Gyorsabban, rendszerben – ez a nyerő idén

A jövőben egyre fontosabb szerepe lesz a beszállítói minősítésnek mind a szolgáltató, mind a vásárló szempontjából.

A minősítési folyamatban korántsem csak az ár számít, sőt az első körben erről nincs is szó. Inkább a cégről akarnak többet megtudni a potenciális vásárlók.

– Bár a beszállítói minősítés miatt az ajánlatkérési szakasz a korábbinál hosszabbá válik – az előminősítési kérdőívek kitöltése akár többnapos munkát is igényelhet egy kkv-tól –, mindenképpen megéri befektetni az energiát, hiszen ez lesz minden hosszabb távú együttműködés alapja – mondja Németh Eszter, a hatekonybeszerzes.hu beszerzési tanácsadója.

A szakember szerint már nem igaz, hogy a legolcsóbb ajánlat nyeri a tendert! Már nemcsak a nagyvállalatok, de a közepes cégek is látják, az árat az ajánlat minősége alapján kell megítélni. Vagyis a szállítási határidő, a pluszszolgáltatások vagy éppen a rugalmasság egyre többet nyom a latban. Ezért az ajánlatot minden esetben a vevő speciális igényeihez érdemes igazítani, hiszen egy apró plusz, egy kis változtatás lehet, hogy elég ahhoz, hogy árengedmény nélkül is a mi cégünk legyen a befutó. (Hogy hogyan válhat megbízható beszállítóvá, arról itt olvashat részletesebben.)

Kemény a verseny, de fel lehet készülni rá
Kép: Fotolia

2016: határtalan kihívások
Mi sem mutatja jobban, hogy milyen kihívások előtt áll a világ, mint a minden év elején a davosi Világgazdasági Csúcson felmerülő témák. Idén a mintegy 2500 döntéshozó – politikusok és vezető üzletemberek – négy fő globális kihívásról tanácskozott. A világgazdasági növekedésről és az alacsony nyersanyagárakról, a klímaváltozásról, a migrációról – és ennek kapcsán a biztonság kérdéséről –, valamint a negyedik ipari forradalomról és a hatására a társadalomban végbemenő változásokról. Hosszabb távon a világnak számos társadalmi és gazdasági kihívásra kell megtalálnia a választ. Hogy mi vár ránk 2016-ban, arról itt olvashat bővebben.
Az idén már mindenképpen – ha eddig nem tettük – el kell kezdeni beszerzési rendszerben gondolkodni. Például nemcsak a vevőnk, hanem a vevő ügyfeleinek igényeire is figyelni kell. Ha ezen a fronton tudunk pluszt nyújtani, a szakértő szerint saját ügyfelünknél javulnak az esélyeink. De a saját beszerzések esetén is fontos a rendszerben való gondolkodás, hiszen csak így érhető el, hogy ad hoc döntések helyett hosszú távon költséghatékony megoldásokat válasszunk. Ha képesek vagyunk előre tervezni az igényeinket, kedvezőbb keretszerződéseket köthetünk. A hatékonyságot az is növeli, ha a beszerzési rendszerben tisztázott, hogy milyen adatok kellenek annak jelzéséhez, hogy mire van szükségünk. Ne a szállítónak kelljen visszakérdeznie például, hogy pontosan milyen toner kell a nyomtatónkba, illetve ha előre tisztázott, hogy kinek van jogosultsága dönteni az egyes beszerzésekről, nem kell mindennek az ügyvezetőnél összefutnia.

Az üzleti beszerzés területén mostanában kezd valódi áttörést jelenteni az internet. A lakossági szolgáltatásoknál jól ismert ár–szolgáltatás összehasonlító oldalak léteznek a céges beszerzéseknél is: ahelyett, hogy több ajánlatot kérnénk be, néhány paraméter beütését követően azonnal kiválaszthatjuk az interneten például a cégünk számára leginkább megfelelő logisztikai szolgáltatót.

A folyamatok gyorsulása az ügyfelek elvárásaira is hatással van. A beszállítónak fel kell készülnie arra, hogy partnerei gyors és megoldásközpontú reakcióra számítanak. Nem mellékes már az ügyfélszolgálat, a panaszkezelés módja – senki nem fog napokat várni ránk.

Ha beszállítóvá szeretnénk tenni a cégünket, nem árt magunkat is megfelelően védeni, mert a kisebb félnek is vannak kockázatai. Kattintson ide a részletekért!

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo