A cégek negyede eltűnt tavaly

A közép-európai országok közül nálunk a legmagasabb a cégmegszűnések száma, az aktív vállalkozások negyede eltűnt tavaly, ezt a magas számot ugyan a cégalapítások valamennyire kiegyenlítik, de még így is zsugorodott a cégvilág.

A legdinamikusabban változó országok – a cégalapítások és cégmegszűnések tekintetében – Lengyelország, Magyarország és Szlovénia, derült ki a Bisnode csoport regionális elemzéséből. A TOP 3 ország közül Lengyelország és Szlovénia gazdasága egyértelműen bővül, vagyis a cégalapítások száma jócskán meghaladja a megszűnések számát, míg Magyarországon az összes aktív magyar vállalkozás több mint negyede szűnt meg 2014 folyamán. Ezt a hatást ugyanakkor a cégalapítások száma nagyrészt tudta ellensúlyozni. A leginkább Bosznia-Hercegovina stagnált, az új cégalapítások mindössze 1,8%-át tették ki az aktív vállalkozásoknak, ugyanakkor a cégmegszűnések aránya is rendkívül alacsony, mindössze 0,4% volt.

A cégalapítások száma mindössze 3 országban növekedett 2013-hoz képest, a legnagyobb – 21 %-os – növekedés Szerbiában volt megfigyelhető, míg Magyarország és Csehország 9,2%-os növekedést mutatott. A cégmegszűnések számának növekedése ugyancsak Szerbiában volt a legintenzívebb, a 2013-as szint 3,4-szeresére nőtt 2014-ben!

Az elemzés vizsgálta az újalapítású cégek körében legnépszerűbb főtevékenységeket is. Kiderült, hogy Csehországban az újonnan alapított vállalkozások több mint 60 %-a, hazánkban pedig több mint 50%-a 3 húzóágazatból került ki. Az újonnan alakult cégek többsége Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon kereskedelmi tevékenységgel került bejegyzésre, míg Szlovéniában és Szlovákiában a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység örvendett kiemelt népszerűségnek.

Kevesebb a cég, de még mindig túl sok
Magyarországon a működő társas vállalkozások száma 2015 első negyedévében ugyan csökkent, de még így is közel 18 lakosra jut egy vállalkozás, ami igen magas szám. Jelenleg közel 540 ezer társas vállalkozás működik hazánkban, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2014 első negyedévében.
Fizetésképtelenségi eljárások alakulása

A csődeljárások és felszámolások számának alakulását 2014 decemberére és 2013 decemberére vonatkozóan vizsgálták. Az elemzés rávilágított arra, hogy a közép-európai régió csupán három országában, Szerbiában, Magyarországon és Horvátországban növekedett az 1 hónapra jutó fizetésképtelenségi eljárások száma. A legjelentősebb növekedés Magyarországon volt, ahol a 2014. decemberi szám a korábbi évi két és félszeresére rúgott. A legjelentősebb – minimum másfélszeres – csökkenést Bosznia-Hercegovinában és Lengyelországban mérték.

A makrogazdasági környezet

Az elemzés egyik érdekessége a rövid makrogazdasági összefoglaló, mely 4 tényező alapján értékelte az egyes országokat 2014-re vonatkozóan (reál GDP növekedési ráta, 1 főre jutó külkereskedelmi egyenleg, munkanélküliségi ráta és infláció). Minden közép-európai ország az EU28-ak átlagánál magasabb GDP növekedést ért el 2014-ben, közülük is Magyarország (3,6%) és Lengyelország (3,3%) érte el a legjobb eredményt. Az 1 főre jutó külkereskedelmi egyenleget 2014 harmadik negyedévére vizsgálták. A legmagasabb értéket Szlovénia tudhatja magáénak 400 euróval, a legalacsonyabbat pedig Horvátország közel 0 euróval. 2013 azonos időszakával összevetve kiderül, hogy Szlovénia, Szlovákia és Csehország tudta növelni az 1 főre jutó külkereskedelmi egyenlegét, Lengyelország és Magyarország pedig stagnált.

A legmagasabb munkanélküliségi rátákat Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában mérték. A legjobb képet Csehország mutatta 6,1%-kal, ami bőven az EU28-as átlag alatt van. Pozitívum, hogy 2013-hoz viszonyítva minden közép-európai államban csökkent a munkanélküliségi ráta, a legnagyobb csökkenés Szerbiában (3,3%) és Magyarországon (2,5%) történt. Az infláció összehasonlítására a harmonizált fogyasztói árindexet alkalmazták, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak inflációjának nemzetközi szintű összehasonlítását. A közép-európai országok közül a legmagasabb infláció Szlovéniában és Csehországban volt, ám ez is elmaradt az európai átlagtól. Csupán 2 országban – Szlovákiában és Szerbiában – csökkent minimálisan az inflációs ráta értéke.

Ha késünk, akkor sokat késünk a fizetéssel
2014 első negyedévét összehasonlítva az idei év első három hónapjával megállapítható, hogy több számlát fizetnek időben a cégek. Azok azonban, akik nem tudtak határidőben teljesíteni, többet késtek a fizetéssel, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Egy év alatt a fizetési feltételek is szigorodtak, így jelenleg 24 napos átlagos fizetési határidő jellemző Magyarországon, melynek szerencsére többen tudnak megfelelni, mint korábban.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo