hirdetés

Jó vezető vagyok?

Kiből lehet jó vezető? Szakértőnk szerint tulajdonképpen bárkiből - hiszen a dolog főként akarat, elhatározás és tudatos önfejlesztés kérdése. Íme néhány tesztkérdés, hogy belőhessük, hol állunk a "jó vezető skálán".

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Biztosan így vélekednek önről a kollégák?
Kép:Flickr

Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést, és mindenkinek ugyanazt válaszolom: hát persze. Ha arról érdeklődnének, lehet-e belőlük olimpiai bajnok sportoló, már nem vágnám rá ilyen határozottan. Pedig nemrég járta be az internetet Benedek Tibor vízilabda szövetségi kapitány néhány gondolata, miszerint ő nem is igazán volt kiemelkedő úszó vagy dobó, az alkata se predesztinálta egyértelműen ilyen sikerekre, az orvosok is többször eltanácsolták, az akarata azonban mégis újra és újra a dobogó legfelső fokára juttatta sportága világversenyein. Az, hogy jó vezető legyen valaki, szerintem ugyanígy alapvetően az akaraton múlik. Feltett szándékunk, hogy úgy viselkedjünk, mint ahogy azok a vezetők, akik eredményeikkel és működésükkel kiváltják környezetük elismerését és tiszteletét?

Íme néhány tesztkérdés, hogy be tudjuk lőni, hol tartunk*:

1. Meg tudja fogalmazni, hogy hova akar eljutni a cégével vagy a területén a következő néhány évben? Rendszeresen beszélget erről az embereivel? Vonzó-e számukra is ez az elképzelés, vagy csak saját ambíció? (A kitűzött közös cél a legjobb csapatépítő, amit el lehet képzelni.)

2. Segít a közvetlen munkatársaidnak, hogy a jövőképhez kapcsolódó, számukra ténylegesen motiváló, értelmes munkacélokat tudjanak kitűzni?

3. Kapnak a kollégái rendszeres és széles körű visszajelzést a tevékenységükről (az eredmények méréséből, a kollégáktól, az ügyfelektől, a vezetéstől)? Hogy hogyan kell jól visszajelzést adni, arról itt írtunk részletesen.

4. Ismeri igazán a munkatársait, és tesz tervezett lépéseket a szakmai és karrierfejlődésük elősegítésére?

5. Egyértelműen, őszintén és támogatóan fogalmazza meg elvárásait, kifogásait, aggályait, elégedettségét?

6. Bevonja az embereket az őket érintő döntésekbe, a közös jövő építésébe? (Hogy ez miért éri meg, arról itt olvashat részletesen.)

7. Rászánja az időt arra, hogy négyszemközti megbeszéléseket folytasson a kollégákkal (közös munkavégzési, problémamegoldási vagy fejlesztési célzattal)?

8. Hagyja az embereit önállóan dolgozni, dönteni, hibázni, a hibákból tanulni?

9. Betartja a vállalásait és az ígéreteit, kis és nagy dolgokban egyaránt?

10. Keresi folyamatosan a hatékonyabb és eredményesebb szervezeti működés lehetőségét?

A fenti tíz dolog nem veleszületett képesség kérdése, hanem a vezető szándékán múlik. Akárhányra tud ma igennel válaszolni, semmi akadálya, hogy a többire is elkezdjen odafigyelni a jövőben. Garantáltan jobb vezető lesz tőle.

*A teszt értékelése:

1-4 pont: Lehet, de bele kell húzni 5-8 pont: Lehet, és jó úton is jár 9-10 pont: Lehet, de tényleg csakis a színtiszta igazat válaszolta??? Ha igen, akkor gratulálok!

Cservenyák Tamás tudatosvezetes.blogspot.hu

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo