hirdetés

Amikor nem tudod kirúgni a rossz munkaerőt

Soha nem egyik napról a másikra romlik le egy dolgozó teljesítménye, de sokszor későn vesszük észre, ha nem megfelelő a monitoring, illetve még ha észre is vesszük, nem tudjuk, hogyan tegyük szóvá ezt a helyzetet – figyelmeztet szakértőnk, Nemes-Nagy Szilvia.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Nemes Nagy Szilvia - Kép: Performia

Nemrég megkeresett egy vállalkozó házaspár ügyfelem egy problémával. Van egy közel 20 éve a cégnél dolgozó munkatársuk, akinek fokozatosan megváltozott a munkához való hozzáállása, nem épp pozitív irányba. Vezető beosztásban dolgozik, oszlopos tagja a cégnek. Már odáig fajult a dolog, hogy nem hajtja végre az utasításokat, nem megfelelő stílusban kommunikál, ráadásul a többi munkatárs előtt ellenkezik, tehát demoralizál is. Most új embereket vesznek fel, és aggódnak miatta, hogy rossz hatással lesz rájuk.

A probléma nem most kezdődött, csak nem reagáltak rá időben. Mára elfajult a helyzet, és nem tudják megfelelően kezelni. Amiért most ki tudnák rúgni, azért már kirúghatták volna évekkel korábban sokszor. Így nem tudják, mi tévők legyenek. Mit lehet kezdeni a régi kollégával ebben az esetben?

A tanácsom a következő két szó: etikai grádiensek. Mit jelent ez?

Egy ilyen helyzetben fontos látni, hogy soha nem egyik napról a másikra romlik el az ember. Mindig elkezdődik egy apró jellel, amit általában nem veszünk észre. Érthető, hiszen minden vezető elfoglalt, és nincs is olyan eszközünk, amivel kimutathatnánk a hibát, mert nem mérjük minden munkatárs statisztikáit. Az értékesítőknél és a gyártásban evidens, hogy mérik, ki mennyi szerződést hozott, mennyit gyártott az adott időszakban a gyár. De mi a vezető kolléga statisztikája? Ezt egy kicsit nehezebb meghatározni, viszont ha sikerül, akkor rögtön látszik a statisztikáján a romlás. Így időben el lehet csípni a bajt, gyorsan és könnyen tudjuk kezelni. Ennek hiányában mindig késve vesszük észre, hogy valami elkezdett romlani.

Munkaerő: hol keresselek?
A munkaerőhiány miatt ebben az évben is sorra teszik majd közzé az álláshirdetéseket a cégek. De hogyan érhetjük el azokat az embereket, akik valóban értékes tagjai lesznek a csapatunknak? Szakértőnk segít!
Hogyan kommunikáljuk, ha elégedetlenek vagyunk egy munkatárssal?

A másik akadály a kommunikáció. Nem tudjuk, hogy hogyan kéne lereagálni az apró hibákat. Mit mondjunk? Mikor? És hogyan? Hiszen mindenki hibázik, mi is vétünk hibákat, és a mi teljesítményünk sincs mindig a topon. Senki sem tökéletes. Igaz, de ezzel már el is intéztük, hogy ne kelljen figyelnünk a bakikra és a teljesítményesésre.

Mit csináljunk, ha romlott a munkatárs teljesítménye, ha nem tetszik a viselkedése? Mit kezdjen a vezető az aprócska hibákkal? Késések, szájhúzogatás, ellentmondás, ellenállás. Ezek nem nagy dolgok, de lehet látni belőlük, hogy folyamatosan csúszik lefelé a kolléga hozzáállása. Egy idő után azt érezzük, hogy ellenségességet kell elviselnünk, aztán inkább már olyan, mintha nehezéket hordoznánk, holott ez az ember korábban húzóerő volt. Az a mentségünk arra, hogy nem teszünk semmit, hogy korábban milyen keményen dolgozott, milyen eredményei voltak. Plusz, nem is tudjuk, mit csináljunk, ha őt nélkülözni kell majd.

Ezt nagyon hosszú ideig lehet húzni, viszont egy-két év már pont túl hosszú idő ahhoz, hogy naponta elviseljünk valami olyat, amit nem szeretnénk. És van itt még valami. Ha nem tudjuk valaminél vagy valakinél elérni, hogy javuljon, akkor nem is fog javulni, de legalább nem romlik folyamatosan.

Egy szokatlan eszköz a munkatársak megtartásához
A cégvezetők sokszor már azzal is elégedettek lennének, ha jobbak lennének a munkatársak megtartásában. A versenytársak ugyanis semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy elcsábítsák a jó munkaerőt. Hogyan segíthetünk ezen a helyzeten? Nemes-Nagy Szilvia egy merőben szokatlan választ ad a kérdésre.
Ez az, amiért nem lehetünk elnézők

Akkor fejezzük le az embereket az első bakinál? Ne aggódj, nem kell rögtön ugrani minden kis hibára. Itt jön a cikk elején említett etikai grádiens. Elég, ha az elején csak megfigyeljük. Ha újra előfordul ez a hiba, érdemes leülni a munkatárssal, és kideríteni, hogy mi van vele, Lehet, hogy fáradt, lehet, hogy családi gondjai vannak. Egy jó beszélgetésből megtudjuk, mi áll a háttérben.

Ha úja és újra előfordulnak a hibák, akkor már egy komolyabb beszélgetésre kell leülni, tisztázni, mi a munkatárs feladata, mi a szerepe a cégben. Megmondani neki, hogy számítunk rá. Érezze újra a felelősséget. Ha ez sem hoz megoldást, akkor jön a „sárga, sárga, piros”. Mint a fociban. Írásbeli figyelmeztetés 1, 2 és végül az elbocsájtó szép üzenet.

Minden beszélgetés és a írásbeli figyelmeztetés akkor igazán hatékony, ha nem tartalmaz érzelmet. Csupán tényekről beszéljünk. Miért? Mert az érzelem érzelmet vált ki, és torzítja a szituációt, akár negatív, akár pozitív irányba. Itt pedig világosan akarjuk látni a helyzetet.

Ahhoz, hogy jó vezetővé válj, és tudd kezelni az ilyen nehéz helyzeteket is, mérd az embereid teljesítményét, értékeljétek ki azt közösen, és használd az etikai grádienseket, azaz az egyre komolyabb következményeket.

Szerző:

Nemes-Nagy Szilvia

Személyzeti és vezetési szakértő

Performia Hungary Kft.

Építsd fel a csapatod!

Szerzőnkről:
Nemes-Nagy Szilvia vezetési és toborzási specialista. Összesen harmincnégy éve oktat, amiből több mint húsz éve az üzleti világban. Tizenhét éve konzultáns, szervezetfejlesztési és vezetői képzéseket tart Magyarország mellett már Romániában is. Képzésein több mint hatezer vezető vett részt kb. ezerötszáz cégtől. 2010-től a Performia Hungary és Exelect Hungary tulajdonos ügyvezetője. Küldetése, hogy a vezetők képzettek legyenek a szervezés, a toborzás és a személyzetkezelés terén úgy, hogy növelni tudják a cég termelékenységét és ezáltal a morált. Célja, hogy egyre többen megtapasztalják, hogy lehet örömteli a vállalkozás.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo