hirdetés

A kezdő vállalkozók 9 alaphibája

Ha az ember vállalkozó, időről időre előfordul, hogy valami nagyon nem a tervek szerint alakul. Ez a normál üzletmenet része. De nem minden hiba a véletlenek csúnya összjátékának következménye.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Pixabay

A vállalkozói lét alapvető pillére a tanulás. Az ember fejleszt, tesztel, elbukik, tanul a hibából, javít, újratesztel, fejlődik. (A kudarcok kezelését azonban meg kell tanulni. Itt olvashatja a Piac&Profit szakértőjének cikkét a témában.)A hibák szükséges rosszat jelenetek a folyamatban, ám nem minden hiba produktív és segíti a fejlődést. Különösen a fiatal, forrófejű vállalkozók azok, akik úgy vélik, jobban ismerik az üzlet minden csínját-bínját, mint mások, éppen ezért hajlamosak alapvető típushibákat elkövetni. Ebből mutatunk be most kilencet. Ha magára ismer valamelyikben, azonnal tegyen lépéseket, mielőtt a nagy reményekkel indított vállalkozása már a startvonalnál megbukik!

1. Ne csak a saját ítélőképességében bízzon

Akármennyire is az évszázad találmányának tűnik az ötlete, jobb, ha előbb letesztelteti az ismerőseivel és szakértőkkel, hogy nehogy bukás legyen a vége. Mielőtt komolyabb összegeket áldozna az üzletre, tesztelje potenciális vevőkön, szükség esetén változtasson a modellen.

2. Ne totyorogjon

A legtöbb üzlet a túl lassú kezdés miatt van eleve kudarcra ítélve. Vagy nem jönnek elég gyorsan a vevők vagy a gyorsan reagáló konkurencia viszi el az üzletet. Ne töltsön felesleges időt azzal, hogy minden ötletet és funkciót kifejlesszen. Kezdje a legértékesebb termék piacra dobásával és ha a vevők pozitívan reagálnak, haladhat tovább az ötletek mentén.

3. Ismerje fel, mikor kell változtatni

A kezdeti időkben a vállalkozók hajlamosak nem törődni a piaci visszajelzésekkel. Azonban ahelyett, hogy bedobná a törülközőt vagy falnak menne anélkül, hogy bármit is hasznosítana a tapasztalataiból, inkább változtasson az üzleti modelljén. Sok mai óriásvállalat is annak köszönheti a létét, hogy kezdetben tudtak váltani, amikor szükség volt rá. (Itt olvashatja a Foodmania sikersztoriját, ők például tudtak idejében váltani.)

4. Igyekezzen kontrollálni az információ mennyiségét

Az értelmes ötletek hatalmas fellendülést hozhatnak az üzletnek - és ugyanúgy meg is ölhetik, ha túl sok van belőlük. Visszajelzések (vagy a figyelembevételük) nélkül az üzlete vakon repül a piacon. Ugyanakkor a túl sok visszajelzés bizonytalanná tesz, hiszen túl sok elvárásnak kéne általuk megfelelni. Keressen néhány "nagy öreget" a piacon, akik építettek és működtettek már hasonló üzletet - nyilván rengeteg hasznos tanáccsal szolgálnak majd.

5. Marketing, marketing, marketing

A legtöbb fiatal vállalkozó meg van róla győződve, hogy az ötlete annyira egyedülálló, hogy önmagát is eltartja a piacon. Ezzel szemben az igazság az, hogy kemény marketingtámogatás nélkül manapság csak nagyon kevés önálló ötlet állja meg a helyét a piacon. Tervezze meg, hol és hogyan szeretné promotálni a termékét és legyen stratégiája arra is, mivel vonzza majd be a potenciális ügyfeleket.

Dollármilliárdosok tanácsai induló vállalkozóknak
Az indulás a legnehezebb, legyél akár alkalmazott, akár vállalkozó. Tanácsokban persze nincs hiány, de vajon kire hallgassunk a javaslatok özönében? Íme, a világ leggazdagabb, legbefolyásosabb embereinek tanácsai, amelyeket a Forbes magazin gyűjtött csokorba. Kattintson ide a folytatáshoz.
6. Az ügyfél a főnök

Akármennyire is csodás a terméke, szolgáltatása vagy elképzelése, ha közelébe sem jön annak, amit egy ügyfél szeretne, nem fogják megvásárolni, az üzlet pedig csődbe megy. Legyen folyamatos visszajelzése arról, mi tetszik az ügyfeleknek és mi nem, hogy legyen világos a fejlődés iránya. És persze legyen velük nagyon udvarias.

7. Legyen ötlete, honnan lesz a tőke

Egy jó ötlet kevés, egyetlen vállalkozás sem tud beindulni tőke nélkül. Ilyen egyszerű. Találja ki, honnan szerez tőkét: legyen az üzleti angyal, tőkebefektető, crowdfunding vagy kalapozás. Létfontosságú, hogy tisztában legyen a finanszírozási stratégiával a folyamat elejétől a végéig.

8. Építsen kapcsolatokat

Végső soron egy üzlet sikere azon múlik, hányan is ismerik valójában. Ha nem beszél ügyfelekkel és piaci szakértőkkel, rengeteg lehetőségtől esik el. Járjon el kiállításokra, konferenciákra, terjessze cége jó hírét, ahol csak lehet. Sosem lehet tudni, honnan érkezik majd egy ügyfél vagy partner.

9. Válasszon megfelelő munkatársakat

Egy csodás ötlet önmagában nem elég, egy csodás csapat is kell hozzá, akik az ötletet meg is valósítják. Emiatt a felelősség miatt a munkatársak megválasztása hatalmas és rengeteg veszélyt jelentő feladat. Keressen olyanokat, akik más területeken jártasak, mint Ön, akik elég bátrak ahhoz, hogy szembemenjenek az Ön véleményével, ha kell és akik elég rugalmasak ahhoz, hogy végül megtalálják az egyensúlyt.

A bejegyzés az alábbi cikk alapján készült.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo