Jó vezető vagyok?

Kiből lehet jó vezető? Szakértőnk szerint tulajdonképpen bárkiből - hiszen a dolog főként akarat, elhatározás és tudatos önfejlesztés kérdése. Íme néhány tesztkérdés, hogy belőhessük, hol állunk a "jó vezető skálán".

Biztosan így vélekednek önről a kollégák?
Kép:Flickr

Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést, és mindenkinek ugyanazt válaszolom: hát persze. Ha arról érdeklődnének, lehet-e belőlük olimpiai bajnok sportoló, már nem vágnám rá ilyen határozottan. Pedig nemrég járta be az internetet Benedek Tibor vízilabda szövetségi kapitány néhány gondolata, miszerint ő nem is igazán volt kiemelkedő úszó vagy dobó, az alkata se predesztinálta egyértelműen ilyen sikerekre, az orvosok is többször eltanácsolták, az akarata azonban mégis újra és újra a dobogó legfelső fokára juttatta sportága világversenyein. Az, hogy jó vezető legyen valaki, szerintem ugyanígy alapvetően az akaraton múlik. Feltett szándékunk, hogy úgy viselkedjünk, mint ahogy azok a vezetők, akik eredményeikkel és működésükkel kiváltják környezetük elismerését és tiszteletét?

Íme néhány tesztkérdés, hogy be tudjuk lőni, hol tartunk*:

1. Meg tudja fogalmazni, hogy hova akar eljutni a cégével vagy a területén a következő néhány évben? Rendszeresen beszélget erről az embereivel? Vonzó-e számukra is ez az elképzelés, vagy csak saját ambíció? (A kitűzött közös cél a legjobb csapatépítő, amit el lehet képzelni.)

2. Segít a közvetlen munkatársaidnak, hogy a jövőképhez kapcsolódó, számukra ténylegesen motiváló, értelmes munkacélokat tudjanak kitűzni?

3. Kapnak a kollégái rendszeres és széles körű visszajelzést a tevékenységükről (az eredmények méréséből, a kollégáktól, az ügyfelektől, a vezetéstől)? Hogy hogyan kell jól visszajelzést adni, arról itt írtunk részletesen.

4. Ismeri igazán a munkatársait, és tesz tervezett lépéseket a szakmai és karrierfejlődésük elősegítésére?

5. Egyértelműen, őszintén és támogatóan fogalmazza meg elvárásait, kifogásait, aggályait, elégedettségét?

6. Bevonja az embereket az őket érintő döntésekbe, a közös jövő építésébe? (Hogy ez miért éri meg, arról itt olvashat részletesen.)

7. Rászánja az időt arra, hogy négyszemközti megbeszéléseket folytasson a kollégákkal (közös munkavégzési, problémamegoldási vagy fejlesztési célzattal)?

8. Hagyja az embereit önállóan dolgozni, dönteni, hibázni, a hibákból tanulni?

9. Betartja a vállalásait és az ígéreteit, kis és nagy dolgokban egyaránt?

10. Keresi folyamatosan a hatékonyabb és eredményesebb szervezeti működés lehetőségét?

A fenti tíz dolog nem veleszületett képesség kérdése, hanem a vezető szándékán múlik. Akárhányra tud ma igennel válaszolni, semmi akadálya, hogy a többire is elkezdjen odafigyelni a jövőben. Garantáltan jobb vezető lesz tőle.

*A teszt értékelése:

1-4 pont: Lehet, de bele kell húzni 5-8 pont: Lehet, és jó úton is jár 9-10 pont: Lehet, de tényleg csakis a színtiszta igazat válaszolta??? Ha igen, akkor gratulálok!

Cservenyák Tamás tudatosvezetes.blogspot.hu

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo