hirdetés

Az Intel a vesztese az Apple-Qualcomm megegyezésnek

Két éve tartó viták után az Apple és a Qualcomm peren kívül megegyezett. Az alku mindkét cégnek előnyös, míg a harmadik, az Intel, vesztesnek számít.
hirdetés

Alig indult meg az USA történetének egyik legnagyobb szabadalmi pere a kaliforniai bíróság előtt, a két nagy cég közölte: visszavonják kereseteiket, mert peren kívül megegyeztek. Az Apple 30 Mrd. dollárra perelte a Qualcommot, az utóbbi 7 milliárdra az Applet. A mobilgyártó a Qualcomm csipjeit alkalmazza telefonjaiban, ezért az eladások után bizonyos százalékot fizet, ugyanakkor a beszállító évente milliárdos „hűségprémiumot” utal az Apple-nek azért, hogy kötelezte magát: más cégtől nem vásárol csipeket.

Kép: Pixabay

Apple-vezetők utóbb túl magasnak ítélték ezt a prémiumot és erős piaci helyzetének túlzott kihasználásával vádolták a Qualcommot. A megegyezésről csak annyi szivárgott ki, hogy az Apple bizonyos, meg nem nevezett összeget utal, valamint hat évre szóló szerződés keretében fizet szabadalmi díjat beszállítójának. A Qualcomm ugyancsak több évre vállalt kötelezettséget csipek szállítására. A kiegyezés közös érdek volt. Az Apple csak régi partnerétől tudja beszerezni az 5G rendszerhez szükséges csipeket, mert kiderült, hogy az Intel elmaradt azok fejlesztésével. Ugyanakkor a Qualcomm nem nélkülözheti legnagyobb vevőjét.

Naponta milliókat veszítenek a pereskedéssel az elektronikai óriások
Naponta milliós károkat okoz a Qualcommal folyó szabadalmi vita mind az Apple-nek, mind Kínának, állítja az Apple.
A csipeket nem gyártó, csak azok szabadalmi jogait értékesítő vállalat ellen egyébként az USA versenyhatóságánál nyújtottak be keresetet. A panaszosok kifogásolják a Qualcomm gyakorlatát, hogy a csip-szabadalmak eladásánál feltételül szabja további mobil-technológiák vásárlását. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo