Háború, embargó, mégis jó hírt kapott a Mol

Változatlan stabil kilátással megerősítette a Mol Nyrt. hosszú futamidejű adósságának "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát az S&P Global Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy jóllehet a magyar olaj- és földgázipari cég politikai kockázatokkal néz szembe az Oroszországgal szembeni EU-szankciók miatt, és az orosz olajimport esetleges teljes uniós embargója "problémákat okozhat", a kockázatokból eredő negatív hatásokat azonban enyhítenék a Mol robusztus készpénzáramlási mutatói.

A megemelkedett nyersanyagárak környezetében mindez erőteljesen növeli a Mol kutatási-termelési (upstream) üzletágának nyereségességét - áll az S&P elemzésében.

(Fotó: depositphotos.com)

A cég kiemeli azt a várakozását is, hogy a Mol működésből eredő pénzügyi bevételek (FFO) adósságarányos rátája 60 százalék közelében marad a következő öt év átlagában, és ez a szint megfelel a Mol jelenlegi "BBB mínusz" besorolásának.

Az S&P Global Ratings szerint az osztályzat stabil kilátása azt a megítélést jelzi, hogy a Mol képes lenne megbirkózni a magasabb adókkal és a nyersolajbeszerzés korlátozása esetén potenciálisan szükségessé váló beruházási igényekkel, és mindeközben fenn tudná tartani erőteljes adósminőségi mérőszámait.

Kockázatokat is látnak 

A múlt héten egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra módosította a Mol kilátását az addigi stabilról. A Fitch egyidejűleg szintén megerősítette a magyar vállalat hosszú futamidejű adósságának ugyancsak "BBB mínusz" szintű osztályzatát.

A Fitch indoklása szerint a kilátás negatívra módosítását mindenekelőtt az orosz olaj- és földgázszállításokkal szembeni jelentős függéshez kötődő kockázatokat tükrözte, amelyek főként a Mol feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletágában jelentkeznek.

A Fitch Ratings közölte: alapeseti előrejelzése az, hogy folytatódik az orosz földgáz áramlása Magyarországra, ám ha ez a behozatal leállna, annak jelentős hatása lenne a Mol downstream-eszközállományának kapacitás-kihasználtságára. A cég ugyanakkor valószínűtlennek nevezte a Magyarországra irányuló orosz olajszállítások leállását, de közölte: véleménye szerint a Mol az Adria kőolajvezetéken tudná növelni beszerzéseit, ha ez mégis bekövetkezne.

(MTI)

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo