hirdetés

Egy trükk, amit érdemes ellopni a multiktól

A multik által használt praktikák, melyeknek hatékonyságukat köszönhetik, a kis cégek számára többnyire elérhetetlenek. Van viszont egy olyan, amit bárki, már holnaptól használhat. Megéri!

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: SXC

Rengetegszer hallottam már a következő panaszt cégvezetők szájából: „Én már annyiszor elmondtam nekik, mégse úgy csinálják.” Ilyenkor aljas módon vissza szoktam kérdezni: „És hányszor írta le?”

Kötelező szabályzatok
Bizonyos szabályzatokat minden cégnek kötelezően el kell készítenie, és írásba kell foglalnia. Ezek elkészítésére a cégeknek – alapításuk bejegyzését követően – 90 nap áll rendelkezésre. A kötelező szabályzatok:
• Számviteli politika • Pénzkezelési szabályzat • Leltározási szabályzat • Selejtezési szabályzat • Értékelési szabályzat • Számlarend • Bizonylati rend
Ha ugyanis egyszer érthetően, egyértelműen le van írva valami, felesleges lesz az ismételgetés. Itt van a multik egyik titka, hogyan tudtak olyan nagyra nőni. Leírták.

Nem véletlenül emlegetjük a közmondást „A szó elszáll, az írás megmarad.”

Sok esetben még a szerződéseket sem rögzítjük írásban. Kellene? Mit mond erről a jogszabály?

Biztos Önnek is volt már része hasonló vitában:

– Én azt mondtam, hogy hármat hozzon! – Nem, azt mondta, hogy háromszázat. – Dehogy is, minek mondtam volna azt? – Pedig biztos, hogy azt mondta!

Hogy lehetne eldönteni, kinek van igaza? Ha le lenne írva az eredeti utasítás…

Nemcsak a „mit", a „hogyan" is fontos
Néha az üzenet megfogalmazása és az átadás módja legalább olyan fontos, mint maga az üzenet. „Ismerd meg a közönséged” – ez a mondás legalább annyira igaz a menedzserek, mint a színház világára. Olykor-olykor a munkatársak is küzdenek tanulási, feldolgozási nehézségekkel, stresszel. Egyáltalán nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg a véleményünket. Egyes megjegyzéseket, javaslatokat többször is el kell mondani, hogy valóban hassanak, ezeket érdemes írásban is megerősíteni, a későbbi visszakövethetőség kedvéért. Itt olvashat további módszereket, melyek segíthetnek, hogy jobb vezetővé váljon.
Így csinálja egy profi cégvezető

Nemrég beszélgettem az egyik sikeres cégvezető ügyfelemmel. A világ legnagyobb elektronikai újrahasznosító vállalatának a hazai cégét vezeti. Öt kontinensen, nyolcvan vállalattal dolgoznak. Hogyan tudtak ilyen nagyra nőni? Leírták. Miklós elmondta, hogy minden le van írva. Van antikorrupciós szabályzatuk, van etikai kódexük. Le van írva, hogy a hónap melyik napján kinek, hová, milyen jelentést kell leadnia. Minden megbeszélésről írásos feljegyzés készül, és így tovább. (Szakértői vélemények szerint érdemes a megbeszélések előtt is írásos anyagot küldeni, így a résztvevők fel tudnak készülni, és eredményesebb lehet a meeting.)

Na, ezt érdemes ellopni a multiktól. Ha leírja a dolgokat, rengeteg fölösleges munkától szabadítja meg magát. Hogy ez sok munka? Igen. De egyszer kell csak megtenni. Utána már csak karban kell tartani. Ez különösen igaz a határidőkre és a megígért feladatokra.

Ha szóban el is mondja az utasítást, küldjön róla egy e-mailt is, így Önnél is és az alkalmazottnál is meglesz, bármikor vissza lehet keresni, miben egyeztek meg.

Hadd osszak meg Önnel egy kis trükköt. Én a saját cégemben ezt úgy oldom meg, hogy autózás közben diktafonra felmondom az új céges irányelveket. Az irodavezetőm begépeli, én átnézem, kiigazítom, és már ki is lehet adni.

Írja le! Higgye el, jól jár vele!

Az Erő legyen Önnel:

Piroska Gyula http://piroskagyulatrening.hu/

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo