Így vásárol többet egyetlen vevő

A kosárérték növelésével foglalkozni webkereskedőként vidám dolog, hisz ez azt jelenti, hogy megy a bolt, vannak vevőink, és arra koncentrálhatunk, hogy aki vásárol, vásároljon többet. Lássuk, hogyan!

A kosárérték, vagyis az egy vevő által egy vásárlási folyamat során megvásárolt termékek végösszegének növelése az egyik legjobb bevétel növelési eszköz. Ahelyett, hogy új vásárlók után kutatnánk, jelentős eredményeket érhetünk el azzal, ha mindenki közös megelégedésére a meglévő vásárlóknak adunk el többet. Lukács Ádám József a Hinora Marketing Group digitális igazgatója  a Piac & Profit Webáruház 2017 konferenciáján adott tippeket, hogyan érjük ezt el.

A legjobban fogyó/legnépszerűbb termékek megmutatása minél több vásárlónak az egyik legjobban bevált megoldás,nem véletlen, hogy a legnagyobb online kereskedők is előszeretettel használják. A főoldalon, vagy akár más termékoldalon amellett a termék mellett, amit éppen néz a vásárló, megmutathatjuk neki azokat, amelyeket sokan mások néznek. Hogy milyen módszerrel kerülnek ki ezek az oldalra, az többféle lehet. Kis bolt esetében akár manuálisan is megoldható, de természetesen automatizálható is.

Limitált idejű akció is lehet a kosárérték növelésének eszköze. Persze valójában minden akció limitált idejű, de sok esetben nem ezt kommunikáljuk a leghangsúlyosabban. Mutassuk meg, hangsúlyozzuk, hogy rövid az idő a döntésre! Ez segít meghozni a vásárlási döntést, illetve segíthet abban is, hogy több dolgot tegyen a kosarába, mint amit eredetileg tervezett. A sürgősség érzése, a hiányérzet az egyik legnagyobb motivációs erő a vásárlás során.

A horgonyár metódust itthon kevesen alkalmazzák, pedig a szakértő szerint érdemes. Ha egy termékből többféle van, akkor a legolcsóbb és a legdrágább között jól észrevehető legyen egy középáras kategória. A többség nem akar sokat költeni, de nem akar bóvlit sem venni – a közepet fogja választani. Itt olvashat részletsebben ennek a módszernek a működéséről és más, az agyra ható árazási technikákról.

Kép:Pexels

A kapcsolódó, vagy javasolt termékek megjelenítése itthon is bevett megoldás, kiegészítőket stb. ajánlhatunk ezen a módon, olyasmit, amit gyakran vásárolnak az adott termékkel együtt, Tipikus példa, hogy a fényképezőgép mellé ajánljuk a memóriakártyát vagy az inghez a nyakkendőt.

Ajánlhatunk hasonló árú, hasonló tulajdonságú termékeket. Ha ezeket tesszük a megtekintett mellé, növelhetjük az esélyét, hogy az adott látogató nálunk vásároljon, mert azonnal talál valamit akkor is, ha nem pont azt nyitotta meg, amit szeretne. Bizonyos termékeknél kosárérték növelő is lehet – Jé, van belőle piros is? Veszek egy olyat is.

A legnagyobbak tippjei a sikeres webáruházhoz
Már az online kereskedelemben sem jön be minden, sokan már hosszú évek óta csiszolgatják a tökéletes értékesítési technikákat. A nagyokat már nem könnyű utolérni, ha valaki csak most indulna, de tanulni tőlük bőven lehet. A három hazai e-kereskedelmi nagyágyú tapasztalatai következnek.
A csomagajánlatok készítése jól bevált módszer a kosárérték növelésére, továbbra is jól működik. A „csomagban olcsóbb” megoldás a legtöbb vásárló számára nagyon vonzó ajánlat.

Az ajándék is segíthet a vásárlásra ösztönzésben, de leginkább akkor, ha az kapcsolódik a termékhez. Az irreleváns ajándékok inkább csak nevetségesek. Mit kezdjek a márkás órámhoz egy törölközővel? Ha jó az ajándék, sokkal szívesebben választják a vásárlók a drágább terméket, hogy kapjanak még mellé valamit. De jól működnek a „ha hármat vásárol, a legolcsóbbat ingyen kapja” típusú ajánlatok is.

Az ingyenes szállítás értékhatára az egyik legfontosabb kosárérték növelő megoldás. A szakértő szerint viszont fontos, hogy sávosan kínáljuk a szállítási díjakat. Ha csak egyféle van, furán fog kinézni, hogy egy 1000 forintos terméknél megjelenítjük, hogy még 9000 forintért kell vásárolni az ingyenes szállításhoz. Ez inkább vicces, mint vonzó lehetőség.

A hűségprogramok is segíthetnek a kosárérték növelésében. Ha a törzsvásárlóvá válást, vagy annak magasabb kategóriáját bizonyos vásárlási összeghez kötjük, sokak számára motiváló lesz. Hogy hol és hogyan húzódjanak a sávok, annak meghatározásához egyszerűen némi matekra lesz szükségünk ismerve a termékeink árát, az árrést, illetve a felhasználóink szokásait.

Érdemes több módszert használni, mert nem tudhatjuk, hogy mi lesz a mi áruházunk esetében a legjobb. Fontos ugyanakkor, hogy ne használjunk mindent egyszerre, a túlzott agresszivitás biztos, hogy elriasztja a vásárlókat! Teszteljük az egyes megoldásokat, koncentráljunk egyszerre egy (vagy néhány) megoldásra, finomítsuk, elemezzük az eredményeket. Érdemes figyelni a konkurens cégeket is, hogy ők mit használnak, mit változtatnak. Ne hagyatkozzunk a megérzéseinkre, mert csúnya pofára esés lehet a vége. Minden esetben számoljunk, hogy mi éri meg, mi térül meg, hisz végül is a nap végén az elégedett ügyfél mellett a profit a lényeg.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo