társasági határozat és változásbejegyzési kérelem csak abban az esetben lesz térítésmentes, ha azok csak az új Ptk. rendelkezéseihez történő igazítással kapcsolatos módosításokat tartalmaznak” – mondta el Kőszegi Anna. Hozzátette: egyéb változtatás esetén ugyanis akár 40 ezer forint is lehet a módosítás összege. Ezért az érintett vállalkozásoknak minden esetben érdemes előzetesen egyeztetniük a saját könyvelőjükkel.

Részletfizetés is lehet megoldás

Az új Ptk. azt is lehetővé teszi a cégek számára, hogy a tagok a törzstőke-emeléshez szükséges anyagi hozzájárulásukat több év alatt teljesítsék és azt a cég által kitermelt nyereségből fedezzék. „Ugyanakkor ilyen esetekben számolni kell azzal, hogy a társaság egészen addig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg azok a törzstőkét a nyereségből fel nem töltik a törvényben foglalt 3 millió forintos szintre. Azt is figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban a tagok a saját vagyonukkal is felelnek a vállalkozásuk tartozásaiért” – tette hozzá a Kőszegi Anna, a Baker Tilly Hungária partnere.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo