hirdetés

Értékes befektetés idősebb munkavállalókat alkalmazni

Az idősebb munkavállalók alkalmazásának több előnye van, mint hátránya. Egyrészt nagy tapasztalattal rendelkeznek a szakterületükön, másrészt lényegesen különbözik a munkához való hozzáállásuk a fiatalokétól. Hogy ne "essenek ki a rostán" korbarát toborzási módszereket ajánlanak a Hays szakértői.
hirdetés

Kép:Flickr

Tény, hogy mind többen és többen fogunk hosszabb időn keresztül dolgozni. A társadalom munkaképes korú rétegének „elöregedése” miatt felgyorsult az a tendencia, hogy egyre több szenior korú munkakeresőt alkalmaznak a cégek. Az elmúlt években különböző kormányzati kezdeményezések születtek annak érdekében, hogy megnöveljék a középkorú alkalmazottak elhelyezését, de sok munkaadó még mindig nem képes bevonzani és alkalmazni ezeket a jelölteket.

Ma a munkaerőpiac egyik legnagyobb problémája az idősebb munkavállalók elhelyezkedési esélyei, vagy sikeres felvétel esetén beintegrálásuk a szervezetbe. Sok HR-es küzd ezzel a problémával, hiszen a pályakezdőktől teljesen eltérő módszerekkel kell kezelni a céges szervezetben való jelenlétüket.

,,A középkorú alkalmazottak sokat nyújthatnak a munkaadóknak, de mint értékes munkavállalói csoportot, nem használják fel őket megfelelően” – mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays ügyvezetője.

A Hays alábbi javaslatait követve könnyebb megvalósítani egy olyan sikeres toborzási stratégiát , ami magában foglalja a középkorú dolgozókat is - mintegy hídként fogható fel - amely által a készséghiányok legyőzhetőek, a tehetséges alkalmazottak biztosíthatóak, és a hatékonyság növelhető.

Táplálni kell a tüzet
Az idősebbek agyműködése – a hiedelmektől eltérően – nem sokban különbözik a fiatalokétól. Az agy ugyanis még magas korban is képes új idegsejteket, új összeköttetéseket létrehozni, azonban csak akkor, ha rendszeresen használják és gyakorlatoztatják is. Éppen ezért lenne fontos az idősebb korosztályba minél többet invesztálni, kirántani őket napi rutinjukból, és tanulásra, fejlődésre késztetni őket. A képzések, tréningek mellett Sonja A. Sackmann szervezetpszichológus további tanácsokat is ad, hogy profitálhat az Ön vállalata is az idősebb munkavállalók foglalkoztatásából.
-  Kor-barátságos toborzási gyakorlatok: akár proaktívan középkorú alkalmazottakat szeretnénk találni, vagy egyszerűen csak biztosítani szeretnénk, hogy a legmegfelelőbb személyt találjuk meg a munkára, a kor-barátságos toborzási módszerek elengedhetetlenek. Ez magában foglalja a korhoz kötött nyelvhasználat mellőzését, olyan pozíció-leírásokat, melyek a munkához szükséges készségekre fókuszálnak, valamint a HR-menedzserek módszereinek és attitűdjének áttekintését, amellyel biztosítani lehet, hogy a jelöltek megfelelő köréből válasszanak, ne csak egy részcsoportból.

-  Kor-barátságos alkalmazás: tekintsük át az alkalmazási szabályzatot, hogy biztosítsuk: minden korcsoportot magában foglaljon.

-  Ellenőrizzük a munkatervet: rugalmasan alakítható az állás? Ez egy nagyon fontos szempont, amellyel javítani lehet  azon, hogy minden korcsoport szakembereit elérjük, ne csak a középkorú dolgozókat.

-  Szélesítsd a keresést: sokféle forrásból azonosítsuk a legjobbakat! Ha csak egy keresőeszközre korlátozzuk a kutatást, nem valószínű, hogy a jelöltek köre olyan változatos lesz, amennyit az adott pozícióra szeretnénk elérni.

-  Fókuszáljunk a készségekre: amikor jelölteket interjúztatunk, koncentráljunk a személyek tapasztalataira és képességeire a koruk helyett. Ugyanazokat a kérdéseket tegyük fel minden jelentkezőnek és a jelöltek alkalmasságát helyezzük előtérbe ahelyett, hogy a menedzser mennyire volt képes személyesen azonosulni velük.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo