hirdetés

Jó a facebook, csak nehogy nagyot bukjunk rajta

A Facebook-ot körüllengő kkv-optimizmus elhamarkodott döntésekhez vezethet: egy-egy kampány során rengeteg technikai, jogi és adatvédelmi buktató is lehet, ami csúnya következményekkel járhat.
hirdetés

Hiába a folyamatosan csökkenő elérési mutató, a magyar cégek 49,5%-a szerint kifejezetten megéri a Facebook-on jelen lenni. Ez a hurráoptimizmus azonban elhamarkodott döntésekhez vezethet: egy-egy kampány során rengeteg technikai, jogi és adatvédelmi buktató is lehet, ami csúnya következményekkel járhat. Többek között erre hívták a figyelmet a február 25-én megrendezésre került Facebook Farsang szakértői. Az RG Stúdió által szervezett rendezvényen a jól megszokott esettanulmányok és gyakorlatias tanácsok mellett két roppant elhanyagolt téma is terítékre került.

Adózási kötelezettségek a sorsolás kapcsán
A sorsolást a játék meghirdetése előtt tíz nappal kell bejelenteni. A bejelentés illetékköteles. Az ajándéksorsolás után a szervezőnek, mint kifizetőhelynek kell a személyi jövedelemadót megfizetnie. A sorsolási eseményen közjegyző jelenléte kötelező. A viták elkerülése érdekében a részvételi szabályokat fontos körültekintően meghatározni, pl. érdemes például tartaléknyertesről rendelkezni. Ajándéksorsolás esetén, az átadott nyeremények után személyi jövedelemadót, az át nem vett nyeremények után játékadót, a felügyeleti ellenőrzésért pedig igazgatási-szolgáltatási díjat kell fizetnie a szervezőnek.
Adózás

Sokan még mindig „játékként” kezelik a Facebook-ot, holott a törvény ugyanúgy vonatkozik a digitális, akárcsak az offline világra - mondta el Koppányiné Mészáros Edda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa a nyereményjátékokat érintő legfontosabb adózási kérdések kapcsán. Már csak azért sem szabad félvállról venni ezt a kérdést, mert az adókötelezettség a kifizetőt terheli. Például pénznyeremény esetén a kifizető köteles az adóelőleget megállapítani, levonni, bevallani, befizetni, végül az igazolást kiállítani. Bármilyen nyereményjátékot tervezzünk is, feltétlen nézzünk előtte utána az adózási vonatkozásoknak.

Adatvédelem

A cégek részéről a másik roppant elhanyagolt téma – amit szerencsére a szakértők azért próbálnak a felszínen tartani -, az adatvédelem kérdésköre. Dr. Ormos Zoltán az Ormosnet jogi tanácsadó tulajdonosa szerint komoly büntetésekre számíthatunk, ha az utóbbi években szigorított adatvédelmi törvénnyel nincsenek összhangban a kampányaink.

Sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy kizárólag akkor őrizhetnek adatokat, ha jogszabályi felhatalmazásuk van (adatvédelmi nyilvántartási szám), és ha az érintett határozottan hozzájárult. Emlékezzünk csak az adatvédelmi hatóság által kiszabott 600.000 Forintos büntetésre, amely a Sanoma Médiát súlytotta, mert nem kezelték megfelelően egy nyereményjáték húszezer játékosának adatait.

Kép:PParchív

Az ügy tanulsággal szolgálhat minden aktívan Facebook-kampányoló cégnek: egyértelmű és megfelelő tájékoztatás szükségeltetik, akárcsak határozott hozzájárulás, aminek visszavonhatónak kell lennie! Nem szabad az olyan „részletekről” sem megfeledkezni, minthogy az adatkezelési tájékoztatónak minden oldalról kattinthatónak kell lennie, és a hírlevél lemondásának technikai feltételeit is biztosítani kell.

Közösségi felhajtás

Lévai Richárd, a rendezvény főszervezője, a facebooktippek blogere  és az Üzleti Klinika előadója  pedig arról beszélt, hogy ha egy cég közösségi marketingbe fog, nagyon fontos, hogy egészében nézze a képet. Egyáltalán nem biztos, hogy a célcsoportunkat a Facebook-on keresztül tudjuk a leghatékonyabban elérni, bár kétségtelen, hogy magasan a legtöbb felhasználóval rendelkező közösségi hálózat. (Itt talál részletes tanácsokat, hogy melyik hálózatot mire érdemes használni.) Lássunk egy gyors szemlét arról, hogyan oszlik meg ezen hálózatok között a magyar felhasználók bázisa, és mi a legfőbb jellemzője a tipikus felhasználóknak:

Facebook: 4.800.000 felhasználó, gyakorlatilag minden célcsoportból.

YouTube: 1.495.000 felhasználó, tipikusan 30 év alattiak (zene+vicces videó)

Google+: 1.025.000 felhasználó, főként Gmailt használók, akik G+-n többnyire inaktívak Pinterest: 580.000 felhasználó, tipikusan 20-30 éves nők (divat és kiegészítő kategóriában)

Instagram: 460.000 felhasználó, 25 év alattiak, akik nagyon sokat fényképeznek

Twitter: 445.000 felhasználó, alig 2%-uk aktív

LinkedIn: 440.000 felhasználó, jellemzően a gazdasági elit van jelen (közép- és felsővezetők, ambíciózus fiatalok)

Forrás: MediaQ, Facebook, LinkedIn

Látható tehát, hogy némileg árnyalja a helyzetet, ha megvizsgáljuk a többi népszerű közösségi hálózatot, amikre természetesen ugyanúgy vonatkoznak a fent említett adatvédelmi és adózási szabályok, mint a Facebook-ra.

 

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo