hirdetés

Egy trükk, amit érdemes ellopni a multiktól

A multik által használt praktikák, melyeknek hatékonyságukat köszönhetik, a kis cégek számára többnyire elérhetetlenek. Van viszont egy olyan, amit bárki, már holnaptól használhat. Megéri!
hirdetés

Kép: SXC

Rengetegszer hallottam már a következő panaszt cégvezetők szájából: „Én már annyiszor elmondtam nekik, mégse úgy csinálják.” Ilyenkor aljas módon vissza szoktam kérdezni: „És hányszor írta le?”

Kötelező szabályzatok
Bizonyos szabályzatokat minden cégnek kötelezően el kell készítenie, és írásba kell foglalnia. Ezek elkészítésére a cégeknek – alapításuk bejegyzését követően – 90 nap áll rendelkezésre. A kötelező szabályzatok:
• Számviteli politika • Pénzkezelési szabályzat • Leltározási szabályzat • Selejtezési szabályzat • Értékelési szabályzat • Számlarend • Bizonylati rend
Ha ugyanis egyszer érthetően, egyértelműen le van írva valami, felesleges lesz az ismételgetés. Itt van a multik egyik titka, hogyan tudtak olyan nagyra nőni. Leírták.

Nem véletlenül emlegetjük a közmondást „A szó elszáll, az írás megmarad.”

Sok esetben még a szerződéseket sem rögzítjük írásban. Kellene? Mit mond erről a jogszabály?

Biztos Önnek is volt már része hasonló vitában:

– Én azt mondtam, hogy hármat hozzon! – Nem, azt mondta, hogy háromszázat. – Dehogy is, minek mondtam volna azt? – Pedig biztos, hogy azt mondta!

Hogy lehetne eldönteni, kinek van igaza? Ha le lenne írva az eredeti utasítás…

Nemcsak a „mit", a „hogyan" is fontos
Néha az üzenet megfogalmazása és az átadás módja legalább olyan fontos, mint maga az üzenet. „Ismerd meg a közönséged” – ez a mondás legalább annyira igaz a menedzserek, mint a színház világára. Olykor-olykor a munkatársak is küzdenek tanulási, feldolgozási nehézségekkel, stresszel. Egyáltalán nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg a véleményünket. Egyes megjegyzéseket, javaslatokat többször is el kell mondani, hogy valóban hassanak, ezeket érdemes írásban is megerősíteni, a későbbi visszakövethetőség kedvéért. Itt olvashat további módszereket, melyek segíthetnek, hogy jobb vezetővé váljon.
Így csinálja egy profi cégvezető

Nemrég beszélgettem az egyik sikeres cégvezető ügyfelemmel. A világ legnagyobb elektronikai újrahasznosító vállalatának a hazai cégét vezeti. Öt kontinensen, nyolcvan vállalattal dolgoznak. Hogyan tudtak ilyen nagyra nőni? Leírták. Miklós elmondta, hogy minden le van írva. Van antikorrupciós szabályzatuk, van etikai kódexük. Le van írva, hogy a hónap melyik napján kinek, hová, milyen jelentést kell leadnia. Minden megbeszélésről írásos feljegyzés készül, és így tovább. (Szakértői vélemények szerint érdemes a megbeszélések előtt is írásos anyagot küldeni, így a résztvevők fel tudnak készülni, és eredményesebb lehet a meeting.)

Na, ezt érdemes ellopni a multiktól. Ha leírja a dolgokat, rengeteg fölösleges munkától szabadítja meg magát. Hogy ez sok munka? Igen. De egyszer kell csak megtenni. Utána már csak karban kell tartani. Ez különösen igaz a határidőkre és a megígért feladatokra.

Ha szóban el is mondja az utasítást, küldjön róla egy e-mailt is, így Önnél is és az alkalmazottnál is meglesz, bármikor vissza lehet keresni, miben egyeztek meg.

Hadd osszak meg Önnel egy kis trükköt. Én a saját cégemben ezt úgy oldom meg, hogy autózás közben diktafonra felmondom az új céges irányelveket. Az irodavezetőm begépeli, én átnézem, kiigazítom, és már ki is lehet adni.

Írja le! Higgye el, jól jár vele!

Az Erő legyen Önnel:

Piroska Gyula http://piroskagyulatrening.hu/

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo