5 végzetes munkajogi kiskapu

Az ember azt hinné, mindig a munkavállalók kerülnek kényszerhelyzetbe - de munkaadóként sem mindig egyszerű a jogszabályok betartása mellett a cég érdekeit képviselni. Ezt leginkább azok tudják, akik mindkét oldalon álltak már egyszer. Öt gyakori és végzetes munkajogi kiskaput szedtünk össze, amelyekről munkaadóként nem szabad megfeledkeznünk.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Fotolia

1. A közös megegyezés is megtámadható

A közös megegyezés (felmondás esetén) a felek egyező akaratnyilatkozata, ezért, ha bármelyik fél nem ért egyet azzal, akkor nem köteles azt aláírni. Az azonban, hogy azt a munkavállaló aláírta, nem garancia arra, hogy a bíróságon nem támadja meg és, ha később bizonyítani tudja, hogy mondjuk az fenyegetés hatására jött létre, nyert ügye van. (A közös megegyezéssel történő felmondásról szakértőnk itt részletesen beszél.)

2. Nincsen ingyen próbamunka

A próbaidő alatt – legyen szó akár próbanapról - be kell jelentenünk a munkavállalót, és még a munkavégzés megkezdése előtt munkaszerződést kell vele kötnünk. A próbanap azt jelenti, hogy a reménybeli munkavállalót néhány napra behívják, hogy a gyakorlatban bizonyítsa rátermettségét, hozzáértését. Ha a munkavállaló a próbanapon vagy próbamunkán megfelel, akkor felveszik és bejelentik. Bár maga a „próbanap” vagy „próbamunka” intézménye hivatalosan nem létezik, ennek ellenére van munkajogi megnevezése: úgy hívják, hogy „feketemunka”, és bukás esetén a munkaügyi felügyelő nem tekinthet el a fejenként akár néhány százezer forintos bírságtól.

A próbaidő nem lehet hosszabb három hónapnál, és ezt nem hosszabbíthatjuk meg és ismételten nem lehet kikötni (akár a munkaviszony felmondásával és újbóli megkötésével). Itt mutatunk még pár hibát, aminek könnyen lehet százezres büntetés a vége!

Károkozás, kártérítés – mire kötelezhet a munkaadó?
Ellopják a céges laptopot. A dolgozó véletlenül leveri a nyomtatót. Megsérül a céges autó. Számos oka lehet, hogy a munkáltatót kár érje. Mi a következménye a károkozó vagy érintett munkavállalóra nézve? Öt esetre ad választ dr. Sipos Márta ügyvéd, a Monster.hu munkajogi tanácsadója és dr. Újvári Melinda ügyvéd.
3. A fizetés tabu

Hiába okoznak munkavállalóink kárt a cégnek, annak megtérítésére nem tudunk fizetéséből levonni, csak a törvényben előírt szabályszerű fizetési felszólítással vagy bírósági úton.

4. Pihenés munka közben

Tévhit, hogy a munkaközi szünetet a dolgozónak kell kivennie. Munkáltatóként nekünk kell biztosítanunk, hogy dolgozóink a munkaközi szünet idejére a munkát megszakítsák. A törvény értelmében: a 6 órát elérő munkaidő esetén legalább 30, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően legalább 20 percet, 9 órát elérő munkaidő esetén pedig további 25 percet kell kiadnunk.

5. Leltár: amikor nem vonható felelősségre a dolgozó

Csak abban az esetben állapodhatunk meg leltárfelelősségről a munkavállalónkkal, ha illetéktelen – akivel nem kötöttünk leltárfelelősségi megállapodást – nem férhet hozzá az árukészlethez. Pontosabban gondoskodni tudunk arról, hogy a készlet elzárt és ellenőrzött körülmények közötti tárolása biztosítva legyen.

Így trükközhetnek a munkaidővel a munkaadók!
Aki a munkaidő szabályokat szeretné a gyakorlatban alkalmazni, szerezzen be egy számológépet! Nem biztos azonban, hogy amit matematikailag a törvény megenged, az meg is felel a munkaidővel kapcsolatos szabályok céljának.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo