Versengenek a vállalatok kegyeiért a szolgáltatók

Egyre élesebb a verseny a kis- és középvállalatok kegyeiért versenyző energiaszolgáltatók között, mivel egyre több cég ébred rá, hogy jelentős megtakarítást érhet el, ha a szabadpiacon versenyezteti az energiaszolgáltatókat. A vállalatok ezért az árak csökkentése mellett egyéb szolgáltatásokkal is bombázzák a vállalatokat.

Kép:EZ

Egyre több és több kis- és középvállalat döbben rá arra, hogy lényegesen olcsóbban szerezheti be a villamos áramot, ha a szabadpiacon néz körül az egymással versenyző kereskedők között. A trendet jól érzékelteti, hogy a Magyar Energia és Közmű Hivatal (MEKH) jogelődjének adatai szerint 2010-ben még csak alig 1700 kereskedőváltás történt, 2011-ben már több mint 5500, tavaly pedig becslések szerint már a százezernél is több kkv harmada, mintegy 30 ezer vállalkozás versenyeztette meg a kereskedőket a szabadpiacon.

A villamosenergia- és a földgázszektorban a tényleges piacnyitás 2008-ban, illetve 2009-ben valósult meg. Ekkor jött létre az egyetemes szolgáltatói kategória, amely esetében szigorú fogyasztóvédelmi szabályok mellett hatósági árakon vételezhetnek energiát a felhasználók. Ugyanakkor az energiapiaci liberalizáció azt is lehetővé teszi, hogy az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók kilépjenek a szabadpiacra, és szabadon válasszanak kereskedőt. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók a piacnyitás óta már csak a versenypiacon szerződhetnek a kereskedőkkel - áll a közleményben.

Nem is csoda hogy egyre aktívabbak a kkv-k, hiszen némi utánajárással akár 8-10 százalékkal is csökkenthetik az áramkiadásaikat. Forintra átszámolva: 100-150 ezer forintot még egy évi 80-100 ezer kilowattóra áramot fogyasztó (tehát viszonylag kis-fogyasztású,) kkv is spórolhat villamosenergia-kiadásain.

Mára minden cég külön figyel a kkv-kra

A kkv-k öntudatra ébredésével egy időben, ezt az eddig kihasználatlan az ügyfélkört az energetikai szolgáltatók is felfedezték maguknak: míg néhány éve egyetlen szolgáltató sem állított össze ajánlatcsomagot a kkv-knak, addig mára már az összes energiakereskedelemmel foglalkozó cég külön fókuszál a kis- és középvállalatokra.

Tippek a cég energiaszámlájának csökkentésére
Az energiaárak az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt években, évtizedben. Ráadásul a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek jelentős részét is a szabadpiacon vásárló vállalkozók fizethetik meg a rendszerhasználati díjak emelkedésével. A többletkiadás azonban kikerülhető. Összegyűjtöttük, hogyan csökkentheti céges energiaszámláit anélkül, hogy kapacitásai sérülnének, vagy a dolgozók komfortérzete csökkenne.
Habár a vállalkozásokat elsősorban a költségcsökkentés motiválja, a szolgáltatók külön ajánlatokkal is csábítják a kkv-kat. Így például zöldáramot is rendelhetnek a cégek – azaz fenntartható forrásból származó energiát – szinte minden szolgáltató egyszerűsített ügyintézéssel, az adminisztráció teljes körű átvállalásával csábítja az ügyfeleket. Azonban több cég a villanyszámla ellenőrzését, a fogyasztás felülvizsgálatát és optimalizálását is felajánlja, sőt, ingyenes energetikai auditot is kaphatunk, rámutatnak emellett az energia-megtakarítási lehetőségekre. Vállalják, hogy felülvizsgálják a rendszerhasználati díjakat, kiszűrik a számlahibákat, sőt még a területi szolgáltatóval kötendő szerződést is felülvizsgálják.

Habár a szolgáltatók a jelek szerint mindent megtesznek, hogy a kkv-k kedvében járjanak, mégis van néhány jó tanács, amit szem előtt kell tartanunk, ha szolgáltató-váltásra adjuk a fejünket.

Jó tanácsok szolgáltató-váltáshoz!

1. szabály - Legyünk határozottak! Ha sokáig húzzuk a döntést, lemaradhatnak az igazán kedvező ajánlatokról.

2. szabály - Amennyiben távméréssel mérik vállalkozásunk áramfogyasztását, feltétlenül szerezzük be fogyasztási görbénket, hiszen mindennemű energiafogyasztásnak az alapja a pontos mérés. A fogyasztási görbe és jellemzők alapján sokkal jobb ajánlatokat is kaphatunk.

3. szabály - Az ajánlatok bekérése során ne feledkezzünk meg jelenlegi szolgáltatónkról sem. Sok esetben tőle kaphatjuk a legkedvezőbb ajánlatot, hiszen ő már mélyebben ismeri vállalatunk fogyasztási jellemzőit.

4. szabály - Minden esetben ellenőrizzük le az ajánlatokat adó cégeket. Az engedélyek meglétének a Magyar Energia Hivatal honlapján nézhetünk utána.

Váltsunk szolgáltatót három egyszerű lépésben
Első lépés: Tájékozódjunk! Böngésszük a kereskedők ajánlatait, esetleg többet is bekérhetünk és alaposan nézzünk utána, milyen feltételekkel szállítanak nekünk energiát.
Második lépés: Értékeljük az ajánlatokat! Ne csak az árra figyeljünk! A kereskedői ajánlatok eltérhetnek a szerződéses időtartam tekintetében, a felmondási idő hosszában, a toleranciasáv nagyságában, a fizetési feltételek, valamint a szerződéses konstrukciók bonyolultságában is.
Harmadik lépés: Ha megkötöttük az új szerződést, értesítsük jelenlegi kereskedőnket! A váltás előtt harminc munkanappal írásban (igazoltan átvett módon, tértivevénnyel vagy ajánlottan feladott levéllel) értesíteni kell jelenlegi kereskedőnket a váltás tényéről. Ezzel egyidejűleg – amennyiben szükséges – a jelenlegi szerződést a felmondási feltételekkel összhangban fel kell mondani.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo