A terhek enyhítése csökkentheti a munkaerőhiányt

Jövőre az ideinél alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adókulcsa, a terhelés 40,71 százalékra csökken a közel 44 százalékos szintről - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége. A szervezet szerint a közel 3 százalékos könnyítés azért is kedvező, mert fontos szerepe van a munkaerő megtartásában.

Kedvezőbb adózási feltételekkel adhatnak béren kívüli juttatást jövőre a munkáltatók a dolgozóknak. Az 2018-ra vonatkozó szabályok szerint ugyanis a béren kívüli juttatások, köztük az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatások adókulcsa ugyanis 40,71 százalékra csökken az idei 43,66 százalékról. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke örömtelinek nevezte a változást egyben ismertette a szervezett legfrissebb felmérését, amely szerint a munkáltatók cafetéria-juttatásokkal kapcsolatos döntéseiben közel 30% súllyal esik latba a mindenkori adókörnyezet.

A szervezet több, mint 300 munkáltató véleménye alapján kimutatta, hogy a béren kívüli juttatásoknak szerepe van mind a toborzásban, mind abban, hogy egy-egy munkáltató meg tudja tartani a dolgozóit. A munkáltatók 61 százaléka volt ugyanis ezen a véleményen. A megkérdezett multinacionális és nagy cégek és szervezetek pedig kiemelkedő 74 százalékos arányban vélték úgy, a pénztári juttatásoknak munkaerő-megtartó szerepük van. Az elnök szerint a mostani gazdasági környezetben, mikor sok ágazatban jelentős a munkaerőhiány és a munkavállalók iránt egyre jelentősebb a kereslet, különösen figyelemreméltó ez az eredmény.

Az ÖPOSZ felméréséből kiderül az is, hogy a munkáltatók többsége nyitott lenne egy új ösztönző bevezetésére, amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésén át teszi lehetővé a pénztárakon keresztüli kedvezményes öngondoskodást. A munkáltatók közel 60 százaléka nyilatkozott úgy hogy örülne és szívesen bevezetné a Századvég Gazdaságkutató Zrt és a Pénztárszövetség által javasolt konstrukciót aminek a lényege a magánszemélyek és vállalatok állami ösztönzővel segített együttes szerepvállalása az előtakarékosságban.

A javaslat alapján a jelenlegi kedvezmények átalakítása révén a munkáltatói pénztári juttatás után is adókedvezményben részesülnének a munkavállalók, amennyiben a munkáltatótól kapott juttatás mellett ők maguk is vállalnak egyéni befizetést. A kedvezmény a cafetérián belül, vagy azon kívül is érvényesíthető lenne. A lakosság egyébként is érezhetően szívesen fogadná az állam befolyását, a külső segítséget, például a munkáltatók további szerepvállalását is. A szervezet által megkérdezettek 65% számára fontos például hogy a munkáltatója anyagilag is támogassa az egészségtudatosságot.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak évek óta és negyedévről negyedévre rendre látványos eredményekkel bizonyítják, hogy jó kezekben van a tagok megtakarítása. Szeptember végén az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona 1247 milliárd

Utalvány cafeteriában? Nem mindegy milyen
Minden reálisan gondolkodó cégvezető igyekszik megtalálni a jogszabályok sűrű erdejében azokat az ösvényeket, amelyek mentén csökkentheti az eredmény érdekében szükségesen felmerülő költségeket. Ezek közül az egyik legjelentősebb a munkaerővel kapcsolatos költségek köre. Az utóbbi szakemberhiányos időszakban az adóoptimalizálással párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül az a szempont is, hogy az alkalmazottak hogyan viszonyulnak a különféle kedvező adóztatású juttatásokhoz.
forintot tett ki, ez pedig 11,2 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az egy tagra jutó átlagos vagyon ezalatt 11 százalékkal 1,18 millió forintra gyarapodott. Az egészségpénztárak pedig – a családi felhasználás lehetősége miatt – akár hárommillió ember mindennapi egészséggel összefüggő és önsegélyezési céljait finanszírozhatják.

„Az idei év megmutatta, hogy a pénztártagok nagyon elszántak és komoly az igényük a megtakarításra, hiszen már eddig is rekordösszegű egyéni tagdíjat fizettek és fizetnek be számláikra, amit nyilván az év végéig elérhető 20%, akár 150 ezer forintos adóvisszatérítés lehetősége is motivál. Arra számítok, hogy évről-évre egyre többen élnek az egyéni takarékoskodással, de bízom abban is, hogy a munkáltatói szerepvállalás is újra erős hangsúlyt kap.” – mondta az ÖPOSZ elnöke.

 

 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo