hirdetés

Így vívhatja ki alkalmazottai bizalmát az új főnök

A bizalom nem olyasvalami, amit egyik napról a másikra ki lehet vívni másokban. Ha új főnökként olyan taktikákat viszünk bele vezetési stílusunkba, amikkel őszintén érzékeltetjük az új beosztottjainkkal, hogy fontos a véleményük, az előbb-utóbb meghálálja magát. Kialakul a konstruktív együttműködés és a bizalom az új felettes és az összeszokott team között, mert annak tagjai rájönnek, hogy az ő érdeküket is szívén viseli a boss.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Könnyen inába szállhat a bátorságunk, ha újonnan kinevezett főnökök leszünk. Akár a cégen belül kaptunk előléptetést, akár céget váltottunk, alkalmazotti minőségükben, a nexus tekintetében újak a beosztottak, akár ismerjük őket valamelyest a cégen belülről, akár vadidegenek, mert új a munkahely. És az ő szemükben méretődünk meg, mint a felettesük. Van néhány alapelv, aminek betartásával viszonylag hamar le lehet szerelni a főnökkel kapcsolatos félelmeiket és bizalmatlanságukat.

1. Kompetencia: rábízni feladatokat és döntéseket másokra

Ezt úgy mondják angolul, hogy empowering. Szó szerint hatalmat, erőt adni a kezükbe. Felhatalmazni őket.

Időnként az a leghatékonyabb dolog, amit egy új főnök tehet, hogy kilép a figyelem középpontjából, és a már összeszokott team tagjaihoz fordul tanácsért. Először is meg kell ismerkedni a munkájukkal, az eredményeikkel, a csoportdinamikával, ami szerint működnek, hogy tudni lehessen, min érdemes változtatni (előfordulhat, hogy nem mindenen, sőt kevés dolgon kell).

Olyan gesztusok is számítanak, hogy a team egyik oszlopos tagjára kell hagyni, ha valami jó hírt kell bejelenteni.Felesleges minden pozitív pillanatot elorozni előlük és kisajátítani főnökként. Hagyni kell, hogy a sajátjukként éljék meg.

Érdemes lehet laposabbá tenni a szervezet ránk eső részét, amit főnökként átlátunk, minimalizálni a hierarchiákat, hogy mindenkinek nőjön a részvétele a dolgok menetének alakításában. Ha egy értekezlet releváns bizonyos személyek munkájára nézve, igenis hívjuk be őket, nekik is legyen szavuk a döntésekben, attól függetlenül, hogy a felső vezetők értekezletéről van-e szó vagy egy alacsonyabb szintű alkalmazottakkal folytatott munkamegbeszélésről.

Kép: Pixabay

2. Szókimondás

Ha bizonyos új döntések nem tetszenek a kollektívának, nem szabad elmismásolni a dolgot. Vessük fel az értekezleten, akár provokatív módon: "Tudom, hogy ez most mindenkit idegesít. Senkinek sem tetszik az új döntés. Úgyhogy beszéljük meg, ki hogyan érez felőle."

Ez demokratikus szellemet szül, s a munkavállalóknak nem lesz az az érzésük, hogy pusztán eszközök és bábuk egy autokratikus főnök utasításos munkamódszerében.

A bizalmat úgy lehet felépíteni, ha a többi ember látja, hogy mi is bízunk bennünk, odafigyelünk a véleményükre és valóban megfontoljuk az érveiket, a szempontrendszerüket.

3. Csapatszellem

A főnöknek mindig úgy kell nekifutnia egy-egy új kihívásnak, hogy teamben gondolkodjon.

A konstruktív hozzáállásnak része, hogy a felettes nem azt kérdezi, ki mit rontott el, hanem azt, hogy "hogyan segíthetnék, hogy túléljük ezt?"

Meg kell adni a lehetőséget a beosztottaknak, hogy a panaszaikkal és a megoldási javaslataikkal egyaránt előálljanak.

 

Forrás: Fortune, World Economic Forum

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo