hirdetés

Így már januárban megkaphatja a kedvezményeket

Januárban számos adminisztrációs határidőt kell betartania mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak a bérszámfejtéshez kapcsolódóan. Az RSM Blog összegezte, milyen nyilatkozatok szükségesek ahhoz, hogy a januári bérek kifizetésekor már érvényesíteni lehessen a munkavállaló fizetésében a megfelelő adókedvezményeket, beállítani a cafeteria juttatásokat és indul a 2017. évi adóelszámolás, a munkaadó a munkavállaló részére kiállítja az igazolásokat.
hirdetés

A minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel együtt járó adminisztrációs feladatokon kívül is bőven akad tennivaló az év első hónapjában. A munkavállalóknak most kell eldönteniük, hogy milyen adókedvezményeket kívánnak igénybe venni, ehhez nyilatkozniuk kell többek között:

  • a családi kedvezményről,
  • az első házasok kedvezményéről,
  • a személyi kedvezményekről, az esetleges külföldi illetőségről.
A 2017-es adóadminisztrációs változások valamelyest könnyítettek a nyilatkozók terhein, így a családi adókedvezmény igénybevételénél a házastárs munkáltatójától már nem kell külön nyilatkozatot bekérni. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy mindig akadnak olyan dolgozók, akik rosszul vagy hiányosan kitöltve nyújtják be nyilatkozataikat. Ezek ismételt kitöltetése plusz terhet, munkát jelent mind a nyilatkozónak, mind pedig az ügyintézőnek. Ha a nyomtatvány bonyolultnak bizonyul, célszerű inkább segítséget kérni, mert a helyes kitöltésig az adott adókedvezmények sem vehetők igénybe.

Pixabay

Ezek a munkaadók feladatai

Míg a munkavállalók januári feladata, hogy a kedvezményekre jogosító nyilatkozataikat időben és helyesen kitöltsék és visszajuttassák munkáltatójuknak, addig a munkaadók felelőssége, hogy a 2017. évre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat január 31-ig átadják alkalmazottaiknak.

Fontos változás, hogy 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, mégpedig úgy, hogy az már a 2017-es évre sem lesz alkalmazható. Vagyis 2018-ban már nem készíthetik el a munkáltatók munkavállalóik helyett a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásaikat. Magánszemélyek a jövőben önadózással állapíthatják meg adójukat, vagy az adóhatóság segítségét igénybe véve, a NAVáltal elkészített szja tervezetre támaszkodhatnak.

Figyelem, az elmaradt adókedvezmények igénylése az szja-bevallásokban érvényesíthető

A családi adókedvezmény, vagy a friss házasok adókedvezménye attól a hónaptól érvényesíthető, amikor a dolgozó az igazolást leadta. A jogosan igénybe vehető, de a késés miatt elmaradt adókedvezmények később már csupán az éves szja bevallásokban érhetőek el.

Amennyiben a dolgozó késve nyilatkozott, a kedvezménye ugyan nem veszik el, de csak az év végét követően az szja bevallásában tudja érvényesíteni azt. 2017 évre vonatkozóan ezt azt jelenti, hogy a munkavállaló vagy önmaga készíti el bevallását és ebben korrigálja az elmaradt adókedvezményt és rendelkezik annak kifizetési módjáról, vagy a NAV-tól érkező bevallási tervezetet megvárva, azt módosítja, ha további adókedvezményre jogosult. A 2018. évben késve leadott nyilatkozatok miatt kieső adókedvezmények sem vesznek el, de értelemszerűen csak 2019-ben, a következő éves szja bevallás keretében érvényesíthetők.

Mit csináljunk adótartozás esetén?
Előfordulhat, hogy az egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját, ezért végrehajtható hátraléka keletkezik. A Piac & Profit összegyűjtötte, mit tehet ilyenkor, hogyan kell eljárnia.
Szabadnapokra vonatkozó nyilatkozatok

A gyermekekhez kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez - amelynek lehetőségével immár mindkét szülő élhet -, már év elején nyilatkozni kell a megfelelő nyomtatvány segítségével. Illetve az év közben született gyermek esetén az apának járó 5 nap apanapot is abban az esetben tudja csak kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor ténylegesen igényli.

Cafeteria nyilatkozatok

Ahol a munkáltató cafeteria-rendszerben biztosít a dolgozók számára a béren túl is juttatásokat, arról is mielőbb nyilatkoznia kell a dolgozóknak, hogy milyen juttatást, milyen összegben kívánnak igénybe venni. Az adómentesen adható, illetve kedvezményes járulékteherrel elérhető juttatások pontos feltételeiről részletesen tájékozódhat e-bookunkból, ha feliratkozik hírlevelünkre.

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo