hirdetés

Versengenek a vállalatok kegyeiért a szolgáltatók

Egyre élesebb a verseny a kis- és középvállalatok kegyeiért versenyző energiaszolgáltatók között, mivel egyre több cég ébred rá, hogy jelentős megtakarítást érhet el, ha a szabadpiacon versenyezteti az energiaszolgáltatókat. A vállalatok ezért az árak csökkentése mellett egyéb szolgáltatásokkal is bombázzák a vállalatokat.
hirdetés

Kép:EZ

Egyre több és több kis- és középvállalat döbben rá arra, hogy lényegesen olcsóbban szerezheti be a villamos áramot, ha a szabadpiacon néz körül az egymással versenyző kereskedők között. A trendet jól érzékelteti, hogy a Magyar Energia és Közmű Hivatal (MEKH) jogelődjének adatai szerint 2010-ben még csak alig 1700 kereskedőváltás történt, 2011-ben már több mint 5500, tavaly pedig becslések szerint már a százezernél is több kkv harmada, mintegy 30 ezer vállalkozás versenyeztette meg a kereskedőket a szabadpiacon.

A villamosenergia- és a földgázszektorban a tényleges piacnyitás 2008-ban, illetve 2009-ben valósult meg. Ekkor jött létre az egyetemes szolgáltatói kategória, amely esetében szigorú fogyasztóvédelmi szabályok mellett hatósági árakon vételezhetnek energiát a felhasználók. Ugyanakkor az energiapiaci liberalizáció azt is lehetővé teszi, hogy az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók kilépjenek a szabadpiacra, és szabadon válasszanak kereskedőt. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók a piacnyitás óta már csak a versenypiacon szerződhetnek a kereskedőkkel - áll a közleményben.

Nem is csoda hogy egyre aktívabbak a kkv-k, hiszen némi utánajárással akár 8-10 százalékkal is csökkenthetik az áramkiadásaikat. Forintra átszámolva: 100-150 ezer forintot még egy évi 80-100 ezer kilowattóra áramot fogyasztó (tehát viszonylag kis-fogyasztású,) kkv is spórolhat villamosenergia-kiadásain.

Mára minden cég külön figyel a kkv-kra

A kkv-k öntudatra ébredésével egy időben, ezt az eddig kihasználatlan az ügyfélkört az energetikai szolgáltatók is felfedezték maguknak: míg néhány éve egyetlen szolgáltató sem állított össze ajánlatcsomagot a kkv-knak, addig mára már az összes energiakereskedelemmel foglalkozó cég külön fókuszál a kis- és középvállalatokra.

Tippek a cég energiaszámlájának csökkentésére
Az energiaárak az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt években, évtizedben. Ráadásul a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek jelentős részét is a szabadpiacon vásárló vállalkozók fizethetik meg a rendszerhasználati díjak emelkedésével. A többletkiadás azonban kikerülhető. Összegyűjtöttük, hogyan csökkentheti céges energiaszámláit anélkül, hogy kapacitásai sérülnének, vagy a dolgozók komfortérzete csökkenne.
Habár a vállalkozásokat elsősorban a költségcsökkentés motiválja, a szolgáltatók külön ajánlatokkal is csábítják a kkv-kat. Így például zöldáramot is rendelhetnek a cégek – azaz fenntartható forrásból származó energiát – szinte minden szolgáltató egyszerűsített ügyintézéssel, az adminisztráció teljes körű átvállalásával csábítja az ügyfeleket. Azonban több cég a villanyszámla ellenőrzését, a fogyasztás felülvizsgálatát és optimalizálását is felajánlja, sőt, ingyenes energetikai auditot is kaphatunk, rámutatnak emellett az energia-megtakarítási lehetőségekre. Vállalják, hogy felülvizsgálják a rendszerhasználati díjakat, kiszűrik a számlahibákat, sőt még a területi szolgáltatóval kötendő szerződést is felülvizsgálják.

Habár a szolgáltatók a jelek szerint mindent megtesznek, hogy a kkv-k kedvében járjanak, mégis van néhány jó tanács, amit szem előtt kell tartanunk, ha szolgáltató-váltásra adjuk a fejünket.

Jó tanácsok szolgáltató-váltáshoz!

1. szabály - Legyünk határozottak! Ha sokáig húzzuk a döntést, lemaradhatnak az igazán kedvező ajánlatokról.

2. szabály - Amennyiben távméréssel mérik vállalkozásunk áramfogyasztását, feltétlenül szerezzük be fogyasztási görbénket, hiszen mindennemű energiafogyasztásnak az alapja a pontos mérés. A fogyasztási görbe és jellemzők alapján sokkal jobb ajánlatokat is kaphatunk.

3. szabály - Az ajánlatok bekérése során ne feledkezzünk meg jelenlegi szolgáltatónkról sem. Sok esetben tőle kaphatjuk a legkedvezőbb ajánlatot, hiszen ő már mélyebben ismeri vállalatunk fogyasztási jellemzőit.

4. szabály - Minden esetben ellenőrizzük le az ajánlatokat adó cégeket. Az engedélyek meglétének a Magyar Energia Hivatal honlapján nézhetünk utána.

Váltsunk szolgáltatót három egyszerű lépésben
Első lépés: Tájékozódjunk! Böngésszük a kereskedők ajánlatait, esetleg többet is bekérhetünk és alaposan nézzünk utána, milyen feltételekkel szállítanak nekünk energiát.
Második lépés: Értékeljük az ajánlatokat! Ne csak az árra figyeljünk! A kereskedői ajánlatok eltérhetnek a szerződéses időtartam tekintetében, a felmondási idő hosszában, a toleranciasáv nagyságában, a fizetési feltételek, valamint a szerződéses konstrukciók bonyolultságában is.
Harmadik lépés: Ha megkötöttük az új szerződést, értesítsük jelenlegi kereskedőnket! A váltás előtt harminc munkanappal írásban (igazoltan átvett módon, tértivevénnyel vagy ajánlottan feladott levéllel) értesíteni kell jelenlegi kereskedőnket a váltás tényéről. Ezzel egyidejűleg – amennyiben szükséges – a jelenlegi szerződést a felmondási feltételekkel összhangban fel kell mondani.
hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo