hirdetés

Az Intel a vesztese az Apple-Qualcomm megegyezésnek

Két éve tartó viták után az Apple és a Qualcomm peren kívül megegyezett. Az alku mindkét cégnek előnyös, míg a harmadik, az Intel, vesztesnek számít.
hirdetés

Alig indult meg az USA történetének egyik legnagyobb szabadalmi pere a kaliforniai bíróság előtt, a két nagy cég közölte: visszavonják kereseteiket, mert peren kívül megegyeztek. Az Apple 30 Mrd. dollárra perelte a Qualcommot, az utóbbi 7 milliárdra az Applet. A mobilgyártó a Qualcomm csipjeit alkalmazza telefonjaiban, ezért az eladások után bizonyos százalékot fizet, ugyanakkor a beszállító évente milliárdos „hűségprémiumot” utal az Apple-nek azért, hogy kötelezte magát: más cégtől nem vásárol csipeket.

Kép: Pixabay

Apple-vezetők utóbb túl magasnak ítélték ezt a prémiumot és erős piaci helyzetének túlzott kihasználásával vádolták a Qualcommot. A megegyezésről csak annyi szivárgott ki, hogy az Apple bizonyos, meg nem nevezett összeget utal, valamint hat évre szóló szerződés keretében fizet szabadalmi díjat beszállítójának. A Qualcomm ugyancsak több évre vállalt kötelezettséget csipek szállítására. A kiegyezés közös érdek volt. Az Apple csak régi partnerétől tudja beszerezni az 5G rendszerhez szükséges csipeket, mert kiderült, hogy az Intel elmaradt azok fejlesztésével. Ugyanakkor a Qualcomm nem nélkülözheti legnagyobb vevőjét.

Naponta milliókat veszítenek a pereskedéssel az elektronikai óriások
Naponta milliós károkat okoz a Qualcommal folyó szabadalmi vita mind az Apple-nek, mind Kínának, állítja az Apple.
A csipeket nem gyártó, csak azok szabadalmi jogait értékesítő vállalat ellen egyébként az USA versenyhatóságánál nyújtottak be keresetet. A panaszosok kifogásolják a Qualcomm gyakorlatát, hogy a csip-szabadalmak eladásánál feltételül szabja további mobil-technológiák vásárlását. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo