Hét állás, amit unokáink már nem fognak látni

A technológia fejlődése el fog sodorni a jövőben olyan munkaköröket, amelyek ma még több tízezer ember megélhetését biztosítják. Mutatunk most hét olyan állást, amire szinte biztos, hogy nemsokára már nem lesz szükség.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép: Pixabay

Egy oxfordi tanulmány szerint több mint 700 különféle foglalkozást veszélyeztet az automatizáció a közeli jövőben, és a kutatók nem szolgáltak túl jó hírekkel a dolgozók számára: a gépek valószínűleg a mai munkahelyek 47 százalékát vehetik át évtizedeken belül. Ez csupán egy előrejelzés, de ha bekövetkezik, akkor egyáltalán nem lesz meglepetés. 2022-ig mintegy 200 munkakör tűnhet el, vagy csökkenhet radikálisan az alkalmazottak száma - derül ki a CarreerCast felméréséből. Mutatunk most ezek közül hét olyan munkakört, amire szinte biztos, hogy nem lesz szükség a jövőben.

Postás

2014-ben több mint 32 ezer fő tartozott a Magyar Posta alkalmazottai közé, ebből mintegy 14 ezer volt a kézbesítő. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektronikus kommunikáció fejlődésével a magánlevelezés kihalóban van, a postások jelenleg szinte kizárólag a reklámanyagok, hivatalos értesítések és csomagok, - főleg interneten rendelt áruk – kézbesítésével foglalkoznak. Mivel a reklámozási tevékenység mindinkább az elektronikus felületekre tevődik át, az internet penetráció fejlődésével az adminisztrációs ügyek is mindinkább az online felületekre tevődnek át, így a csomagküldés maradhat(na) a posták fő profilja, ezt viszont a jövőben valószínűleg drónok végzik majd. Így gyermekkorunk barátságos postásai nemsokára a múlt részeivé válnak.

Futár

Hasonlóan szomorú sors vár a futárokra, akik ma még kerékpárokon és motorokon a szívbajt hozzák az autósokra Budapest utcáin. Az ő helyüket is a drónok veszik majd át: erre a nagy online kereskedőcégek, mint az Amazon, már most terveket kovácsolnak. Ez csak Budapesten mintegy 5-600 kerékpáros és motoros futár életét fogja felborítani, bár a kerékpárosok még várhatóan egy darabig versenyben maradnak éppen azért, mert a környezetterhelésük kisebb, mint a robotoké. (A mindennapi munkában is egyre jobban támaszkodunk majd a robotokra.)

A férfiak félthetik az állásukat a robotoktól
Sok közgazdász és technikai szakértő véli, hogy a világ egy új ipari forradalom küszöbén áll, ahol a mesterséges intelligencia és a robotika könyörtelen ütemben elavulttá teszi majd az emberi munkaerőt. Egyáltalán nem biztos, hogy ennek a többség örülni fog.
Sofőrök

Az autóvezetőket az önmagukat vezetni képes járgányok fogják leváltani. Már most is kiváló eredményeket érnek el az önvezérlő járművek, a biztosítók előrejelzései szerint tíz év múlva már éppen a sofőrök jelentik majd a legnagyobb kockázati tényezőt az utakon. A fuvarozó, személyszállító cégek ezért kénytelenek lesznek nyitni az új technológiára, hogy spóroljanak a költségeken. A vezető nélküli jármű ráadásul nem tart pihenőidőt sem, így a fuvarozás ideje is lecsökken.

Óraleolvasók

Bizony nem sokáig kell már szabadnapot kivennünk, hogy beengedjük az óraleolvasókat a lakásba, sokszor munkaidőben toporogva órákig. Az okos mérőeszközök terjedésével feleslegessé válik majd a munkájuk. Ez a technológia már most is kiforrott és tesztjelleggel Magyarországon is működik, míg az Egyesült Államokban egész városokat állítanak át erre.

Favágók

A favágókat két oldalról is veszély fenyegeti: egyrészt a technológia fejlődése miatt egyre kevesebb munkáskézre lesz szükség az erdőkben, másrészt a csökkenő papírigény miatt egyre kevesebb fát kell kivágni majd a jövőben, ahogy az ügyintézés, és más papíralapú folyamatok mindinkább a digitális világba tevődnek át.

Milyen lesz a világ 2050-ben?
Alapvetően megváltozik ma ismert világunk néhány évtizeden belül: még megjósolni sem lehet, hogy technika milyen forradalmi változásokat hoz az életünkbe, de néhány trend már most látható.
Légi utaskísérők

A fapados járatokon már most is kevesebb utaskísérőt alkalmaznak, mint a hagyományos repülőjáratokon. A jövőben ezt a trendet a technológia fejlődése is erősíteni fogja: éppúgy nem lesz utaskísérő a repülőgépen sem, mint ahogy a metrón ma sincs. Ebbe a kategóriába tartoznak a vasutasok és a jegyellenőrök is: az elektronikus jegyrendszerek egyre szélesebb körű bevezetésével munkájuk szükségtelenné válik a jövőben.

Mezőgazdasági munkások

Hiába kötődik a gazdaságpolitika egy bizonyos romantikával a mezőgazdasági munkákhoz, a jövőben mind kevesebb és kevesebb munkásra lesz szükség a szektorban. A gépesítettség már ma is előrehaladott, (sok helyütt a traktort már ma is tabletről lehet irányítani) így a kézimunkaigény várhatóan csökken majd az ágazatban, csak olyan területeken maradhat fent, ahol a sérülékeny termények, vagy állatok miatt elengedhetetlen az emberi közreműködés, mint az aszúszemek válogatása a borászatban, vagy a bizonyos gyümölcsfélék betakarítása. De a hagyományos, kapás munkásember éppúgy eltűnik majd, mint ahogy az aratókat is leváltották a kombájnok.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo