hirdetés

Még a legolcsóbb lakás is drága

Az olcsóbb árszintű fővárosi kerületeket is a bővülő kínálat, a túlárazottság és a stagnáló eladási árak jellemzik. Új lakások hiányában a CSOK hatása nem érezhető, de az árak várhatóan itt is csökkenni fognak jövőre – derül ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből.
hirdetés

Kép: Pixabay

A kereslet ugyan még mindig élénk, a kínálat viszont ehhez képest bővült 2016 első negyedévében Kispesten és Pesterzsébeten, így ma már jobban válogathatnak a vevők, mint néhány hónappal korábban - jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az árak ugyanakkor változatlanul magasak - tette hozzá Kántor Istvánné a kőbányai Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint a kereslet gyengült az év első hónapjaiban, ami a magas árakkal párosulva egyre növekvő eladási időt eredményez.

Ennek talán az is az oka, hogy az alku mértéke továbbra is mérsékelt: mintegy 3-5 százalék, de akár 10-15 százalékkal is csökkenteni tudják a vevők az árakat, de az eladók csak akkor mennek bele ilyen mértékű árengedménybe, ha olyan kedvezményeket biztosít számukra a vevő, mint például a hosszabb kiköltözési idő. Ugyanígy jelentős tényező az alkufolyamatban, hogy a vevő készpénzért vagy hitelre vásárolna. A készpénzes vevők egy jelentős része befektetési célból vásárol ingatlant, ami azt jelenti, hogy vagy bérbe akarják adni, vagy a gyerekek számára veszik. Hitelre általában a fiatal házasok, illetve 1-2 gyermekes családok vásárolnak.

Ami a bérleti piacot illeti, nagyon szűk a kínálat. A kiadó lakások olyannyira keresettek, hogy amint meghirdetnének egy-egy ingatlant, arra már az ismertségi körből lecsapnak az érdeklődők. A bérleti díjak ennek következtében változatlanul magasak, és ezen a fronton egyelőre nem is várható változás.

Nem jut el a vevőkig az áfacsökkentés hatása
Tombol a panelreneszánsz a kormányzati intézkedések és az uniós források hatására: az ingatlan a legnépszerűbb befektetés, az állami és banki lehetőségekkel tízmillió spórolható a vásárláson, és a CSOK erősen érezteti a hatását. Az áfacsökkentést nem érzik a vásárlók.
A jó adottságú panellakás a favorit

És, hogy mit keresnek az ingatlanvásárolók? Elsősorban a panellakások vonzóak a számukra, ezek közül is a legfelkapottabb típus az 1+2 félszobás ingatlan, ami lehet akár erkélyes vagy étkezőkonyhás is - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna. Szintén kedvelt típus a másfélszobás erkélyes panellakás, illetve nagyon keresettek a négyemeletes házakban az első és második emeleten elhelyezkedő ingatlanok. A panellakások ára a legolcsóbb budapesti kerületekben is 250-280 ezer forintos négyzetméterár környékén alakul. „A lakások nagy része ezen az áron el is kel” - tette hozzá Kántor Istvánné.

A téglalakások piacán természetesen ennél is magasabbak az árak: a kedvelt Wekerle-telepen 300-350 ezer forintos négyzetméterárakról beszélhetünk, bár az eladók sok esetben ennél azért jóval magasabb árat szeretnének elérni. De ilyenkor az értékesítés igencsak elhúzódik, és általában csökkenteni kell a hirdetési árat, hogy vevőre találjon az ingatlan. „A leggyorsabban egyébként a tipikus 2-4 lakásos házrészeket lehet eladni” - jegyezte meg Lendvainé Pető Zsuzsanna.

Ingatlan: nem drámai a drágulás?
Egyre többet hallhatunk a lakásárak emelkedéséről, a megfizethetetlenségig dráguló otthonokról. Kevés szó esik azonban arról, hogy milyen környezetbe illeszkedik bele ez a drágulás, és milyen egyéb jelenségek kíséretében válik a mindennapi élet részévé. Az ezredfordulós árakhoz képest 2015-ben nem a lakóingatlanok, hanem a vonaljegyek ára növekedett a legnagyobb mértékben.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo