Ha ezt akkor tudtam volna....

Milyen bölcsességet szűrtek le pályájukból és életükből üzletemberek és hogyan terelnék jobb irányba 24 éves önmagukat? Íme a világi érvényesülés és a belső kiteljesedés alapelvei.

"Gondolkodj globálisan"

Kevin Harrington a Shark Tank című tehetségkutató műsorban vált ismertté. Ez egy olyan tévéprogram, melyben fiatalok versenyeznek az üzleti ötleteikkel és a zsűritagok befektetnek a startupokba, amiket ezek alapján hoznak létre. Harrington egy kocsifeljárókkal foglalkozó céget vezetett, de nem tudott terjeszkedni. Ám amint ismert arc lett Amerika-szerte a Shark Tank révén, berobbant a biznisz, méghozzá globálisan. Tanácsa hát érthető okokból ez: "Jelenj meg a tömegeknek szóló médiában globálisan, amilyen gyorsan csak lehet! Napjainkban ki tudod használni a Facebookot, az Instagramot, a Twittert és emberek millióira gyakorolhatsz hatást világszerte nagy hatékonysággal."

Öt tanács fiatalkori önmagunknak
Utólag mindig okosak vagyunk. Bölcsebb, érettebb, tapasztaltabb önmagunk tanácsa jó pár kerülőutat, tévutat és hibát megspórolna nekünk, ha a jövőnkből el tudná juttatni emberi és szakmai jó tanácsát. Milyen tanácsot adnának 24 éves önmaguknak amerikai üzletemberek? Íme a világi érvényesülés és a belső kiteljesedés alapelvei.
"A múltad a polcra való, nem a hátizsákodba"

Vagyis ne terheld magad a múltad nehézségeivel. Különbség van aközött, ha valaki a múltban él és aközött, ha tanul belőle. Ne merülj el a nehézségek és a sikerek emlékében, mindkettő múlandó, véli Shaun Rawls vállalkozó, tanácsadó.

"Mindig a következő hegycsúcsra szegezd a tekinteted és annak megmászásához mérten pakolj a csomagodba. Ez azt jelenti, hogy nem cipeled magaddal a múlt terheit, nem agyalod túl a dolgokat, és nem bünteted magad a hibákért, amiket elkövettél. Csak azt vidd magaddal, amire hosszú távon szükséged van. A jövőbeli potenciálod végtelen, a legjobb éveid még előtted vannak."

Kép:Fiatal Vezetők Akadémiája

Maradj nyitott

Ken Lebovic ingatlanfejlesztő, aki húsz év alatt többezer épületet húzott fel tőkéstársak nélkül, úgy látja, a nyitottság megőrzése elengedhetetlen. "Mégha úgy gondolod, hogy tudod is a választ, mindig nyerhetsz azzal, hogy meghallgatod, hogy mi más emberek szemszöge az ügyben. Mások tapasztalata és véleményei gyakran szolgálnak értékkel. Mégha nem is értesz egyet a véleményükkel, hallgasd meg tiszteletteljesen, hogy mit akarnak mondani. Kemény munkával, nyitott elmével és tisztelettel a legtöbb dolog helyre kerül az életben."

Hét alapelv

A sikeres emberek 5 közös tulajdonsága
A sikeres vállalkozók néhány dologban nagyon hasonlítanak – mondja Brian Tracy üzleti tanácsadó guru, sikerszakértő. Mindenki nagy szerencséje alapján viszont Tracy tapasztalatai alapján az öt legfontosabb tulajdonság tanulható.
Peter Hernandez, a kaliforniai Douglas Elliman befektetési cégtől sommásan sorolja, szerinte mi a siker titka:
  • Az önfegyelem az út a szabadsághoz, az előnyei idővel kamatostul megtérülnek.
  • Kezd el a cégedet. Most. A világ megnyílik azok előtt, akik tudják, merre tartanak. Légy bátor, vállald be annak kockázatát, hogy kudarcot vallasz.
  • Nagyobb méretekben gondolkozz, még akkor is, ha már eleve nagyban gondolkozol. Máskülönben felaprózod magad.
  • Ne végy semmit személyesen. Vedd ki az "ént" a képletből, és az életed minősége nagyot fog javulni.
  • Légy hiteles. Hagyj fel azzal, hogy mindig megpróbálsz meggyőzni embereket. Koncentrálj azokra, akik szeretnek Téged.
  • Maradj laza, megoldás-orientált, attól függetlenül, milyen rosszul mennek a dolgok.
  • Engedd el azt, amiben nem vagy jó, és bízz meg azokban az emberekben, akik a legjobbak abban, amit csinálnak.
Ember a cégben
Hendikeppel indult, korán önellátó lett, és tizennyolc évesen már megkereste az első millióját. Sikerek és kudarcok sorozata érte, a bőrén érezte a gazdasági válságot, de Jagodics Tamás onnan is felkelt, ahol mások már megadnák magukat a sorsnak.
"Élvezd az utat megbánás nélkül"

John Hanna, a Way of the Wealthy című könyv szerzője ezt tanácsolná fiatalabb önmagának és mindenki másnak:

"Egykor azt gondoltam, hogy a siker mértékegysége a pénz. Három évtizeddel később rájöttem, hogy csak a vagyonra koncentrálni üres cél. Ahogy sorra megütöttem a pénzügyi mérföldköveket, amiket kitűztél magadnak, hamar felismertem, hogy ez a mérföldkövek soha véget nem érő sora."

"Koncentrálj a kalandra, az útra. Lelj örömet azokban a dolgokban, amiket megtanulsz; a helyekben, ahova elmész; az emberekben, akikkel találkozol. Szeresd a barátaidat. Sose hanyagold a családod: találd meg az egyensúlyt az elégedettség és az ambíció között. Végül pedig javítsd magad abban, hogy hogyan fognak rád emlékezni. A vagyon abból ered, ha jól menedzseled és tiszteled a pénzed, az igazi siker viszont abból, ha sosem bánod meg, amivé váltál."

(Business Insider)

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo