hirdetés

Csak nem akarnak hitelt felvenni a cégek

A nem pénzügyi vállalatok márciusban 27,9 milliárddal több hitelt törlesztettek, mint amennyi új hitelt felvettek és a hitelek visszafizetését 40,6 milliárd forint betétkivonásból finanszírozták. A kormány minden eszközzel gyorsítaná a hitelezést.
hirdetés

Inkább törlesztenek a cégek - Kép: SXC

A hitelintézetek összevont mérlegének adatai szerint a nettó törlesztés a devizahitelek leépítéséből adódott, amelyekből 41,1 milliárd forintnyit fizettek vissza, míg forintban 13,3 milliárd új hitelt vettek fel a februári 7,5 milliárd csaknem dupláját. Tavaly november és idén január között a vállalati szektor tisztán a tranzakciókat tekintve forintban és devizában is nettó hiteltörlesztő volt, decemberben a teljes összeg a 206 milliárd forintot is meghaladta. A vállalati forinthitel felvétel tavaly szeptemberben ért el kiugró, 400 milliárd forintot megközelítő összeget, a devizahitel-állomány leépítése pedig egy éve megszakítás nélkül folyik - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott friss adataiból. (Bár lehet, hogy csak kivárnak a cégek.)

A betétek kivonása forintban 14,7, devizában 25,9 milliárdot tett ki márciusban. A devizabetétek kivonása november óta nem szakadt meg januárban pedig a 200 milliárd forintot is megközelítette. A vállalatok összes hitelállománya március végén 6659 milliárd forint volt, 71 milliárddal alacsonyabb, mint egy hónappal azelőtt és 350 milliárddal apadt egy év alatt. A betétállomány 56 milliárd forinttal csökkent márciusban, de a hó végi 4746 milliárdos összeg szerény 154 milliárddal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

A Piac & Profit szakértője segít felkészülnünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a hitelkérelem!

Márciusban az ötévesnél hosszabb devizahitelek 48, a legfeljebb egy éves devizahitelek 45 milliárd forinttal csökkentek, miközben a folyószámlahitelek állománya 16,5 milliárddal nőtt. A vállalati hiteltartozások tavaly március óta bekövetkezett 350 milliárd forintnyi csökkenése az egy évesnél rövidebb 466, az ötévesnél hosszabb hitelek 56 milliárd forintos apadásából és az egy évesnél hosszabb, de öt évet el nem érő futamidejű hitelek 172 milliárd forintnyi növekményéből eredt.

Még több pénz exportra
Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), ezért új, rövid lejáratú hitelterméket vezet be. A fix kamatozású hitelhez 12 pénzintézeten keresztül juthatnak hozzá a cégek.
A betétek márciusi csökkenése a lekötött betétek 109 milliárd forintos csökkenéséből és a látraszóló és folyószámla betétek 54 milliárdos havi növekményéből táplálkozott. Az éves betétnövekedés rövid betétek 478 milliárdos - a lekötött betétek 315 milliárdos kivonását meghaladó - növekedéséből származott. Ezzel szemben a Növekedési Hitelprogram (NHP) első szakaszának érezhető hatása volt, és az évek óta visszafogott vállalati hitelkeresletet kimozdította a holtpontról. Azonban ez inkább egy egyszeri, semmint tartós hatásnak tekinthető.

A kormány gyorsítani akarja a hitelezést - mindenáron

A kormány figyelemmel kíséri a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát, és akár a szabályozási rendszerhez is hozzányúl, ha az lassítja a hitelezési folyamatokat – mondta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Bankszövetség közgyűlésén.

Balog Ádám az MNB alelnöke szerint a jegybank eddigi lépései az ország pénzügyi stabilitásának erősítését, a vállalati - különösképpen a kkv - hitelezés  erősítését, a felügyeleti struktúra átalakítását, a pénzügyi fogyasztóvédelem előtérbe helyezését szolgálták. "Ehhez megfelelő alapot ad a stabil magyar bankrendszer" - tette hozzá az alelnök.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo